Profesorii nu renunță. De luni, va fi grevă generală în școli. Ciucă nu propune nimic concret. Budăi dă vina pe PNRR

Profesorii nu renunță. De luni, va fi grevă generală în școli. Ciucă nu propune nimic concret. Budăi dă vina pe PNRR

„Mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8” – Aceasta e concluzia cu care liderii sindicali din Educaţie au ieşit de la negocierile pe care le-au avut, miercuri, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că ”este limpede” că profesorii vor intra în grevă generală.

Pentru această formă de protest au votat peste 70% dintre cei 145.000 de membri de sindicat, ceea ce înseamnă că mai mult de 100.000 de angajaţi din Educaţie vor fi în grevă de luni.

Pe de altă parte, profesorii universitari vor intra în grevă de avertisment abia luni, pentru că au fost puţin în urmă cu referendumul.

Astăzi, în toate școlile în care există membri de sindicat a avut loc o grevă de avertisment, de la ora 11:00 și până la 13:00.

"Nu avem niciun motiv să renunţăm la această formă extremă de protest"

”Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a declarat după negocieri preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor. 

ADVERTISING

”Greva care a fost anunţată, va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a mai spus liderul sindical. 

Asta pentru că profesorii vor să vadă lucruri concrete şi nu numai declaraţii, chiar dacă sunt făcute în şedinţa de guvern.

Simion Hăncescu a adăugat că ”concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guvernare or să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate”.

”Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se rezolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face”, a adăugat preşedintele FSLI.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a anunţat că este posibil să mai existe o discuţie, luni, cu premierul Ciucă. Dar greva oricum începe la prima oră.

Ce spune Ciucă: vorbe multe, nimic concret

Pe de altă parte, după aceleaşi negocieri, premierul Nicolae Ciucă a ieşit mulţumit de „un dialog foarte bun”. Şi a precizat că luni, ziua în care începe greva generală, va fi o nouă întâlnire cu sindicatele.

"Am avut un dialog foarte bun și apreciez – așa cum am spus și voi susține de fiecare dată – că Educația este și va fi o prioritate pentru Guvernul României și actuala coaliție de guvernare. Ca atare, am prezentat foarte clar care sunt posibilitățile bugetare ale Guvernului în momentul de față și în felul acesta ne-am angajat să închidem anexa 8 din legea 153.

Este o anexă și o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă și, de asemenea, ne-am asumat la nivelul coaliției că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare și cu care va intra în funcțiune noul guvern, împreună cu reprezentanții sindicatelor, vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că Educația reprezintă prioritate națională, astfel încât tot pachetul de legi, măsurile pe care le-am luat, astfel încât să avem Legile Educației adoptate de Parlament, inclusiv componenta de salarizare”, a spus premierul, la începutul şedinţei de guvern.

ADVERTISING

După cum se vede, nimic concret, cum au cerut profesorii.

Premierul a adăugat doar că la discuții au participat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, ministrul Finanțelor și un secretar de stat de la Ministerul Muncii (pentru că Marius Budăi abia a aterizat de la Bruxelles).

Budăi: Nu se poate doar pentru profesori şi nu se poate peste noapte

La rândul său, ministrul Budăi a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog şi există un plan, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială.

„Cred că nu poate să acuze nimeni că nu avem capacitate de dialog şi deschidere la dialog, însă dacă aceste discuţii poate erau mai intens făcute când se scria PNRR şi noi, PSD, acuzam că se face totul la secret şi vor fi lucruri rele scrise acolo, iată că acum se dovedeşte că am avut dreptate.

Însă în continuare am avut o discuţie cu preşedintele partidului, Marcel Ciolacu. Avem cumva făcută o deschidere şi un plan pentru dumnealor, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată.

Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este Educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa. Mesajul este unul singur, ceea ce a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că Educaţia este o prioritate şi că o vom rezolva în noua lege a salarizării.

Nu putem pune în legea educaţiei drepturi salariale, că nu se poate”, a afirmat Marius Budăi, la Antena3.

Ministrul a dat vina pe PNRR pentru problema actuală a profesorilor.

"Acum, dacă e vina noastră că alţii nu au aplicat legea salarizării, dacă e vina noastră a PSD că alţii au scris în PNRR şi au blocat legea salarizării, asta este. Dar ne asumăm şi l-am auzit pe domnul prim-ministru, dar l-am auzit şi pe preşedintele PSD, care au fost extrem de clari în a pune Educaţia ca domeniu prioritar şi că acolo ne îndreptăm cu soluţiile noastre, cu ceea ce vom găsi şi vom discuta împreună.

Din păcate, nu se poate peste noapte. Nu îmi cereţi să vă dau un răspuns acum, când eu am fost la discuţii. Ştiţi foarte bine că abia am aterizat de la Bruxelles”, a completat ministrul Muncii, citat de News.ro.

Revendicările federaţiilor sindicale

- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (6.845 de lei brut, 4.004 lei net), salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇