Guvernul vine cu aceeași ofertă pentru Educație: Prime de 2.500 de lei la profesori și 9% în plus la salariu pentru personalul nedidactic. Dan Cărbunaru: "Nu suntem la piață și nici măcar la mall!" (Video) Reacția sindicatelor

Guvernul vine cu aceeași ofertă pentru Educație: Prime de 2.500 de lei la profesori și 9% în plus la salariu pentru personalul nedidactic. Dan Cărbunaru: "Nu suntem la piață și nici măcar la mall!" (Video) Reacția sindicatelor

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat joi seara oferta Guvernului pentru sindicatele din Educaţie, care se află de luni în grevă generală.

Practic, nu sunt noutăţi importante, ci este aceeaşi ofertă despre care s-a mai vorbit zilele trecute şi pe care sindicatele au respins-o deja, aşa încât nu e de mirare că liderii sindicali au spus că greva continuă şi propunerea este complet neinspirată.

În ședința de vineri, Guvernul va aproba banii de cărți (pentru profesori) și majorările pentru personalul nedidactic, oferte respinse categoric.

Pentru personalul nedidactic (55.000 de oameni), Guvernul adoptă anexa 8, ceea ce presupune o creştere medie de venituri de 9%. În plus, acest personal va primi două prime de câte 500 de lei în lunile iunie şi octombrie 2023.

Cât despre personalul didactic şi auxiliar (220.000 de persoane), Dan Cărbunaru a revenit cu oferta referitoare la primele pentru cariera didactică (care acum nu se mai numesc vouchere): în sumă de 1.000 de lei în iunie şi de 1.500 de lei în octombrie 2023.

ADVERTISING

Întrebat de ce Guvernul prezintă tot oferta făcută cu o zi în urmă, în condițiile în care aceasta a fost deja respinsă de sindicate, Dan Cărbunaru a replicat: „Știți, aici nu suntem la piață și ca atare nu operăm cu oferte, nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua, având o susținere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă”.

Pe de altă parte, Dan Cărbunaru a prezentat câteva dintre prevederile Legilor Educaţiei, adoptate de Parlament în această săptămână, care aduc diverse avantaje personalului din învăţământ, dar şi dotări pentru şcoli:

- cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe țară

- vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat și nu de la primării, pentru a elimina potențialele blocaje sau întârzieri

ADVERTISING

- norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și de instruire practică, atunci când există o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic 1, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariilor la încetarea contractului de muncă

-la pensionare, va fi acordată o primă care este echivalentul la două salarii de bază

- pentru directori și inspectori va fi acordat concediu de odihnă suplimentar

- cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene în școli vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână

- în învățământul superior, universitățile vor putea majora salariile de bază în funcție de specificul activității desfășurate de profesor și de performanța acestuia

- participarea în comisii specifice derulării activităților din cadrul departamentului școlii doctorale, facultății sau universității va fi inclusă în norma didactică

ADVERTISING

- comisiile consultative naționale ale Ministerului Educației vor putea avea în componența lor și câte un membru al federației sindicale reprezentative din învățământul superior de stat cu cei mai mulți membri.

5/25/23: Declarații de presă

Reacţia sindicatelor: Greva continuă

Oferta este "complet neinspirată", a fost reacţia lui Simion Hăncescu, liderul FSLI, în direct la Antena3.

Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret, a adăugat că nu crede că oferta Guvernului este "în măsură să stingă conflictul" de muncă.

"În momentul de faţă greva continuă, singurii care pot renunţa la această formă de protest sunt colegii noştri, care decid prin referendum", a subliniat Marius Nistor.

Ce doresc sindicatele

Liderii de sindicat din Educaţie au ieşit mai devreme de la Palatul Victoriei, după ce au prezentat echipei ministeriale cu care s-au întâlnit cererile lor definitive.

”Astăzi le-am înaintat solicitarea noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare și, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie (4.000 de lei net) şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare.

Noi am făcut în momentul de faţă o prezentare a poziţiei noastre mai departe. Rămâne să analizeze şi să vină cu un răspuns”, a afirmat acelaşi Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar. 

”Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a adăugat Nistor

Această majorare s-ar aplica imediat şi până la 31 decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare noua lege a salarizării. Iar aici debutantul să plece de la salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net, faţă de 2.500, cât are acum.

Iar toată grila să fie adaptată pornind de la acest venit minim. Asta ar însemna o majorare de 60% faţă de salarizarea actuală.

Proteste în toată ţara

Azi, în Piața Victoriei, mii de dascăli au protestat, în cea de-a 4-a zi de grevă generală.

Sindicaliștii au declarat că numărul angajaţilor din Educație care au aderat la grevă se apropie de 200.000.

Ei acuză Guvernul că își bate joc și că liderii coaliției și-au arătat disprețul față de educație, după ce nici măcar nu s-au dus personal la negocieri.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară. La Cluj, profesorii au blocat mașina prefectului și au început să bată cu palmele în ea, în timp ce la Buzău l-au huiduit pe Marcel Ciolacu. Șeful PSD le-a mulțumit „pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora”.

În tot acest tablou, președintele Klaus Iohannis s-a gândit că este o idee bună să viziteze un liceu din Sibiu. Soția sa, profesoară de engleză la un alt liceu și care nu s-a alăturat grevei, l-a întâmpinat pe șeful statului împreună cu elevii săi. Sfidând realitatea, Iohannis a afișat un zâmbet larg, s-a pozat cu elevii și chiar a făcut și o glumă despre grevă.

Sindicatele anunță un nou protest pentru marți, 30 mai, atunci urmând ca de la Guvern să mărșăluiască până la Cotroceni.

Iată filmul zilei: Profesorii au protestat în toată țara, elevii îi aplaudă. Ciolacu e huiduit, Iohannis sfidează (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇