Premierul Bulgariei cere Rusiei să nu îi mai spioneze ţara

Premierul Bulgariei cere Rusiei să nu îi mai spioneze ţara

Premierul Bulgariei Boiko Borisov a cerut, sâmbătă, Rusiei să nu îi mai spioneze ţara, la o zi după ce procuratura a acuzat şase persoane că lucrează ca spioni ai Moscovei, transmite Reuters.

Procurorii au afirmat vineri că membri ai unei reţele de spioni, care includea foşti şi actuali ofiţeri de informaţii, au transmis informaţii clasificate despre Bulgaria, NATO şi UE, unui oficial al ambasadei Rusiei din Sofia.

În ultimele 18 luni, Bulgaria a expulzat şase doplomaţi ruşi, inclusiv un ataşat militar, cu suspiciunea de spionaj, tensionând relaţiile diplomatice apropiate cu Moscova.

ADVERTISING

”Încă o dată ar putea fi necesar să declarăm indezirabili diplomaţi ruşi. Şi în ceea ce priveşte operaţiunea de ieri, mă adresez din nou superiorilor lor pentru a înceta spionajul în Bulgaria ”, a spus Borisov în timpul unei călătorii în oraşul Silistra din nord-estul ţării.

Prietenia este prietenie, am demonstrat-o întotdeauna”, a adăugat premierul bulgar.

Bulgaria a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Uniunii Sovietice în timpul erei comuniste. Păstrează legături culturale, istorice şi economice strânse cu Rusia, care rămâne principalul partener energetic al ţării. Ambasada Rusiei la Sofia a declarat vineri că speculaţiile cu privire la presupusa sa implicare ar trebui să se oprească până când o instanţă se va pronunţa, numind cazul o încercare de a ”demoniza încă o dată” Rusia.

ADVERTISING

Statele Unite, Marea Britanie şi vecina Macedonia de Nord au declarat că sunt alături de Bulgaria împotriva ”activităţilor maligne” de pe teritoriul său.

"Susţinem pe deplin eforturile Bulgariei de a perturba o presupusă reţea de spioni şi de a lua măsuri pentru a aborda acţiunile ostile ale Rusiei pe teritoriul său", a declarat sâmbătă secretarul britanic de Externe, Dominic Raab.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇