Budăi are calendar până la toamnă pentru legea salarizării, iar pentru profesorii în grevă are doar o invitație la dialog

Budăi are calendar până la toamnă pentru legea salarizării, iar pentru profesorii în grevă are doar o invitație la dialog

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat calendarul legii salarizării şi a spus că în cadrul acestui act normativ profesorii „vor fi primii care vor primi resursele bugetare”. Doar că acest calendar se întinde până la toamnă, iar profesorii vor decizii concrete şi aplicabile imediat.

Astfel, Budăi a spus că liderii coaliţiei au stabilit ca abia la 1 septembrie, la debutul sesiunii parlamentare, să fie depusă noua lege a salarizării la Parlament.

Ministrul Muncii a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, că pe legea salarizării s-a decis ieri de liderii coaliţiei un calendar, după discuţiile avute cu sindicatele din învăţământ.

ADVERTISING

”Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul 4. Însă noi nu suntem nici cu cererea doi încheiată, urmează cererea 3 şi apoi cererea 4, însă liderii coaliţiei au hotărât aşa: Până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul să fie gata, în perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, nu la secret, cum a fost scris PNRR, după care depunere în Parlament, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a spus ministrul.

El a precizat că acest ”calendar a fost mult restrâns, exact pentru a arăta deschidere că sunt determinaţi să rezolve problemele”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Greva profesorilor nu pare să preseze

În condiţiile în care acest calendar ajunge până la toamnă, iar profesorii sunt acum în grevă, ministrul a fost întrebat ce le poate transmite.

"Facem apel la dialog ca ceea ce se poate rezolva acum să se rezolve, iar în următorul program de guvernare și în legea educației acest sector va fi prioritar. Deschiderea noastră la dialog este oricând. Noi le-am explicat ce se întâmplă, așteptăm răspunsul dumnealor și discuțiile continuă. Nu am avut timp să mă uit să văd ce au declarat, dar deschiderea pentru dialog este permanentă. Este gata OUG, va fi pusă în transparență publică pentru majorări pentru personalul auxiliar și nedidactic (ceea ce sindicatele au spus că nu este suficient - n.red.) Va cuprinde și bonusuri. (...) În legea salarizării vor fi primii care vor primi resursele bugetare".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇