Tăriceanu reacționează la decizia CCR: Se apropie alegerile și unii vor să mă scoată din joc. Nu cedez, nu mi-e frică! (Video)

Tăriceanu reacționează la decizia CCR: Se apropie alegerile și unii vor să mă scoată din joc. Nu cedez, nu mi-e frică! (Video)

Călin Popescu Tăriceanu a comentat joi decizia CCR, care a respins, cu majoritate de voturi, conflictul juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Mai exact, este vorba despre o sesizare formulată de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, după ce Parchetul General i-a deschis lui Călin Popescu-Tăriceanu un dosar de abuz în serviciu.

Tăriceanu susține că este o încercare de a fi scos din joc, acum, că vin alegerile parlamentare, și că decizia de astăzi i-ar predispune pe viitorii aleși riscului ca voturile pe care le dau să devină obiectul unor anchete penale.

ADVERTISING

”De acum înainte o să ne trezim - și nu e vorba de persoana mea, dar orice parlamentar s-ar putea trezi anchetat de Parchet că de ce a votat într-un fel sau nu a votat. Este extrem de periculos, independența parlamentarilor este în acest fel încălcată. Toți parlamentarii care candidează acum să știe ce îi așteaptă pe viitor. (...)

Se pare că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluții pentru a mă scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frică, vă readuc aminte că am fost 4 ani obiectul unei anchete penale a DNA și în final am avut câștig de cauză la ICCJ. Sunt trecut prin aceste lucruri, nu e prima dată când se întâmplă.

ADVERTISING

Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puțin critic la adresa președintelui și a Guvernului se înșală. Voi continua cu aceeași atitudine, ori de câte ori președintele sau premierul vor greși nu voi ezita să îi critic cu argumente și cred că așa e sănătos să fie într-o democrație adevărată”, le-a spus Tăriceanu jurnaliștilor.

Întrebat ce are de gând să facă acum, Tăriceanu a spus că nimic.

”Momentan nu voi face nimic, că decizia Curții încă nu a fost publicată. Aștept să văd care e motivația. Eu nu trebuie să fac nimic, nu e datoria mea. Probabil că instituțiile, mă refer la Parchet, vor acționa sau nu vor acționa într-un anumit fel”, a conchis Tăriceanu.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/tariceanu/videos/3190229281088847

Tăriceanu, acuzat de abuz în serviciu

La începutul acestui an, fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost anunţat de Parchetul General că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, ancheta fiind extinsă apoi şi pentru infracţiunea de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Dosarul a fost deschis după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, în condiţiile în care exista o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2015 potrivit căreia acesta a încălcat legea incompatibilităţilor.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de procurori că nu a pus în aplicare, în calitate de preşedinte al Senatului, o decizie definitivă a unei instanţe de judecată.

Pe 29 mai, Robert Cazanciuc a sesizat Curtea Constituţională cu privire la constatarea şi soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Senat, pe de o parte, şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, manifestat „printr-o ingerinţă directă şi neconstituţională a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului”.

Cazanciuc a solicitat Curţii Constituţionale „să constate şi să soluţioneze un conflict juridic de natură constituţională manifestat printr-o ingerinţă directă şi neconstituţională a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului român şi unică autoritate legiuitoare a ţării”. Astăzi, Curtea a respins sesizarea.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

Vezi şi un interviu eveniment realizat de Magda Grădinaru cu Norman Manea: Corupția și demagogia sunt vii în România, la fel cum vii au rămas calitățile românești


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇