Prima reacție a lui Iohannis la greva profesorilor: Mă bucură foarte mult negocierile. Ce a promis Guvernul că este posibil va face (Video)

Prima reacție a lui Iohannis la greva profesorilor: Mă bucură foarte mult negocierile. Ce a promis Guvernul că este posibil va face (Video)

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o primă reacție la situația din învățământ, după ce jurnaliștii au profitat de conferința comună cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și i-au pus întrebări pe acest subiect.

„Sigur, greva din învățământ este o tema foarte serioasă și sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că Legile Educației au fost adoptate în Parlament – chestiune care este notabilă în sensul că de multă vreme legi ale educației nu au mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României -, solicitările profesorilor, ale dascălilor, la modul general, am mai spus-o, sunt, în bună parte, legitime, ușor de înțeles.

ADVERTISING

Acum, coaliția evident că este în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de coaliție. Au existat mai multe întâlniri și speranța mea e să se termine amiabil”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului îi asigură pe dascăli că ceea ce a promis Guvernul că va face chiar se va întâmpla și le-a cerut sindicaliștilor să fie mai cooperanți. Liderii sindicali, însă, tocmai de aceea au arătat că greva continuă, pentru că Guvernul a promis foarte puține și li s-a cerut în schimb să înțeleagă că revendicările lor ar duce la depășirea deficitului.

„Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrei Educației, dna Deca, de a sprijini aceste solicitări. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate, acestea, și am avut o discuție cu conducerea coaliției pe această temă, aceste promisiuni vor fi onorate. Indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că este posibil va face.

ADVERTISING

Pe de altă parte, și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este foarte greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu efecte pozitive și pentru angajații din Educație. Asta despre grevă”, a fost reacția președintelui, în a treia zi în care copiii nu au mers la școală.

Amintim că Iohannis este de profesie profesor de fizică. Și soția lui, Carmen Iohannis, este profesor, ea predând limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. Ea nu s-a raliat la protestul colegilor săi și continuă să predea online, după ce conducerea unității de învățământ a stabilit că profesorii care nu vor să participe la grevă își pot ține astfel orele, informează Ora de Sibiu.

Declarații de presă susținute cu Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că în această după-amiază va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din Educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii.

ADVERTISING

Miercuri, la ora 17, guvernanţii sunt invitaţi la sediul FSLI pentru negocieri şi sunt aşteptaţi să vină cu o nouă ofertă faţă de cea de duminică.

Sunt invitaţi premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu (viitor premier şi şeful Camerei Deputaţilor), alături de miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor.

”Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din Educaţie, în această după-amiază o să avem o nouă întâlnire şi cred că împreună vom conveni asupra unei soluţii”, a spus şeful Executivului miercuri dimineaţă. Însă premierul nu are deocamdată o ofertă nouă pentru sindicatele din Educaţie.

Iar sindicaliştii au cerut un act normativ care să aducă majorări salariale imediate în învăţământ înainte de a intra în vigoare noua lege a salarizării.

”Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”, a spus ieri Anton Hadăr, liderul Alma Mater.

Pe de altă parte, soluția bonusurilor de 1.000 de lei pe an pentru profesorii debutanți, propusă de Guvern, este considerată inacceptabilă de sindicate, fiind o sumă prea mică. Sindicaliştii au cerut însă un bonus de 4.000 de lei, plătit în două tranşe, sau o majorare salarială de 16% (cât a fost rata inflaţiei în iarnă).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇