10 mii de sindicaliști din Educație din toată țara au protestat la Guvern: "Murim noi, muriți și voi!" (Foto&Video) UPDATE

10 mii de sindicaliști din Educație din toată țara au protestat la Guvern: "Murim noi, muriți și voi!" (Foto&Video) <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Vreo 10 mii de sindicalişti din Educaţie veniţi din toată ţara au protestat, miercuri, la Guvern. Au plecat apoi în marş spre Casa Poporului, dar s-au întors din drum, pentru că nu au dorit să dea nas în nas cu manifestanţii violenţi aduşi de AUR şi care de dimineaţă fac circ la Parlament.

image-28

Manifestarea sindicaliştilor din Educaţie a fost bine organizată, oamenii având veste colorate cu judeţul din care provin, transmite corespondentul SpotMedia.ro din Piaţa Victoriei.

image-29

Oamenii poartă pancarte sugestive („Murim noi, muriţi şi voi!”) şi suflă în vuvuzele.

image-30

Sau „DA – învăţământ gratuit, NU – profesor neplătit”

image-32

Au bannere şi steguleţe cu locul de origine al fiecărui grup de manifestanţi.

image-31

Sindicatele din Educaţie au anunţat încă de ieri că vor organiza azi un protest, la care sunt aşteptaţi 15.000 de participanţi.

image-33

Organizatori sunt Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER”.

image-34

Se strigă „Demisia! Demisia!” către Palatul Victoriei.

Foto&Video: SpotMedia.ro

ADVERTISING

La ora 12:00, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Palatul Parlamentului.

Dar acolo e deja o manifestaţie: Urmăreşte LIVE Protest violent al AUR. S-au luat la bătaie cu jandarmii, l-au lovit pe Ludovic Orban și au amenințat un deputat UDMR: Luați-i gâtul! (Video)

Aşa că miile de sindicalişti din Educaţie s-au oprit pe drum, pentru a nu se întâlni cu manifestanții AUR.

„Noi suntem opriți în dreptul Palatului Regal, deci între Palatul Regal și Biblioteca Universitară, așteptăm să se elibereze zona Parlamentului. Protestul nostru continuă. Nu avem nicio treabă cu cei care demonstrează la Parlament”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru Edupedu.

ADVERTISING

Ulterior, cei ajunşi în fața Parlamentului au plecat pentru că nu au vrut să se alăture protestului AUR, ai cărui simpatizanți au încercat să confiște manifestația profesorilor.

Revendicările federaţiilor sindicale

- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (6.845 de lei brut, 4.004 lei net), salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

ADVERTISING

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇