Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte miercuri, la Palatul Victoria, cu sindicatele din educaţie, după ce în urmă cu o zi acestea au anunţat declanşarea grevei de avertisment şi de luni a grevei generale.
Pe agenda premierului au apărut, la ora 13:00, consultări cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie.
Federaţiile sindicale din Educaţie se află, miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, în grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii.
Cadrele didactice trebuie, însă, să fie în şcoală, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheaţi.
Potrivit sindicaliştilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni, cu greva generală, pentru care s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, marţi seară, că speră că nu se va ajunge la grevă generală şi a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, şi ea va avea noi discuţii cu sindicaliştii.
A făcut apel la cadrele didactice să supravegheze elevii pe durata grevei de avertisment: ”Eu fac apel la cadrele didactice (...) să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem necazuri familiilor care ştiu că au copiii la ore”.
Marius Nistor: Nu se mai poate accepta aşa ceva. Ne-am săturat să fim umiliţi
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că nu există niciun motiv pentru stoparea grevei generale în învăţământ, precizând că politicienii au dat dovadă de lipsă de responsabilitate, deoarece ştiau problemele cu care se confruntă cadrele didactice. El a mai declarat că profesorii s-au săturat să fie umiliţi şi să li se conteste autoritatea în permanenţă.
Marius Nistor a fost întrebat miercuri, la Prima News, dacă el crede că va începe totuşi greva generală în învăţământ.
“În momentul de faţă nu există niciun motiv pentru stoparea grevei generale, o grevă generală care este rezultatul voinţei exprimate de peste 73% dintre colegii noştri membri de sindicat. Sunt foarte mulţi colegi care, chiar dacă nu sunt membri de sindicat, îşi doresc şi ei, la rândul lor, să participe la acţiunea în cauză.
Este clar că politicienii noştri au dat dovadă de lipsă de responsabilitate. Cunoşteau problemele noastre, cunoşteau foarte clar că este necesară o salarizare decentă.
Noi am negociat o grilă de salarizare la Ministerul Educaţiei, agreată de Ministerul Educaţiei, grila a fost depusă la Ministerul Muncii şi acolo a rămas blocată de către ministrul Muncii şi de către cei de la Ministerul de Finanţe.
Se pare că recomandările au fost ca ministerul să îşi retragă această grilă, ei consideră că nu pot să aloce resurse financiare suplimentare pentru a duce la îndeplinire ceea ce s-a negociat cu Ministerul Educaţiei".
El a precizat că profesorii nu mai pot avea încredere în politicieni.
“Noi nu putem avea încredere în nişte politicieni care cunoscând problemele noastre, care văzând că în Bucureşti, pe 10 mai, peste 14.000 de salariaţi din învăţământ, personal didactic, nedidactic, personal auxiliar, directori de unităţi de învăţământ, au venit să îşi strige nemulţumirea, nu au catadicsit să aibă o discuţie cu reprezentanţii profesorilor nemulţumiţi şi ai salariaţilor nemulţumiţi.
Ba mai mult, ajungem în situaţia în care se declanşează această grevă de avertisment, iar singurele semnale care apar, chipurile pe surse, că, da, este posibilă o întâlnire, nu se ştie când, mâine, poimâine, poate şi premierul va avea vreo dispoziţie să se vadă cu noi, dar să fim responsabili şi să ne ducem frumos la ore că viitoarea lege a salarizării va rezolva problemele.
Ce probleme va rezolva? O lege a salarizării care chipurile va fi realizată pe undeva prin luna ianuarie, un an 2024 care este an electoral şi care, conform legislaţiei în vigoare, într-un an electoral cu şase luni înainte de alegeri, nu poţi acorda nicio creştere salarială astfel încât singura perspectivă este posibilă o creştere salarială din 2025”, a explicat preşedinte Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”.
El a mai declarat că profesorii s-au săturat să fie umiliţi şi să li se conteste autoritatea în permanenţă.
“Constatăm că majoritatea tinerilor absolvenţi ai învăţământul universitar nu îşi doresc o carieră didactică. De ce ar intra pe un salariu de 2.400 de lei sau ca femeie de serviciu să vii pe un salariu de 1.800 de lei, într-un sistem birocratizat, într-un sistem care nu apreciază şi nu funcţionează pe baza rezultatelor şi a meritocraţiei în care contează prea mult dispoziţiile unor oameni care primesc comenzi din alte părţi?
Nu se mai poate accepta aşa ceva. Ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să ni se conteste autoritatea în permanenţă.
Noi nu mai ştim cum să facem notarea elevilor, noi nu mai ştim să facem programe şcolare, nu mai ştim să facem manuale. În permanenţă se pricep cei din afara sistemului. Nu mai poţi vorbi de o autoritate a cadrului didactic, pentru că indiferent cât de bine pregătit ar fi profesorul autoritatea lui rezultă şi din statutul social pe care îl are.
În momentul în care statutul tău social este derizoriu, iar guvernările şi politicul te-au ţinut în permanenţă într-o situaţie mizerabilă din punct de vedere material, este clar că nu există niciun pic de respect faţă de această categorie socio-profesională atât de contestată”, a adăugat Marius Nistor.
El a menţionat că politicienii trebuie să vină cu lucruri concrete şi nu cu vorbe.
“Nu mai putem tolera promisiuni sau aşa-zise angajamente ale politicienilor care efectiv nu sunt credibili. Ei trebuie să vină cu fapte, cu lucruri concrete, nu cu vorbe. Ne-am săturat de vorbele lor, ne-am săturat de cuvintele frumoase, nu avem de înţelegerea lor, avem nevoie să vedem clar că se iau decizii şi hotărâri politice care redau învăţământului poziţia pe care o merită”, a mai declarat Marius Nistor.