Anatol Șalaru: Am fost prieten cu George Simion, dar din 2018 am început să mă îndoiesc de el - Interviu

Fostul ministrul al Apărării din Moldova, cel care a anunțat că președintele AUR are legături cu agenți FSB din Rusia, susține că obiectivul deputatului român este să compromită mișcarea unionistă, transformând-o într-una extremistă, care să-i sperie pe oameni.
Anatol Șalaru: Am fost prieten cu George Simion, dar din 2018 am început să mă îndoiesc de el - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

Anton Șalaru, citate importante din cadrul interviului:

  • Vlad Filat, fost prim-ministru al Moldovei, a confirmat și el legăturile lui Simion cu Rusia.
  • Partidul AUR e sprijinit de oligarhul fugar Sebastian Ghiță, e sprijinit de anumite televiziuni, care sunt încă în zonă de interes a serviciilor sau a propagandei ruse.
  • Să ne aducem aminte că Marina Tauber a vorbit o oră la un post de televiziune din România, fiind o persoană cercetată penal în Republica Moldova pentru tentativă de lovitură de stat.
  • Rusia s-a folosit de acțiunile lui George Simion pentru a sădi vrajba interetnică în Moldova și pentru a băga spaima în oameni.
  • Declarația generalului ucrainean, fost prim-adjunct al serviciului de informații, a avut o mare importanță fiindcă a confirmat că am spus adevărul.

Omul politic de la Chișinău a declarat că autoritățile din România cad frecvent în capcane întinse de serviciile de informații ale Kremlinului, dând exemplu tensiunile dintre București și Kiev provocate de discuțiile despre canalul Bâstroe. Acesta a subliniat că în cazul subiectului cerealelor, liderii din România au fost mai atenți și au evitat capcana Moscovei.

Anatol Șalaru, 61 de ani, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ministru al Transporturilor și ministrul al Apărării din această țară. De profesie medic, politicianul a făcut parte din Partidului Liberal și este fondator al Partidului Unității Naționale. Susține unirea Republicii Moldova cu România, dar consideră că aceasta trebuie realizată legal, cu acordul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Dosarul George Simion, Rusia

Ce v-a determinat să faceți declarația legată de trecutul controversat al deputatului George Simion?

Despre posibila colaborare a lui George Simion cu serviciile rusești am mai vorbit și cu alte persoane din România, inclusiv cu unele oficiale, dar reacția acestora a fost zero. Probabil, multora le-a fost frică să se confrunte cu George Simion, să se certe cu acesta. 

ADVERTISING

Clasa politică este comodă și la noi, în Moldova, dar și aici, în România. Preferă să stea liniștită, să nu creeze probleme suplimentare. 

Eu mi-am asumat acest lucru pentru că nu mai sunt o persoană publică. 

La întrebarea unui ziarist am răspuns sincer cum răspund întotdeauna, fără să mă ascund. I-am spus ceea ce știu despre George Simion. 

Am subliniat în acea discuție faptul că nu am dovezi, dar că sunt oameni care-i cunosc bine dosarul, iar impactul declarațiilor mele a fost neașteptat de puternic chiar și pentru mine, dar și pentru alții. 

Nu s-au așteptat ca opinia publică din România să fie atât de interesată de acest subiect și ați văzut și dumneavoastră că reacția presei a fost una fulminantă.

George Simion și-a mobilizat toți susținătorii rusofili și a început să distribuie minciuni și dezinformarea caracteristică persoanelor care activează în această zonă. Dar nu au reușit să ascundă subiectul. 

Vedem, acum, că în România a venit și fostul premier al Republicii Moldova, domnul Vlad Filat, care a confirmat și el legăturile lui liderului AUR cu agenții Rusiei. 

George Simion, care mi-a fost prieten, pe care l-am finanțat în anumite perioade și l-am sprijinit în Republica Moldova nu este persoana care se prezenta a fi. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, poziția sa față de Ucraina, față de războiul dus de Rusia împotriva întregii lumi civilizate, m-a făcut să am îndoieli în privința lui și să mă conving de faptul că, într-adevăr, ce mi-a spus fostul director SIS din Republica Moldova este adevărat.

VIDEO. Momentul în care George Simion încearcă să deturneze mișcarea unionistă din Moldova

Vă rog, dacă puteți să explicați de ce credeți că declarațiile dumneavoastră au avut impact în România, acum, și, de exemplu, nu au avut niciunul în urmă cu doi ani, când era pandemie? Are asta legătură cu războiul din Ucraina? Are legătură cu apropierea alegerilor din România? Are legătură cu teama societății civile din țara noastră de o posibilă victorie electorală a formațiunii AUR? E și o altă explicație?

Am urmărit atent viața politică din România și rețelele de socializare, unde foarte multă lume își exprimă îndoiala față de George Simion, existând multe bănuieli că acesta ar fi omul rușilor. 

ADVERTISING

Din păcate, multe din acțiunile lui duc direct la Moscova, la Kremlin, iar mulți oameni au observat acest lucru. Apoi, a venit declarația pe care am făcut-o, iar cei care-și puneau întrebări au primit confirmarea. 

Acum aveau un lucru concret. Impactul a fost mare și din cauza creșterii susținerii pentru AUR din ultima perioadă, care și asta a trezit multe suspiciuni, fiindcă nu se poate ca un partid format de câțiva oameni să obțină, peste noapte, un procent de 10% la alegerile parlamentare.

Alegătorul român vrea să știe cine e George Simion, care e rolul lui în politică și ce interese apără? 

Partidul AUR e sprijinit de oligarhul fugar Sebastian Ghiță, e sprijinit de anumite televiziuni, care sunt încă în zonă de interes a serviciilor sau a propagandei ruse. 

Să ne aducem aminte că Marina Tauber a vorbit o oră la un post de televiziune din România, fiind o persoană cercetată penal în Republica Moldova pentru tentativă de lovitură de stat, iar aici i s-a oferit o tribună.

Domnule Șalaru, ați spus că la un moment dat l-ați ajutat pe George Simion. Vă rog să explicați în ce a constat ajutorul și când s-a întâmplat?

Am colaborat cu George Simion când venea în Republica Moldova la acțiunile organizate de echipa lui. Mobilizam partidul pe care îl conduceam atunci, e vorba de Partidul Unității Naționale, și organizam mitinguri. Acest lucru se întâmpla în anul 2015.

I-am oferit un ajutor financiar din propriul buzunar pentru a plăti salariile unor angajați de la o televiziune locală.

Când v-ați dat seama că e ceva în neregulă cu George Simion?

Începând cu anul 2018.

Dar, totuși, dumneavoastră susțineți că el avea interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova încă din anul 2015.

În anul 2015, când a primit interdicția, activa guvernul condus de Chiril Gaburici (18 februarie 2015 până la 30 iulie 2015). A fost o decizie politică a partidului din care făceam și eu parte de a anula această interdicție în momentul în care am ajuns la guvernare. Pentru noi, unioniștii, a fost o victorie politică. Îi primeam cu brațele deschise pe toți cei care veneau din România. Îl consideram pe George Simion o persoană care milita alături de noi pentru unire și am salutat implicarea lui în viața politică din Moldova.

ADVERTISING

Ce s-a întâmplat în 2018?

A fost anul centenarului și aveau loc alegeri anticipate pentru primăria orașului Chișinău. George Simion s-a implicat atunci în mai multe activități din Moldova și am înțeles că scopul lui era să provoace cât mai multă dezordine. Atunci a creat multe situații tensionate, oamenii lui au blocat circulația în centrul orașului, au încercat să ducă mișcarea unionistă într-o zonă de extremism politic. Nu se poate face unirea dintre Republica Moldova și România prin proteste de stradă, prin provocarea unor incidente, blocaje și violențe.

În conformitate cu Actul Final de la Helsinki, Constituția Republicii Moldova și cea a României, unirea se poate face doar cu acordul cetățenilor din ambele state. 

Nu poți prin presiuni asupra guvernării și prin crearea de tensiuni, dând apă la moară propagandei rusești. 

Atunci când, în 2014, în București, la marșul Unirii, George Simion s-a luat la bătaie cu jandarmii, presa din Rusia s-a folosit de acel scandal și a scris despre unioniștii extremiști, care vor vărsare de sânge, vor lupte de stradă, vor interzicerea altor limbi. S-a scris mult în Rusia că unioniștii vor să-i alunge pe ruși din Moldova. Deci, s-au folosit de acțiunile lui George Simion pentru a sădi vrajba interetnică în Moldova și pentru a băga spaimă în oameni. 

După declarațiile pe care le-ați făcut despre George Simion a apărut o confirmare din Ucraina, de la un fost ofițer al serviciilor de informații de acolo, care a venit și a spus că, într-adevăr, acesta s-a întâlnit cu un rezident FSB la Cernăuți. Ce înseamnă confirmarea unui fost șef al serviciilor secrete din Ucraina?

Până atunci, George Simion vorbea despre faptul că nu există nicio dovadă. Spunea că acuzațiile sunt niște aberații de-ale mele. A scos la rampă un fost director adjunct al SIS, care a încercat să-i ia apărarea, dar care nu prea a avut cum, nefiind implicat în investigațiile realizate de SIS la vremea respectivă.  

Declarația generalului ucrainean, fost primul-adjunct al serviciului de informații, a avut o mare importanță.

VIDEO. Ucraina confirmă faptul că George Simion are legături cu agenți FSB

După apariția dezvăluirilor făcute de mine, am fost sunat de mai multe instituții de presă din Ucraina, jurnaliștii de acolo fiind extrem de interesați de situația din România. 

Ucraina vrea să știe foarte clar, în situația actuală, cine-i sunt prietenii și cine-i sunt dușmanii. Am fost sunat de mai multe ori și am dat mai multe interviuri, dar în cazul celor de la agenția de presă Obozrevatel, aceștia au spus că este doar declarația mea și vor publica un articol doar în cazul în care vor avea una și de la serviciile competente din Ucraina. 

După două săptămâni au realizat interviul cu generalul Skipalski, care obținuse confirmarea de la un agent ucrainean care îl investigase pe Simion că acesta s-a întâlnit, cel puțin o dată, la Cernăuți, cu rezidentul FSB.

M-am bucurat foarte mult, fiindcă a confirmat și că eu am spus adevărul. În Ucraina, articolul a avut o rezonanță foarte mare. George Simion e cunoscut acolo. Au mai apărut știri despre el.

Această confirmare, care a venit dinspre Kiev spre România, prin intermediul dumneavoastră și prin intermediul presei din Ucraina, a creat un moment de surpriză în cadrul societății românești. Și, într-adevăr, oamenii au început să-și pună întrebări. Cum vedeți viitorul politic al deputatului George Simion în noul context, cu interdicții de intrare în Moldova și Ucraina?

Mișcarea lui politică va pierde încet, dar sigur, din electorat. Va rămâne un nucleu dur, dar nu va mai fi o mișcare de mase, cum a încercat. 

Nu cred că vreun partid politic, după ce au apărut toate aceste dezvăluiri, va mai dori să facă o alianță de guvernare cu AUR sau cineva de la nivel european va colabora cu formațiunea condusă de Simion. 

Ambasada SUA, din câte îmi amintesc, a făcut, la un moment dat, și ea o declarație despre acțiunile extremiste ale AUR  și, din câte știu, George Simion a ținut foarte mult să meargă în SUA, dar n-a reușit.

VIDEO. România cade frecvent în capcane întinse de serviciile de informații rusești

Cum credeți că ar putea autoritățile din România să rezolve această problemă generată de George Simion? Cum ar trebui să se poziționeze?

Nu cred că au prea multe instrumente în acest caz. Poate, doar, să explice cetățenilor români ce înseamnă partidul AUR. Care sunt implicațiile în relațiile cu Ucraina. Care sunt consecințele. Fiindcă statul român are o anumită politică în raport cu Ucraina și cu ajutorul pe care îl oferă Ucrainei. Nu sunt de acord cu secretizarea sprijinului acordat de România. Cred că Bucureștiul trebuie să facă publice toate ajutoarele pe care le-a acordat Ucrainei, relația cu Ucraina și cât de importantă e în contextul actual. 

De exemplu, a fost o greșeală cum s-a gestionat dezbaterea despre canalul Bâstroe. 

S-a gestionat, însă, un pic mai bine discuția cu tranzitul cerealelor. 

De multe ori, guvernarea din România și-a dat seama că greșește abia după două-trei zile sau poate chiar săptămâni de la începerea unui scandal, fiind victima anumitor acțiuni ale propagandei și serviciilor de informații rusești.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇