Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi, pe care-i acuză de spionaj militar UPDATE Reacția Rusiei

Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi, pe care-i acuză de spionaj militar UPDATE Reacția Rusiei

Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi pe care îi acuză de spionaj militar – ei culegeau din 2016 ”informaţii despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”, a anunţat Ministerul bulgar de Externe.

UPDATE Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi, că pregăteşte măsuri de retorsiune împotriva Bulgariei după expulzarea acestora.

"Regretăm decizia Sofiei de a declara personae non gratae colaboratori ai misiunii comerciale a Rusiei din Bulgaria pe baza unor acuzaţii lipsite de fundament", a anunţat Ministerul rus de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro.

ADVERTISING

Conform Moscovei, acţiunea Guvernului de la Sofia este o "tentativă de afectare a relaţiilor bilaterale". Ministerul rus a de Externe precizează că pregăteşte măsuri simetrice împotriva Bulgariei, relatează Mediafax.

Cei doi diplomaţi au la dispoziţie 72 de ore să părăsească Bulgaria, a anunţat miercuri ministerul, citat de AFP.

”Ei aveau ca obiectiv să predea informaţiile culese, care constituie secret de stat, serviciilor militare ruse de informaţii (GRU), la Moscova”, acuză parchetul.

Diplomaţii ruşi erau ajutaţi de către doi bulgari care au acces la informaţii despre industria militară bulgară şi care, cu anumite ocazii, erau plătiţi pentru serviciile lor, potrivit parchetului.

ADVERTISING

Tot mai multe cazuri de spionaj implicând cetățeni ruși

Bulgaria - un stat membru NATO din 2004 şi al Uniunii Euroene (UE) din 2007 - întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetăţeni ruşi se multiplică.

În octombrie 2019 a fost expulzat un diplomat rus, acuzat de spionaj.

În 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, dar şi un angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Însă Bulgaria, un fost satelit al URSS, dispune în continuare în principal de armament sovietic și abia în 2024 va putea beneficia de cele opt avioane de tip F-16, cumpărate în iulie, în cadrul unui program de modernizare NATO.

ADVERTISING

Citește și: Bulgaria: Lustrația, securitatea și statul mafiot


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇