Sindicatele profesorilor vor exmatricularea reintrodusă în lege, detenție școlară și amenzi pentru părinți. Ce spune ministrul Deca

Sindicatele profesorilor vor exmatricularea reintrodusă în lege, detenție școlară și amenzi pentru părinți. Ce spune ministrul Deca

După incidentele grave petrecute în școli în ultima perioadă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) Spiru Haret a propus mai multe sancțiuni pentru elevi, în cadrul dezbaterilor pe proiectul legii învățământului preuniversitar care au loc marți în Comisia de Educaţie din Camera Deputaților.

Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a prezentat 6 propuneri de sancțiuni pentru elevi și părinți, informează Edupedu.

Printre acestea se numără reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC, sau amenzi pentru părinți.

ADVERTISING

“Cred că sunt niște probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună și totodată trebuie să mai înțeleagă că școala este o instituție care funcționează pe baza unor reguli, reguli care să fie stabilite foarte clar chiar prin proiectul legii învățământului preuniversitar. Dacă tot apar drepturi pentru elevi, au statut al lor.

Mi se pare absolut normal ca prin proiectul legii învățământului preuniversitar să fie stabilite și obligațiile și sancțiunile pentru cei care nu înțeleg că trebuie să respecte regulile de conviețuire într-o unitate de învățământ și bineînțeles și la nivel de de societate”, a declarat Marius Nistor.

ADVERTISING

Ce spune ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că propunerea sindicatelor privind o suspendare de 3 până la 5 zile a elevului, în cazuri de violenţă, dacă este însoţită de măsuri de consiliere, nu ar fi o idee rea.

Ea a respins însă ideea de centre de reeducare, arătând că nu crede că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare, aşa cum existau înainte de 1989.

”Deci acolo avem o procedură extrem de clară din punct de vedere juridic. Nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare, aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor. De altfel, Asociaţia Psihologilor atrage atenţia asupra acestor măsuri care pot da fals impresia că rezolvă problema dar de facto nu adresează cauzele”, a arătat Deca, citată de News.ro.

ADVERTISING

Despre camerele video în timpul orelor, ministrul Educaţiei a spus că au camere de luat vederi şi în anumite cazuri au fost şi utilizate înregistrările.

”Avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orelor, dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne, faptul că ştiu că se poate vedea fapta antisocială şi sigur numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar şi în opinia mea ele ar putea reprezenta o soluţie”, a spus ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇