Analiză video George Simion, omul de AUR al lui Putin?

Un fost oficial de la Chișinău a anunțat zilele trecute că parlamentarul român a avut mai multe întâlniri cu un spion al Rusiei. Reacția partidului nu s-a bazat pe argumente, ci pe un atac la persoană.
<span style="color:#990000;font-size:100%;">Analiză video</span> George Simion, omul de AUR al lui Putin?

VIDEO. George Simion a fost acuzat de un om politic de la Chișinău că are legături cu spioni ruși

  • Un ajutor masiv primit de la rețelele sociale a transformat un partid de care n-auzise nimeni într-unul parlamentar.
  • Anatol Șalaru a spus că George Simion este monitorizat de serviciile secrete ale Ucrainei pentru întâlnirile sale cu agenții ruși.
  • Directorul unui serviciu secret are informații despre activitățile ilegale ale unui deputat român.
  • Marina Tauber și George Simion folosesc același arsenal pentru a crea tensiuni sociale în Republica Moldova și în România.
  • Faptul că un fost ministru al Republicii Moldova anunță că au existat contacte între George Simion și spioni ai Rusiei aruncă o lumină nouă asupra acțiunilor liderului AUR.

AUR, conform ultimelor sondaje de opinie, este a doua forță politică din România, după PSD, depășind formațiunea liberală. Partidul construit în jurul lui George Simion, un activist care s-a remarcat în viața publică printr-un discurs puternic unionist, a reușit să intre în Parlament în decembrie 2020, obținând 9% din voturile românilor.

Rezultatul a fost un șoc pentru comentatorii politici, care nu știau mare lucru despre un partid care, în urmă cu câteva luni, luase sub un procent la alegerile locale.

ADVERTISING

S-a scris mult, la vremea respectivă, despre campania dinamică și agresivă pe care a avut-o AUR pe rețelele sociale, dar și despre contextul pandemiei, care a ajutat o formațiune ce milita împotriva restricțiilor și a vaccinului.

Mai multe investigații jurnalistice au arătat că distribuirea mesajelor lui George Simion și ale formațiunii a avut un impact masiv pe rețelele sociale, într-o perioadă scurtă de timp.

În martie 2020, cu nouă luni înainte de alegeri, Simion avea un total de 149.000 de reacții pe Facebook, pentru ca în septembrie, cu trei luni înainte de vot, să ajungă la peste 3 milioane de reacții - o evoluție spectaculoasă, dar care ridică multe semne de întrebare. 

Simion nu e ce pare a fi

La un an de la momentul în care Putin decide să ordone invadarea Ucrainei, misterele AUR încep să se clarifice.

„George Simion este monitorizat de mult timp de serviciile secrete din Moldova, de cele din Ucraina, care au înregistrat și au trimis datele și în Republica Moldova și, probabil, și în România, pentru că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului”, a declarat în urmă cu câteva zile Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, într-un interviu pentru site-ul „În Linie Dreaptă”.

„… acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus un director SIS (Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova). Mi-a mai spus că, la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești”, a mai declarat Anatol Șalaru pentru „În Linie Dreaptă”.

Turkish Defense Minister Isik in Poland
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a făcut publice informații despre activitatea deputatului George Simion - Foto: Hepta.ro

Mark Tkaciuk, cel la care face referire fostul ministru al Apărării din țara vecină, susținând că ar fi intrat în contact cu Simion, este un cetățean rus, multă vreme deputat în Parlamentul Moldovei, fiind un apropiat al lui Voronin, fostul președinte pro-Kremlin al republicii.

Tkaciuk este cunoscut la Chișinău ca fiind agent al Rusiei, implicându-se în multe operațiuni politice care au vizat păstrarea controlului Moscovei asupra Moldovei.

Promovează ideologia lui Putin

George Simion nu a reacționat personal la acuzații, ci a făcut-o printr-un comunicat al partidului, fără a aduce argumente prin care să contrazică afirmațiile fostului oficial de la Chișinău.

Urmărind demonstrațiile din Republica Moldova și modul prin care Kremlinul încearcă să provoace o criză politică, e imposibil să treacă neobservată asemănarea dintre acțiunile Marinei Tauber, lidera Partidului ȘOR, și George Simion, președintele AUR.

Moldova Protests
Marina Tauber, un Simion al Republicii Moldova - Foto: Hepta.ro

Amândoi folosesc aceeași strategie de instigare la revoltă, diseminează mesajele pe rețelele sociale, și fac transmisiuni în direct cu telefonul pentru ca discursul lor să ajungă la cât mai mulți oameni.

Dar cea mai importantă și frapantă asemănare e că amândoi promovează ideologia lui Putin cu privire la Uniunea Europeană, la NATO, la democrație, îmbrăcând mesajul într-un ambalaj social, chipurile dat de un interes major pentru problemele oamenilor.

Tauber și Simion sunt nedespărțiți de telefoanele mobile cu care se filmează perpetuu, iar între ei și colegii lor de partid e o diferență imensă în ce privește energia, dinamica și frecvența evenimentelor pe care le organizează. 

Mesajul unionist, o minciună

Efectiv, nu se opresc niciodată. Nu sunt deloc interesați de munca în echipă, ci sunt concentrați pe mesajele pe care le transmit, preocupați de numărul celor care-i urmăresc pe rețelele sociale.

Faptul că un fost ministru al Republicii Moldova anunță că au existat contacte între George Simion și spioni ai Rusiei aruncă o lumină nouă asupra acțiunilor liderului AUR. 

Ceea ce mulți bănuiau primește o primă confirmare la care se adaugă și interdicția acestuia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, fiind considerat un pericol pentru această țară.

Ca o ironie, Simion a folosit mesajul unionist pentru a se face cunoscut, dar chiar și patriotismul lui e afectat de agenda ascunsă pe care a urmărit-o de-a lungul timpului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇