Ciucă le cere profesorilor să vină la școală, după votul pe Legile Educației. Sindicatele îi dau replica: Nu face decât să crească numărul greviștilor

Ciucă le cere profesorilor să vină la școală, după votul pe Legile Educației. Sindicatele îi dau replica: Nu face decât să crească numărul greviștilor

Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la cadrele didactice să revină la catedră, după Legile Educației au primit votul final ]n Parlament. Liderul PNL insistă că în legi sunt incluse măsuri care privesc și salarizarea, însă deja Opoziția a anunțat că le va contesta la Curtea Constituțională, deci nu este clară forma în care vor intra în vigoare și nici momentul.

„Salut aprobarea noilor legi ale educației de către Parlamentul României, ce includ soluții de creștere a accesului la educație fiecărui copil și susțin performanțele celor meritorii. Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev.

ADVERTISING

Măsurile aflate deja în implementare pentru prevenirea abandonului școlar vor fi completate de altele noi precum 'O carte pentru fiecare', dar și de soluții pentru combaterea analfabetismului funcțional, asigurarea siguranței în unitățile de învățământ și combaterea violenței în școli, o mai bună pregătire a cadrelor didactice”, spune premierul Nicolae Ciucă, pe pagina oficială de Facebook a Guvernului.

Ciucă a mai spus că Guvernul pe care îl conduce înțelege importanța Educației pentru întreaga societate, iar dincolo de modificările și reformele în plan legislativ, Guvernul asigură resursele necesare și determinarea de a găsi soluții la toate problemele acumulate de-a lungul timpului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Rămânem deschiși dialogului pentru ca împreună cu reprezentanții sindicatelor să găsim soluțiile care să reflecte importanța pe care o acordăm, și de o parte și de cealaltă, elevilor, personalului din învățământ și calității actului educational. Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră!

La nivelul Guvernului și ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării, pentru care am stabilit un calendar strâns de elaborare și promovare în Parlament, dar și la celelalte proiecte de acte normative pe care le-am asumat. Am mărit cu șase miliarde de lei bugetul Educației în acest an și avem 3,6 miliarde euro alocați din PNRR pentru școli și universități, pentru finanțarea modernizării sistemului educațional. Consultările pe care le avem cu sindicatele din educație arată, încă o dată, asumarea responsabilităţii la nivelul Guvernului și al Coaliției de Guvernare că putem găsi soluţii prin dialog și deschidere”, a mai spus Ciucă.

ADVERTISING

Sindicatele îi dau replica: Nu face decât să crească numărul greviştilor

Președintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat luni că în opinia lui, acest mesaj al premierului nu va face decât să crească numărul greviştilor. El a arătat că o rezolvare a conflictului ar fi ca Guvernul să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de Legea Salarizării.

„Nu avem nimic în plus faţă de ce s-a întâmplat ieri la Guvern. Datele sunt aceleaşi. (..) Asta este situaţia. Din păcate am înţeles că premierul a dat un mesaj în seara asta, către profesori să meargă la clasă. În opinia mea, acest mesaj nu va face decât să crească numărul greviştilor”, a spus Simion Hăncescu, la Prima News.

El a arătat că „oamenii nu au încredere în promisiuni”. 

„Semnalul a fost când au scos din Legea Salarizării un articol care făcea referire la salarizare, atunci oamenilor li s-a aprins beculeţul şi au spus: stai aşa că e o ţeapă”, a spus Hăncescu. 

Reprezentantul FSLI a menţionat, despre rezolvarea conflictului, că au cerut şi duminică Guvernului să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de Legea Salarizării cu care îi ameninţă că vor fi prioritari.

„Să pună în aplicare ce a spus şi preşedintele României, inflaţia a fost mare, salariile mici, să acopere prăbuşirea dramatică a puterii de cumpărare a celor din învăţământ”, a precizat Simion Hăncescu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇