Protest AUR cu violențe la Parlament. L-au lovit pe Ludovic Orban și au amenințat că iau gâtul unui deputat UDMR. În plen a fost circ, cu atacuri homofobe, jigniri și acuzații de consum de droguri (Foto & Video)

Protest AUR cu violențe la Parlament. L-au lovit pe Ludovic Orban și au amenințat că iau gâtul unui deputat UDMR. În plen a fost circ, cu atacuri homofobe, jigniri și acuzații de consum de droguri (Foto & Video)

Simpatizanții AUR au protestat miercuri la Parlament față de adoptarea proiectului de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Au fost două manifestații: una în curtea instituției și alta în exterior.

Legea a fost votată de Parlament, cu o majoritate covârșitoare, într-o ședință cu scandal, generat de deputații AUR care au venit în plen cu pancarte și care au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

A fost un adevărat circ: jigniri, atacuri homofobe, îmbrânceli, acuzații de consum de droguri, amenințări.

Din fața Parlamentului, manifestanţii AUR strigau: ”Nu cedăm, copiii îi apărăm”, ”Ruşine, ruşine să vă fie”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”.

Jandarmeria a transmis că manifestațiile sunt ilegale. Când li s-a spus asta, protestatarii au devenit violenți și s-au luat la bătaie cu jandarmii.

Mai mult, liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a fost scuipat și lovit de protestatari. Totodată, deputatul UDMR Csoma Botond a fost huiduit și amenințat de manifestanți care au strigat: ”Luați-i gâtul!”.

Ulterior, manifestanții AUR au încercat să treacă de garduri și să ajungă la profesorii care au venit și ei să protesteze la Palatul Parlamentului pentru a cere salarii mai mari. Jandarmii au intervenit și i-au împiedicat.

SpotMedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, desfășurarea protestelor AUR

15:29 - Până la ora 14:00, Poliția a aplicat 45 de amenzi contravenționale în valoare de 50.700 de lei și au fost deschise 3 dosare penale în urma incidentelor de la protestul AUR, au declarat surse guvernamentale citate de Hotnews. Un dosar penal a fost deschis pentru colaboratoarea AUR, care a fost depistată cu elemente de muniție și alte 2 în urma incidentelor în care au fost implicați Ludovic Orban și Csoma Botond.

ADVERTISING

14:46 - Legea față de care protestează AUR a fost votată de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Este vorba despre proiectul privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, care prevede, printre altele, înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului. S-au înregistrat 222 voturi "pentru" şi 40 "contra".

14:44 - ”Marşul salariaţilor din învăţământ va continua către Palatul Parlamentului numai după ce se va elibera acea zonă, deoarece nu vrem să ne amestecăm cu cei care protestează acolo”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor. Ulterior, însă sindicaliștii s-au urcat în autocare și au plecat spre casă.

14:12 - Manifestanții AUR au încercat să treacă de garduri și să ajungă la profesori. Jandarmii au intervenit și i-au împiedicat. Potrivit Antena 3, unii dascăli s-au speriat și au plecat de la miting.

Protestul AUR de la Parlament

14:05 - Sindicaliștii din învățământ au ajuns și ei la Palatul Parlamentului, dar sunt despărțiți de protestatarii AUR cu garduri.

13:55 - Preşedintele AUR, deputatul George Simion, le-a cerut protestatarilor să rămână pe carosabilul din faţa Palatului Parlamentului, intrarea Izvor, asigurându-i că manifestaţia este autorizată şi nu pot fi amendaţi, deşi Jandarmeria a anunţat că aceste evenimente nu îndeplinesc condiţiile legale. "Nu au voie să dea amenzi, pentru că protestul este autorizat de către AUR", a transmis Simion.

13:40 - Deputatul AUR Darius Pop le-a spus jandarmilor în timpul protestului de la Parlament că au "noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă". Ulterior, el a oferit reporterilor Digi24 o explicație halucinantă. Deputatul a spus că "în Maramureș cuțitul se poartă, tradițional, la brâu". ”Știţi tradiția la Maramureș, costumul popular e cu curea, teacă pentru cuțite. Azi nu am venit tradițional, asta am vrut să spun. Întotdeauna am încercat să potolesc spiritele. Voi face plângere pentru ultraj Jandarmeriei", a declarat Darius Pop.

ADVERTISING

13:15 - Protestatarii AUR se află în continuare în fața Palatului Parlamentului și scandează împotriva proiectului de lege privind înființarea Observatorului Național al Copiilor. Bulevardul Națiunile Unite este închis traficului rutier.

BUCURESTI - PROTEST AUR - PARLAMENT - 10 MAI 2023
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

13:08 - REPER cere tuturor partidelor democratice să înceteze, începând de astăzi, orice iniţiativă sau colaborare cu AUR ca organizaţie politică.

13:00 - Miile de sindicalişti din Educaţie veniţi din toată ţara să protesteze la Guvern urmau să facă miting și la Parlament. Au renunțat, însă, pentru a nu se întâlni cu manifestanții AUR. Vor merge doar până în apropiere de Palatul Parlamentului, iar apoi se vor retrage.

12:38 - Deputatul Dumitru Coarnă, fost membru al grupului PSD, a susținut în Parlament un discurs cu jigniri la adresa parlamentarilor PSD. ”Eu ştiu că sunteţi homosexuali şi aţi văzut la televizor, în grup, ce aţi făcut între voi. Nu puteţi avea copii, nu vă bateţi joc de ţara asta. O să vă vină rândul, trădătorilor!. La Senat este COM 695 prin care permiteţi adopţiile copiilor români de cuplurile de homosexuali. Eu ştiu că avem în sală la PSD mulţi de tipul ăsta, haideţi să protejăm copiii României. Eu ştiu că voi nu puteţi face copii între voi, că nu aveţi cum, cei din PSD. Dacă vreţi, pot să vă spun lista în direct”, a spus Coarnă. Detalii AICI.

12:20 - Deputatul PNL Pavel Popescu le-a cerut parlamentarilor AUR să nu mai blocheze discursurile. ”Azi pupitrul a fost confiscat de partidul extremist AUR, pentru că Rusia pierde războiul și pe tot mapamondul se trimit directive ca partidele extremiste să facă acest lucru”, a precizat Pavel Popescu. Liberalul l-a întrebat apoi pe George Simion dacă s-a drogat. „Niciodată în istoria Parlamentului nu s-a întâmplat ca vreodată să se introducă printr-un consilier droguri, gloanțe. Ce ați făcut voi nu a făcut nimeni niciodată. Trebuie să dispăreți din politică”, a subliniat Popescu.

ADVERTISING

12:05 - Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, afirmă că reprezentanţii AUR sunt ”nişte extremişti, nişte personaje abjecte” care nu fac altceva decât să provoace, instigaţi de state ostile României. El a făcut aceste acuzaţii în plenul Camerei Deputaţilor.

11:43 - Un alt parlamentar a fost agresat și amenințat de protestatarii AUR. Este vorba de deputatul UDMR, Csoma Botond, care spune că manifestanții au strigat: ”Luați-i gâtul!”. ”Eu de obicei vin pe jos la Parlament. Jandarmii mi-au spus că nu pot intra pe la prima intrare, am plecat spre a doua intrare. Am fost huiduit, mi-au strigat ”luați-i gâtul, afară din UDMR”. Am auzit apoi niște pași în spatele meu, alergau spre mine, dar au intervenit jandarmii. Nu am fost lovit”, a relatat deputatul.

11:20 - Prima reacție a Jandarmeriei după ce Ludovic Orban a fost agresat: „În rândul manifestanților și-a făcut apariția domnul Orban Ludovic, care a fost agresat verbal și huiduit de ceilalți participanți la adunarea publică. Menționăm faptul că s-a permis accesul domnului Orban Ludovic în Curtea Palatului Parlamentului și, sub protecția jandarmilor, a fost condus într-o zona de siguranță, fiind adoptată varianta conducerii persoanei în interiorul curții, printr-o altă intrare”.

11:16 - Deputatul AUR Antonio Andrusceac afirmă că l-a ajutat pe Ludovic Orban să iasă dintre protestatari și că incidentul a fost iscat de jandarmi, pe care îi acuză că l-au plimbat pe liderul Forței Drepte printre manifestanți. ”Am fost surprins de momentul în care parlamentarului nu i s-a asigurat intrarea la locul de muncă și atunci mi-am dat seama că se întâmplă un lucru contrar dispozițiilor Jandarmeriei. Jandarmii ar fi trebuit să îi asigure protecție, nu să îl expună. Jandarmii și-au dat seama că pot instiga la violență prin plimbarea unui parlamentar printre manifestanți. Nu îl expui în mulțime, nu îl plimbi prin 3-4 mulțimi de protestatari”, a declarat Andrusceac, la Antena 3.

10:55 - Continuă scandalul din plenul Parlamentului, după ce s-a votat împotriva retragerii de pe ordinea de zi a proiectelor cerute de George Simion. Parlamentarii AUR s-au strâns în jurul prezidiului și au pancarte pe care scrie ”România nu e de vânzare”, ”Ajutăm familia, nu furăm copii”.

10:40 - Jandarmeria a întărit paza la Palatul Parlamentului. Un manifestant a fost ridicat de oamenii legii și dus la audieri, potrivit Antena3.

PROTEST AUR - PARLAMENT - 10 MAI 2023
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

10:27 - Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, spune că a avertizat de nenumărate ori că AUR este un partid periculos, extremist, a cărui agendă este să promoveze ură şi dezbinare. El arată că nu sunt nici la prima încercare de introducere a obiectelor interzise în Parlament. ”Azi asistăm la violenţe la gardul Parlamentului, îmbrânceli cu jandarmii şi încercări de a forţa intrarea în Parlament. Nu sunt nici la prima încercare de introducere a obiectelor interzise în Parlament, acum câţiva ani au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. Ce va urma, o mitralieră? ”, a scris purtătorul de cuvânt al PNL pe Facebook.

10:20 - Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a transmis că o mână de extremişti sunt lăsaţi şi astăzi să facă haos în Parlament. USR cere controlul tuturor parlamentarilor de arme la intrare, la fel ca la aeroport. ”Astăzi este despre gloanţe. Data trecută au pătruns în incinta Parlamentului şi au vandalizat maşina unei ambasade. Data viitoare ce se va întâmpla?”, se întreabă deputatul USR pe Facebook.

10:15 - Este scandal și în Parlament, unde George Simion cere retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind Observatorul Național al Copiilor. ”Uitați-vă ce se întâmplă. Vi se pare normal votul prin Whatsapp?”, spune acesta.

Dictatura din camera deputatilor in plin efect!

Publicată de George Simion pe Marţi, 9 mai 2023

10:03 - Ludovic Orban este întrerupt de deputatul AUR Dan Tanasă. „Oamenii sunt frustrați. Sunteți în politică de 33 de ani. Nu se leagă nimic de numele dvs în politică și oamenii sunt frustrați. (…) O regulă de bun simț este să nu mințiți, domnule Orban. Nu ați fost agresat! Mințiți! Aveți certificat medico-legal?”, i-a spus acesta lui Orban.

10:02 - Ludovic Orban susține o declarație de presă la Parlament și povestește, pe larg, cum a fost agresat de protestatari: ”Mi s-a spus că nu pot să intru decât dacă traversez pe partea cealaltă, pe la Senat şi am fost obligat de interdicţia forţelor de ordine de la Jandarmerie să merg pe strada Izvor spre Bd. Libertăţii. Am fost în primă fază lăsat în pace, nimeni nu mi-a zis nimic, până au început să apară agitatori. Am fost scuipat, lovit cu băţul de la steag, lovit cu piciorul, să nu se vadă pe cameră, înjurat, insultat în cele mai grobiene mijloace. În plus, era evident că erau oameni acolo incitatori”, a spus Orban.

09:57 - Liderul AUR, George Simion, a fost îndepărtat de un jandarm, în momentul în care s-a urcat pe gardul Parlamentului.

09:55 - Protestele au devenit violente, iar manifestanții s-au luat la bătaie cu jandarmii.

09:50 - Jandarmeria București anunţă că manifestațiile de la Palatul Parlamentului nu îndeplinesc condițiile legale.

„În curtea obiectivului, are loc o manifestație de protest formată din invitați și membri ai unei formațiuni politice. În același timp, în exteriorul curții, se desfășoară o adunare publică nedeclarată, formată din alți membri ai aceleiași formațiuni politice, precum și simpatizanți ai acesteia.

Manifestanților aflați atât in interiorul curții Palatului Parlamentului, cât şi în exterior, li s-a adus la cunoștință că activitatea desfășurată nu îndeplinește condițiile legale, însă aceștia și-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul”, transmite Jandarmeria.

09:40 - Liderul partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban spune că a fost agresat de protestatari.

”Eu am venit cu metroul, am coborât la Izvor și am trecut pe lângă protestatari. Am fost scuipat, agresat, înjurat. (…) Voi cere ca agresorii să fie cercetați”, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

08:50 - O femeie care apare pe o listă cu colaboratorii AUR a fost prinsă miercuri dimineaţă la controlul obligatoriu de la intrarea în sediul Parlamentului cu patru gloanțe, a anunțat Alfred Simonis, liderul grupului PSD. Femeia a fost dusă la Poliție. Preşedintele AUR, George Simion, susţine însă că este o înscenare, fiind vorba despre brelocuri. Detalii AICI.

08:15 - Manifestanţii AUR adunați în fața Palatului Parlamentului strigă: ”Nu cedăm, copiii îi apărăm”, ”Ruşine, ruşine să vă fie”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”.

Apărăm copiii României!

Nu vă atingeți de copiii României!Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!

Publicată de Alianța pentru Unirea Românilor - AUR pe Marţi, 9 mai 2023

De ce protestează AUR

AUR protestează față de legea prevenirii separării copilului de familie. Reprezentanții partidului spun că legea a fost adoptată în comisii fără dezbatere.

”Acest proiect de lege a fost adoptat în spatele ușilor închise în comisiile de muncă și sănătate din Camera Deputaților pe repede-înainte, fără niciun fel de dezbatere, fără niciun fel de transparență, iar miercuri va fi supus adoptării Parlamentului.

Nu vă atingeți de copiii României! Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!”, se arată în mesajul care cheamă la protest.

AUR a organizat și sâmbătă un protest în Bucureşti, unde au participat câteva mii de membri şi simpatizanţi ai formaţiunii, care au strigat îndeosebi lozinci antiguvernamentale şi antioccidentale.

Ce este Observatorul Național al Copiilor

În luna februarie, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat înfiinţarea Observatorului Naţional al Copiilor - o bază de date online în care vor fi incluşi copiii "care reprezintă situaţii de vulnerabilitate".

"În premieră naţională, prin această lege pe care am subliniat-o, se înfiinţează Observatorul Naţional al Copiilor. În acest document, care va fi o bază de date online, care va putea fi accesată de toate judeţele prin DGASPC-uri, vor fi incluşi toţi copiii care reprezintă situaţii, cazuri de vulnerabilitate.

Şi nu mă refer aici doar la cei în jur de 47.000 care sunt acum în situaţia de a fi adoptaţi, care sunt lăsaţi în grija statului. Toţi copiii care au anumite probleme. Mă refer la abuz, la abandon, la neglijare, la sărăcie extremă.

În momentul în care aceşti copii vor fi incluşi de către autorităţile locale în Observatorul Naţional al Copiilor, jumătate din cheltuială va fi suportată de către Guvern prin Ministerul Familiei, ceea ce este un ajutor în plus pentru autorităţile locale, care nu din rea voinţă, dar de multe ori din neputinţă nu reuşesc să acopere toate aceste nevoi prin bugetele existente, deoarece întotdeauna există alte şi alte presiuni: canalizare, electricitate, drumuri, gaze etc", a explicat Firea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇