Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată luni în Senat, cameră decizională, însă va fi contestată la Curtea Constituțională înainte de a ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Au fost 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă” pentru Legea învăţământului preuniversitar, iar Legea învăţământului superior a trecut cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.
Deca susține că sunt sprijiniți profesorii
Ligia Deca a precizat, la dezbaterile de luni din plenul Senatului, că Ministerul Educaţiei şi-a arătat sprijinul faţă de dascăli, fiind introduse o serie de modificări în noile legi, printre care se numără o primă pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate, echivalentă cu cinci salarii minime brute pe ţară şi vor fi alocate sume din bugetul de stat pentru decontarea navetei personalului din învăţământ.
Este redusă cu două ore pe săptămână norma didactică de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuarea salariului.
Ministrul Educaţiei a mai spus că personalul didactic care se pensionează va beneficia de o primă echivalentă cu două salarii de bază, iar directorii de învăţământ şi inspectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
Despre legea învăţământului superior, ministrul Deca a explicat că proiectul prevede publicarea pe o platformă naţională a tezelor de doctorat pentru o perioadă de 90 de zile, înaintea susţinerii examenului. Astfel oricine va putea formula observaţii cu privire la posibile abateri de la standardele de etică, prevenind astfel tentativele de plagiat ale doctoratelor.
„Învăţământul are, în mod cert, de tot sprijinul pe care societatea îl poate oferi. Greva cadrelor didactice reprezintă semnalul care ne-a demonstrat încă o dată acest lucru. Ministerul Educaţiei s-a implicat, alături de alţi parteneri din Guvern, şi am luat toate măsurile aflate în competenţa noastră. Totodată, la numeroasele întâlniri recente avute cu reprezentanţii cadrelor didactice, inclusiv la cea de ieri de la sediul Guvernului, ne-am străduit să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru ca munca unui dascăl să fie apreciată şi susţinută aşa cum se cuvine.
Soluţiile propuse de Guvernul României implică un sprijin suplimentar cu efect imediat pentru profesorii debutanţi, iar Legea învăţământului preuniversitar prevede stimulente şi pentru cei care predau în şcolile aflate în medii defavorizate. Am reiterat şi s-a înţeles că Ministerul Educaţiei a ascultat şi sprijină cadrele didactice.
Sunt absolut convinsă că împreună vom găsi o soluţie pe măsura importanţei dascălilor în ansamblul societăţii şi realistă pentru mediul economic actual. Pentru că ne dorim cu adevărat să susţinem personalul din învăţământ, am introdus în legile educaţiei reforme prin care le arătăm preţuire”, a afirmat Ligia Deca, potrivit News.ro.
Anisie s-a emoționat, USR și Forța Dreptei atacă la CCR
Preşedinta Comisiei pentru învăţământ, senatoarea PNL Monica Anisie a precizat că acest vot al Senatului este unul pentru o „Românie modernă”, o „Românie Educată”.
„Aş vrea să vă spun că trăiesc emoţii foarte puternice şi cei care mă cunosc ştiu lucrul acesta pentru că am fost încă de la început parte a acestui demers care s-a chemat şi se cheamă România Educată. Acum 9 ani, alături de doamna ministru acum Ligia Deca, am început la Craiova prima dezbatere şi astăzi încheiem în Parlamentul României, prin vot, dezbaterea pentru proiectul legii învăţământului preuniversitar. Vă felicit, doamna ministru. Vă urez mult succes pentru legislaţia secundară şi mulţumesc colegilor din PNL pentru susţinerea pe care am avut-o în toată această perioadă. Pentru o Românie modernă ne trebuie o Românie educată”, a afirmat Anisie.
Senatorii USR însă au votat împotrivă, considerând că ele nu vor duce la creşterea calităţii actului educaţional, ci, din contră, vor duce la instituirea unui sistem al „specialilor” chiar din şcoală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune al elevilor şi nu vor rezolva problema abandonului.
USR avertizează că noile legi ale Educaţiei cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori.
Mai mult, aceste noi legi protejează făţiş plagiatorii şi impostorii, transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă”.
„Programul România Educată este un fiasco, iar aceste legi o simplă fanfaronadă! Reforma Educaţiei o fac profesorii în sala de clasă. Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie planuri-cadru noi şi programe adaptate vremurilor noastre, şcoli sigure şi bine utilate, profesorii au nevoie de siguranţă şi de salarii decente”, a explicat senatorul USR Ştefan Pălărie.
La rândul său, senatorul USR Irineu Darău a vorbit și despre faptul că pachetul de legi nu rezolvă cu nimic revendicările profesorilor.
„Este inadmisibil că Legile Educaţiei nu aduc nimic ferm şi clar în salarizarea cadrelor didactice. Se fac declaraţii sforăitoare despre evoluţie şi performanţă, dar sunt uitaţi fix oamenii din sistemul de învăţământ. Vom folosi toate mijloacele pentru a bloca aceste proiecte de legi fără viziune şi care cel mult ne vor ţine pe loc încă nişte zeci de ani de acum încolo. O educaţie deficitară şi neincluzivă ne va afecta pe toţi, pe termen lung, şi ne va deconecta definitiv de ţările dezvoltate", a adăugat el.
În cele din urmă, preşedintele USR Cătălin Drulă a anunţat că USR şi Forţa Dreptei vor ataca la Curtea Constituţională Legile Educației.
„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR
În forma votată de PSD şi PNL, noile legi încalcă principiul egalităţii în drepturi, încălcă dreptul la învăţătură, încălcă dreptul la viaţă privată, încalcă dreptul de proprietate publică. USR şi Forţa Dreptei vor invoca în sesizare şi o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative”, a afirmat Cătălin Drulă.