Ciucă nu își depune mandatul, rotativa se amână (Video)

Ciucă nu își depune mandatul, rotativa se amână (Video)

Liderii partidelor din coaliția de guvernare au anunțat, vineri, într-o declarație comună de presă, că rotativa premierilor se amână până când va lua sfârșit greva din educație.

”Am avut discuții până aseară târziu și am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să-mi asum responsabilitatea funcției de premier”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Totodată, Ciucă a subliniat că discuțiile cu sindicatele din educație vor continua și a făcut un apel la profesori să renunțe la grevă. ”Nu ne putem permite să dezechilibrăm bugetul”, a spus Ciucă.

La rândul său, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că decizia de amânare a rotativei guvernamentale este cea corectă.

ADVERTISING

La fel și liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizând că ”în continuare este nevoie de predictibilitate și responsabilitate”.

În urmă cu două zile, Nicolae Ciucă anunțase că își depune azi mandatul, pentru realizarea rotaţiei la guvernare, conform protocolului PSD-PNL. Însă președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că rotativa guvernamentală nu va avea loc până când greva din educație nu se încheie.

Declarații de presă susținute de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și viceprim-ministrul Kelemen Hunor

Declarații de presă susținute de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și viceprim-ministrul Kelemen Hunor

Publicată de Guvernul României pe Joi, 25 mai 2023

SpotMedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, declarațiile liderilor coaliției:

Nicolae Ciucă:

  • Am preluat mandatul și am rezolvat toate crizele, am reușit să depășim aceste crize succesive și suprapuse.
  • Guvernul are o susținere politică, parlamentară consolidată. Am căzut cu toții de acord că trebuie să realizăm o coaliție stabilă, ceea ce am și realizat. Prin această stabilitate am putut să gestionăm criza energetică, efectele inflației, consecințele războiului. România este țara din Europa care a avut a treia cea mai mare creștere economică.
  • Am considerat că măsurile noastre să fie îndreptate în așa fel încât românii să nu simtă aceste consecințe ale crizelor. Am stabilit că trebuie să asigurăm coerența stabilității politice și să îmi depun mandatul și să fie preluat de Marcel Ciolacu.
  • Azi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condițiile în care situația se menținea la un anumit echilibru.
  • Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, după discuții la nivelul coaliției, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ și împreună să găsim soluții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Dar sunt probleme acumulate în 30 de ani. Ne dorim ca viitorul acestei țări să aibă predictibilitate.
  • În acest moment, nu ne putem asuma să dezechilibrăm întreg bugetul de stat. Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele, sperăm ca în final să ajungem la o soluție.
  • Cred că este foarte important să menționăm că măsurile prezentate dumnealor demonstrează că tot ceea ce spunem, ne asumăm. În programul de guvernare, educația și sănătatea sunt domeniile prioritare.
  • În atare condiții, am avut discuții până aseară târziu și am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să-mi asum responsabilitatea funcției de premier.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marcel Ciolacu:

  • Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută că trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate.
  • Decizia luată de noi trei e una corectă, ne-o asumăm împreună, împreună vom continua să soluționăm cât mai repede această problemă.
  • Trebuie să avem echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că prioritatea numărul 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate.
  • Cred că este decizia corectă ca să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor urmând, pe urmă, să găsim, tot împreună, calendarul cel mai bun pentru a se face rotaţia.
ADVERTISING

Kelemen Hunor

  • Ne-am asumat împreună această responsabilitate, în continuare cred că este nevoie de predictibilitate și responsabilitate.
  • Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru guvern și pentru coaliție, rezolvarea e în mâna Guvernului, a Parlamentului, și trebuie făcut etapizat. Avem nevoie de învățământ de calitate, de servicii publice de calitate, vom reuși să rezolvăm toate problemele.
  • Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dăm răspuns așa cum își dorește societatea și cum ne-am asumat în programul de guvernare. Eu sunt optimist, am încredere că vom reuși.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇