Reţea de spionaj în favoarea Rusiei, destructurată în Bulgaria: Militari implicați împotriva NATO; personajul-cheie, o femeie (Video)

Reţea de spionaj în favoarea Rusiei, destructurată în Bulgaria: Militari implicați împotriva NATO; personajul-cheie, o femeie (Video)

Şase persoane – suspectate de spionaj în favoarea Rusiei – au fost arestate în Bulgaria, inclusiv cadre din Ministerul bulgar al Apărării.

Aceşti agenţi ai statului sunt acuzaţi de faptul că au furnizat informaţii clasificate şefului reţelei, un fost angajat al serviciilor bulgare de informaţii, relatează AFP.

Soţia acestuia, cu dublă cetăţenie bulgară şi rusă, ”juca apoi rolul de intermediar cu Moscova”, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a parchetului, Siyka Mileva, într-o conferinţă de presă la Sofia.

Ea preda elemente confidenţiale culese cu privire la Bulgaria, NATO şi Uniunea Europeană (UE) ”unui angajat al Ambasadei Rusiei” şi primea în schimb bani pentru a-i remunera pe spioni, precizează purtătoarea de cuvânt.

ADVERTISING

Anchetatorii s-au sprijinit pe înregistrări video ale unor camere de supraveghere în confruntarea suspecţilor, care se întâlneau cu şeful reţelei în locuri publice, mai ales cu ocazia unor jocuri de tenis.

Imagini de la conferință, inclusiv interceptări (dublu click pentru extindere video):

Ei deţin totodată înregistrări ale unor conversaţii între membrii grupului şi imagini cu femeia, care intra şi ieşea din sediul Ambasadei Rusiei, documente pe care parchetul le-a prezentat presei.

spioni
Foto: captură video Novinite

”Fără precedent în istoria recentă a Bulgariei”

Potrivit purtătoarei de cuvânt a parchetului, este pentru ”prima oară” când o reţea de acest tip a fost identificată în această fostă ţară comunistă cu 6,9 milioane de locuitori.

ADVERTISING

Este vorba despre un caz ”fără precedent în istoria recentă a Bulgariei”, a subliniat procurorul general Ivan Gheşev.

El este de o mare importanţă pentru securitatea naţională şi a partenerilor noştri din UE, NATO şi Statele Unite”, consideră el.

По думите му това не е първият случай, когато чужда държава се опитва да събира информация, свързана с националната ни сигурност

Posted by Novini.bg on Friday, March 19, 2021

Militarii, investigați și arestați

Ministerul bulgar al Apărării a anunţat anterior, într-un comunicat, arestarea a doi militari.

ADVERTISING

Însă procurorii au anunţat că trei cadre sunt vizate în investigaţie.

De asemenea, un fost ataşat militar, însărcinat în prezent cu informaţiile secrete la Parlament, a fost arestat.

Cinci dintre cei şase membri ai reţelei rămân în detenţie, iar unul a fost eliberat după ce a ”colaborat în anchetă”.

Presa bulgară a dezvăluit joi seara că unul dintre suspecţi a încercat ”să fugă”. Percheziţii au avut loc, potrivit unor surse citate de televiziuni.

"Определяме тези случаи като недопустими", заявиха от МВнР

Posted by Novini.bg on Friday, March 19, 2021

Bulgaria, centrul controverselor legate de spionajul rus

Un stat membru NATO din 2004 şi UE din 2007, Bulgaria întreţine în mod tradiţional relaţii economice strânse cu Rusia.

Începând din octombrie 2019, mai multe scandaluri de spionaj au răcit, însă, relaţile între cele două ţări.

Cinci diplomaţi ruşi şi un asistent tehnic de la Ambasada Rusiei au fost expulzaţi de atunci încoace.

Acest nou caz intervine în contextul în care UE şi Statele Unite au impus sancţiuni vizând mai mulţi funcţionari ruşi de rang înalt, în urma otrăvirii şi încarcerării opozantului politic rus Aleksei Navalnîi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇