Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași: ”Puneți preț, nu dispreț pe educație!” (Video)

Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași: ”Puneți preț, nu dispreț pe educație!” (Video)

Peste 3.000 de membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi participă, miercuri, la un protest în faţa Prefecturii.

Manifestanţii cer salarii decente şi solicită guvernanţilor ”negocieri reale” pentru detensionarea situaţiei din sistem.

S-au adunat începând cu ora 11:00, iar protestul este programat până la ora 13:00.

Publicată de USLIP IASI News pe Miercuri, 24 mai 2023

Oamenii au fluiere şi vuvuzele, dar şi pancarte cu mesaje care le susţin revendicările, relatează News.ro.

ADVERTISING

Pe pancartele purtate de protestatari scrie: ”Dacă educaţie nu e, nimic nu e”, ”Puneţi preţ, nu dispreţ pe educaţie”.

Sindicaliştii cer salarii decente, dar vor şi ca guvernanţii să iniţieze ”negocieri reale” cu sindicatele.

Circulaţia în centrul oraşului este blocată, mai multe echipaje de Poliţie şi jandarmi fiind în zonă.

Publicată de USLIP IASI News pe Miercuri, 24 mai 2023

Preşedintele filialei ieşene a USLIP, Laviniu Lăcustă, a declarat jurnaliştilor că protestele angajaţilor din învăţământul preuniversitar vor continua până la soluţionarea revendicărilor salariale.

ADVERTISING

"Este o demonstraţie masivă, aşa cum şi anticipam. Vorbim de câteva mii de oameni în faţa Prefecturii Iaşi.

Acest lucru spune foarte multe despre starea de nemulţumire profundă existentă în rândul salariaţilor din preuniversitar.

Nu ne-am fi dorit să ajungem în acest punct. În mod normal astăzi ar fi trebuit să fie o zi de şcoală, în care profesorii trebuiau să fie la catedră, dar prim-ministrul Nicolae Ciucă a considerat şi consideră că salariaţilor din învăţământul românesc nu merită să le fie asigurat un trai decent, cu salariu decent.

ADVERTISING

Vom continua până când revendicările noastre vor fi soluţionate favorabil", a declarat preşedintele USLIP Iaşi, citat de Agerpres.

În judeţul Iaşi sunt în grevă aproximativ 8.000 de profesori, ceea ce reprezintă peste 90% din personal.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că în această după-amiază va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din Educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii.

Miercuri, la ora 17, guvernanţii sunt invitaţi la sediul FSLI pentru negocieri şi sunt aşteptaţi să vină cu o nouă ofertă faţă de cea de duminică.

Sunt invitaţi premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu (viitor premier şi şeful Camerei Deputaţilor), alături de miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor.

”Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din Educaţie, în această după-amiază o să avem o nouă întâlnire şi cred că împreună vom conveni asupra unei soluţii”, a spus şeful Executivului miercuri dimineaţă. Însă premierul nu are deocamdată o ofertă nouă pentru sindicatele din Educaţie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇