Sindicatele din penitenciare ies în stradă alături de profesori: Politicienii respectă mai mult infractorii decât dascălii

Sindicatele din penitenciare ies în stradă alături de profesori: Politicienii respectă mai mult infractorii decât dascălii

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) susține greva profesorilor și polițiștii de penitenciare vor ieși în stradă alături de cadrele didactice.

Sindicatele din penitenciare consideră că măsura luată de profesori de a declanșa greva generală este una legitimă, atâta timp cât un profesor își începe cariera cu un salariu de 2.400 de lei.

”În spirit de solidaritate sindicală, polițiștii de penitenciare vor protesta alături de educatori, învățători și de profesori. Politicienii ar trebui să înțeleagă că educația, alături de sănătate și de siguranța națională reprezintă unul dintre cei trei piloni interdependenți ai unui stat de drept funcțional.

ADVERTISING

România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa, iar această situație denotă lipsa de interes a clasei politice pentru educația românilor. Lipsa de educație și un învățământ pe butuci au ca efecte, printre altele, creșterea infracționalității în România. Avem în penitenciare 23.000 de deținuți, dintre care peste 15.000 au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni cu violență (crime, violuri, tâlhării).

O educație corespunzătoare, un sistem de învățământ pus la punct și guvernanți care să nu-și bată joc de cadrele didactice ar fi determinat ca numărul românilor, victime ale infractorilor dovediți de instantă să fie mult mai mic”, se arată într-un comunicat al FSANP.

ADVERTISING

Sindicaliștii din penitenciare subliniază că Guvernul României cheltuiește lunar aproximativ 6.000 de lei cu un deținut, în timp ce educatorii, învățătorii, profesorii își încep carierele cu un salariu de aproximativ 2400 de lei.

”Paradoxal, cifrele demonstrează că politicienii respectă mai mult infractorii decât pe propriii lor dascăli. Condițiile de detenție din închisori sunt superioare condițiilor din școlile din mediul rural. Fără educație în condiții corespunzătoare, fără dascăli motivați din punct de vedere financiar, învățământul românesc nu are nicio perspectivă de dezvoltare.

ADVERTISING

Nu este de mirare că negocierile sindicatelor din învățământ cu reprezentanții Guvernului au eșuat. Eșecul era previzibil, la fel cum a fost proiectul “România educată” al președintelui Klaus Iohannis.

Cum ar putea să se înțeleagă profesorii cu un prim-ministru care a fost prins că a copiat teza de doctorat?! Greva profesorilor reprezintă nota pe care dascălii i-o dau lui Nicolae Ciucă la examenul de prim-ministru al României. Profesia de educator, învățător, profesor este una vocațională, însă chemarea de dascăl nu produce performanță pe stomacul gol”, se mai arată în comunicat.

Liderii sindicali din Educaţie au anunțat că luni vor intra în grevă generală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇