Lider de sindicat: Nu facem grevă nici pentru PSD, nici pentru PNL. Iată cât câștigă un profesor din Germania

Lider de sindicat: Nu facem grevă nici pentru PSD, nici pentru PNL. Iată cât câștigă un profesor din Germania

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat că unii îi acuză pe sindicalişti că fac grevă în favoarea PSD-ului, alţii că o fac în favoarea PNL-ului, precizând că această manifestare a fost declanşată de nemulţumirile acumulate în sistem de peste 30 de ani.

“În ultima vreme, atât domnul Ciolacu, cât şi domnul Ciucă şi nu numai, tot felul de experţi în probleme de mişcări sociale şi de educaţie puneau o întrebare foarte tranşantă: ”De ce faceţi grevă taman acum când se schimbă Guvernul, când situaţia ţării este foarte delicată?” Unii vin şi ne acuză că ”Faceţi grevă în favoarea PSD-ului”, alţii că ”Faceţi grevă în favoarea PNL-ului”.

ADVERTISING

Mesajul nostru este foarte clar: nu facem grevă nici pentru PSD, nici pentru PNL, pentru niciun partid. Nu ne interesează de aşa ceva. Este vorba de nemulţumirile acumulate în sistem de peste 30 de ani, este vorba de subfinanţarea sistemului, este vorba de statutul social al personalului care lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar, s-a ajuns la o limită, iar clasa politică, din păcate, nu se bucură de credibilitate în faţa colegilor noştri”, a declarat Marius Nistor, luni, la Prima News. 

El a fost întrebat ce s-a discutat la întâlnirea de duminică, de la Guvern. 

“Când au început discuţiile, a fost o intervenţie a domnului prim-ministru, surprinzător ea a apărut deja în presă şi foarte rapid au început să curgă reacţiile colegilor noştri din ţară.

ADVERTISING

Colegii noştri din ţară ne-au spus să transmitem Guvernului că nu sunt asistaţi social, cer o salarizare decentă.

Când vorbim de salarizare decentă, ne referim la toate categoriile de personal nedidactic, didactic, auxiliar didactic, didactic de predare, colegii care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control.

La un moment s-a vorbit de grila de salarizare pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, o grilă de salarizare decentă, o grilă de salarizare care zace la Ministerul Muncii şi unii au început să acrediteze ideea că sunt nişte costuri foarte mari pentru Guvernul României şi nu îşi pot permite să pună în aplicare aşa ceva”,  a afirmat liderul de sindicat. 

ADVERTISING

Cât câştigă un profesor din Germania

El a făcut o comparaţie între cât câştigă un profesor în România şi unul în Germania. 

“Şi atunci i-am întrebat următorul lucru: dacă punem în aplicare acea grilă şi un cadru didactic cu vechime peste 40 de ani, studii superioare de lungă durată, ajunge să primească 7.000 de lei pe lună, ce ar înseamna venit anual? În jur de 16.800 de euro.

Şi mă raportez la un cadru didactic din Germania, ştiţi cât câştigă anual? 60.000 de euro. Cam aşa este diferenţa între noi şi ei, păstrând totuşi o limită, ţinând cont de PIB-ul Germaniei şi PIB-ul României, totuşi nu putem merge pe ideea că trebuie să menţinem cadrele didactice la o salarizare care este, pur şi simplu, batjocoritoare.

Luăm şi personalul nedidactic – 1.900 de lei salariul pe lună. Un personal didactic auxiliar – 3.200 – 3.500 – secretare, contabilă. Este inacceptabil. Luăm personal didactic de predare debutant  cu 2.500 de lei cu bonusuri, cu alocaţia de hrană cu tot. Un profesor cu grad didactic II care ajunge după 25 de ani să primească 3.500 de lei”, a mai afirmat Marius Nistor. 

Presiune la Senat pentru salariu de 4.000 de lei la debut

El a declarat că guvernanţii se vor baza pe faptul că va fi pusă o presiune asupra profesorilor din partea părinţilor şi elevilor dacă această grevă va continua mai mult timp. 

“Dacă vor să dea un semnal pozitiv, astăzi la Senat pesemne se tranşează pachetul legislativ, să reintroducă acel articol care spune clar că salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu pe economie. Acesta ar fi semnalul pozitiv.  (…)

Ştiţi pe ce se bizuie mai departe? Că ne vor acţiona în instanţă sau nu ne vor acţiona în instanţă, dacă vor lăsa greva să continue, greva va continua cât şi-o vor dori colegii noştri, ei sunt singurii în măsură să renunţe la aşa ceva.

Merg pe ideea că dacă se va prelungi prea mult va apărea o presiune formidabilă din partea părinţilor şi elevilor îndreptată împotriva cadrelor didactice şi uite aşa rezolvăm această situaţie a învăţământului preuniversitar. Este o mare greşeală, pentru că asta înseamnă că amanetăm viitorul acestei ţări”, a mai declarat Marius Nistor.

Noile legi ale Educației intră azi la votul decisiv al Senatului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇