Greva continuă în școli. Sindicatele invită mâine guvernanții la noi negocieri: "Cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni"

Greva continuă în școli. Sindicatele invită mâine guvernanții la noi negocieri: "Cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni"

Nici mâine elevii nu revin la şcoală, profesorii continuă greva generală, au anunţat sindicaliştii marţi după amiază.

”Greva continuă deocamdată, poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI, la finalul unor noi discuţii la Guvern.

Miercuri, la ora 17, guvernanţii sunt invitaţi la sediul FSLI pentru negocieri şi sunt aşteptaţi să vină cu o nouă ofertă faţă de cea de duminică.

„I-am invitat mâine (miercuri - n.red.) la o ședință pe care o avem cu liderii din țară. Poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, adaugă Hăncescu.

ADVERTISING

Şedinţa de miercuri are loc la ora 17:00 şi sunt invitaţi premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu (viitor premier şi şeful Camerei Deputaţilor), alături de miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor. Rămâne de văzut şi cine va merge.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că greva continuă, singurii în măsura să ia decizia încetării ei fiind "doar colegii noştri".

"Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenţi vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii", a declarat Nistor.

ADVERTISING

Liderii sindicatelor au mai anunțat că pregătesc un miting, joi, în București.

Sindicaliştii au cerut un act normativ care să aducă majorări salariale în învăţământ înainte de a intra în vigoare noua lege a salarizării, care are un calendar ce prevede că intră în dezbaterea Parlamentului de abia în septembrie.

”Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”, a spus Anton Hadăr, liderul Alma Mater.

Pe de altă parte, soluția bonusurilor de 1.000 de lei pe an pentru profesorii debutanți, propusă de Guvern, este considerată inacceptabilă de sindicate, fiind o sumă prea mică.

ADVERTISING

Primul examen amânat de grevă

Miercuri este a treia zi de grevă generală în școli.

Amintim evaluarea națională pentru clasa a VI-a, care urma să înceapă miercuri, a fost amânată cu o săptămână, din cauza grevei.

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022 – 2023”, a a anunţat, marţi dimineaţă, Ministerul Educaţiei.

Evaluarea pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (Matematică şi ştiinţe ale naturii).

Ce spun părinţii

Azi la Guvern a avut loc şi o întâlnire cu reprezentanţii părinţilor.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, nu consideră util ca greva să continue şi crede că există pericolul amânării examenelor naţionale.

"Categoric, este o situaţie conflictuală, pe care trebuie să o rezolvăm pe bază de dialog, dialog între Guvernul României şi între reprezentanţii sindicatelor.

Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii, în sensul în care ştim foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului şcolar, un calendar care trebuie să ducă în final la susţinerea celor două examene naţionale.

Şi nu considerăm util că această grevă ar trebui să continue, în sensul în care examenele pot fi amânate.

Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viaţa acestor elevi, este dreptul lor să susţină aceste examene şi de aceea am dorit să ne întâlnim cu reprezentanţi de la nivelul Guvernului", a spus Cristache, citat de Agerpres.

Acesta sugerează varianta în care profesorii ar opri greva în timpul susţinerii examenelor naţionale.

Iată ce spun şi reprezentaţii elevilor despre grevă: „Este o situaţie care ne dezavantajează pe toţi”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇