Negocierile dintre Guvern și sindicatele de învățământ s-au încheiat, miercuri seara, după mai bine de 4 ore. Abia mâine sindicaliștii vor anunța dacă vor accepta propunerile făcute de membrii Guvernului. Dar greva continuă și joi.
Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, a prezentat noua ofertă făcută la întâlnirea din această seara. Acesta a precizat că nu poate fi vorba de creșteri salariale sau sporuri.
Va fi acordată însă o primă de 2.500 de lei pentru cadrele profesorale, împărțită în două etape. Banii ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică.
”Am avut o discuție fructuoasă, am discutat constructiv. E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învăţământ sunt la maximul grilei, iar acest Guvern a făcut posibil acest lucru.
De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri și s-a discutat foarte constructiv despre faptul că în programul de guvernare care va fi prezentat imediat ce noua așezare a Coaliției va constitui noul Guvern și va veni în fața Parlamentului, prioritatea numărul 1 va fi Educația.
Oferta suplimentară a guvernului pentru redefinirea demnității profesorilor va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională. Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie”, a declarat Marian Neacșu.
El a subliniat că este oferta finală a Guvernului, iar profesorii vor anunța mâine dacă o acceptă.
”Este oferta finală făcută de guvern. Mâine primim un răspuns în ce măsură această ofertă va fi acceptată. Liderii discută acum cu colegii din teritoriu, mâine vom primi un răspuns”, a precizat Neacșu.
La rândul său, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că preocuparea Guvernului este să susțină cadrele didactice dar și asigurarea dreptului la educație.
”Preocuparea noastră e să susținem cadrele didactice, dar și să asigurăm dreptul la educație. Fiecare școală are un director cu responsabilitatea să comunice cu părinții ce ore se fac și nu, nu se poate face la nivel centralizat. Cred că salariile personalului didactic trebuie să crească”, a spus Deca.
UPDATE: Greva continuă și joi
Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii.
”Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, citat de News.ro.
La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a afirmat că un răspuns va fi oferit joi.
”Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în această seară în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a arătat el.
Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, a afirmat că, în opinia sa, ”e un pas înainte faţă de situaţia de ieri”.
”Nu ştiu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuţit. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte ar vrea să continue protestul, altă parte…”, a declarat Hadăr.
Hadăr a fost întrerupt de Hăncescu, care l-a întrebat dacă vorbeşte de sistemul universitar şi a menţionat că mâine va continua greva.
”Am spus foarte clar, mesajele care vin până acuma sunt de respingere a acestei oferte, să fie foarte limpede, vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultarea”, a adăugat Hăncescu.
Premierul Nicolae Ciucă nu a mers la întâlnirea cu sindicatele din Educaţie din seara aceasta.
Au fost prezenți însă miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene și secretarul general Marian Neacșu.
Peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.
Vezi şi cum soția ministrului PSD de la Economie face grevă alături de profesori. Ce salariu are și cum explică Spătaru