Profesorii au protestat în toată țara. Ciucă e plecat la Cluj, Ciolacu a fost huiduit la Buzău, Iohannis sfidează de la Sibiu (Foto & Video)

Profesorii au protestat în toată țara. Ciucă e plecat la Cluj, Ciolacu a fost huiduit la Buzău, Iohannis sfidează de la Sibiu (Foto & Video)

Greva în școli continuă, după ce liderii sindicali au respins oferta Guvernului.

Anunțul a fost făcut în Piața Victoriei, unde mii de dascăli au protestat, în cea de-a 4-a zi de grevă generală.

Ei acuză Guvernul că își bate joc și că liderii coaliției și-au arătat disprețul față de educație, după ce nici măcar nu s-au dus personal la negocieri.

Profesorii le-au lăsat guvernanților pixuri, să aibă cu ce să-și scrie demisia dacă nu găsesc soluții, după care au plecat în marș spre Parlament. Ei le-au strigat aleșilor „Voi sunteți de vină, școala-i o ruină”.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară. La Cluj, profesorii au blocat mașina prefectului și au început să bată cu palmele în ea, în timp ce la Buzău l-au huiduit pe Marcel Ciolacu. Șeful PSD le-a mulțumit „pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora”.

În tot acest tablou, președintele Klaus Iohannis s-a gândit că este o idee bună să viziteze un liceu din Sibiu. Soția sa, profesoară de engleză la un alt liceu și care nu s-a alăturat grevei, l-a întâmpinat pe șeful statului împreună cu elevii săi. Sfidând realitatea, Iohannis a afișat un zâmbet larg, s-a pozat cu elevii și chiar a făcut și o glumă despre grevă.

ADVERTISING

Sindicatele anunță un nou protest pentru marți, 30 mai, atunci urmând ca de la Guvern să mărșăluiască până la Cotroceni. Între timp, Executivul a anunțat o nouă rundă de negocieri, azi, la ora 16.00.

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, desfășurarea protestului de joi:

17:18 - De la Cluj, premierul Nicolae Ciucă:

”Am rugat şi îi rog în continuare, fac apel să înţeleagă să nu ne împingă să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut în aceşti 30 de ani (...) În acest moment, îi rog încă o dată, sincer şi onest (...) nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza. Nu voi face niciodată ceva ce cred că este greşit”, a afirmat premierul, precizând că într-o lună şi jumătate legea salarizării ar putea fi gata.

Ciucă a menţionat că se va întâlni, la Cluj, cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie.

15:34 - Guvernul invită reprezentanţii sindicatelor din Educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea are loc la ora 16.00, la Palatul Victoria. Echipa de negociere este formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Din nou, lipsesc premierul şi Marcel Ciolacu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

14:48 - Chiar dacă protestul e autorizat până la 16:00, lumea a început să plece, după ce în Capitală a venit furtuna. Organizatorii anunță un nou protest, marți, 30 mai. De data aceasta, marșul se va desfășura de la Piața Victoriei la Cotroceni.

14:11 - "Ne uitam la președintele Iohannis ca la un coleg. N-am avut noroc, doar ghinion”, a declarat, la Digi24, unul dintre profesorii protestatari.

14:05 - Protestatarii au început să ajungă în fața Parlamentului și strigă „Voi sunteți de vină, școala-i o ruină”. Sindicatele estimează că sunt aproximativ 10.000 de dascăli, Jandarmeria spune 8.500, potrivit EduPedu.ro.

13:57 - Mai mulți copii au ieșit pe traseul marșului să salute profesorii.

protest-profesori-piata-victoriei-1
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

13:13 - Sfidând realitatea, Iohannis a afișat un zâmbet larg, s-a pozat cu elevii soției sale și chiar a făcut și o glumă despre grevă.

Află mai multe și vezi imaginile aici - Iohannis a vizitat un liceu din Sibiu și s-a pozat cu elevii soției: Vedeți, până la urmă și greva are avantajele ei (Foto & Video)

12:40 - Profesorii care protestau în Piața Victoriei au plecat în marș spre Parlament scandând „Vrem salarii, nu pomeni electorale!". Circulația rutieră pe Calea Victoriei a fost oprită.

ADVERTISING

12:33 - La Buzău, profesorii l-au huiduit pe liderul PSD Marcel Ciolacu și au scandat „Demisia!”. Ciolacu le-a mulțumit „pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora”.

12:31 - La Cluj, profesorii care protestează au blocat mașina prefectului și au început să bată cu palmele în ea. În autoturism se afla însă doar șoferul.

12:28 - În Piața Victoriei au venit mai mulți elevi și i-au aplaudat pe profesori, pentru a le arăta susținerea în demersul lor.

12:20 - Președintele Klaus Iohannis se află la Sibiu și a programat, în plină grevă, o vizită la Liceul Brukenthal. Potrivit Digi24, majoritatea profesorilor de aici erau în grevă, dar au fost aduși atât ei, cât și elevii, ca să nu viziteze șeful statului un liceu pustiu. La Sibiu predă, la Colegiul Gheorghe Lazăr, și Carmen Iohannis. Ea nu s-a alăturat grevei, dar a ținut în ultimele zile cursurile online.

12:17 - Faptul că liderii coaliției nu au mers personal la negocieri a fost văzut de sindicaliști ca un act de dispreț:

„Dispreț față de noi, e o sfidare, pur și simplu o bătaie de joc. Refuzul categoric de a începe discuțiile, veșnica justificare că dacă ne dau nouă vor cere și alții nu stă în picioare și e inacceptabil”.

protest-profesori-greva-afise
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Liderii sindicaliști au anunțat că profesorii le vor lăsa guvernanților pixuri, să aibă cu ce să-și scrie demisia dacă nu găsesc soluții.

„Toți colegii mei vor depune în Piața Victoriei câte un pix pentru fiecare ministru. Mesajul este: dacă nu aveți soluții, scrieți-vă demisia!”.

protest-profesori-salarii-decente
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

12:10 - Reprezentanții profesorilor au spus că depinde doar de Guvern dacă examenele se vor desfășura sau nu conform calendarului.

„Nu este o problemă doar a corpului profesoral, e și o problemă a părinților și elevilor. Suntem milioane de oameni. Numărul (greviștilor - n.red.) este în creștere, va ajunge la 100% în câteva zile.

Ne gândim la copii, copiii sunt alături de noi, noi suntem alături de ei, ne-au dat de multe ori lecții despre ce înseamnă să-ți aperi drepturile și noi trebuie să fim un exemplu pentru ei.

Durata depinde de ce decid guvernanții. Cred că premierul și ceilalți miniștri și-au imaginat că sunt doi lideri sindicali care bat din palme și pornesc greva/opresc greva. Nu e așa, nu suntem la comanda nimănui”, a spus unul dintre liderii sindicali.

protest-greva-maturi-salarii
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

12:01 - Liderii sindicali au anunțat, în Piața Victoriei, că resping oferta Guvernului și continuă greva: „Miile de colegi veniți din București și din țară spun un NU hotărât ofertei Guvernului”.

protest-profesori-greva
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

11:32 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Carbunaru, susține o declarație de presă. Executivul nu a venit cu o ofertă nouă, ci repetă propunerile făcute la negocierile de miercuri.

  • Cel mai important lucru, Guvernul dorește să crească salariile profesorilor.
  • Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că, aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care Educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din Educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusiv creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţie să poată să devină realitate.
  • Până atunci reprezentanții Guvernului au transmis că pentru toți cei care lucrează în sistemul de învățământ urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică. Sunt aproape 300.000 de oameni.
  • Va fi acordat un card, similar cu cel pentru energie. Va fi încărcat cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie.
  • În baza unui act normativ care va fi adoptat mâine, vor fi majorări ale veniturilor până la maximum posibil pentru personalul nedidactic.
  • Disponibilitatea la dialog există, echipele de negociere vor continua întâlnirile cu sindicatele. Am vrut să comunic că acest guvern face și acțiuni concrete

11:00 - Oamenii au început deja să se adune în fața Guvernului.

La plimbare! Guvernul României

Publicată de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe Joi, 25 mai 2023

S-a umplut Piata Victoriei! Guvernul României

Publicată de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe Joi, 25 mai 2023

Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu reprezentanţii Executivului, că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii.

Oferta Guvernului

După mai bine de 4 ore de negocieri, Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, a prezentat miercuri seara noua ofertă făcută profesorilor. Acesta a precizat că nu poate fi vorba de creșteri salariale sau sporuri.

Va fi acordată însă o primă de 2.500 de lei pentru cadrele profesorale, împărțită în două etape. Banii ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică.

”Am avut o discuție fructuoasă, am discutat constructiv. E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învăţământ sunt la maximul grilei, iar acest guvern a făcut posibil acest lucru.

De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri și s-a discutat foarte constructiv despre faptul că în programul de guvernare care va fi prezentat imediat ce noua așezare a coaliției va constitui noul guvern și va veni în fața Parlamentului, prioritatea numărul 1 va fi Educația.

Oferta suplimentară a Guvernului pentru redefinirea demnității profesorilor va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională. Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie”, a declarat Marian Neacșu.

El a subliniat că este oferta finală a Guvernului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇