Greva continuă. Sindicatele din Educație au spus clar ce vor de la Guvern: Majorare de 25% la toate salariile din învățământ!

Greva continuă. Sindicatele din Educație au spus clar ce vor de la Guvern: Majorare de 25% la toate salariile din învățământ!

Greva din şcoli continuă cel puţin şi mâine.

Liderii de sindicat din Educaţie au ieşit joi seara de la Palatul Victoriei, după ce au prezentat echipei ministeriale cu care s-au întâlnit cererile lor definitive şi aşteaptă acum un răspuns.

”Astăzi le-am înaintat solicitarea noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare și, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie (4.000 de lei net) şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare.

ADVERTISING

Noi am făcut în momentul de faţă o prezentare a poziţiei noastre mai departe. Rămâne să analizeze şi să vină cu un răspuns”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar. 

”Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a adăugat Nistor

Această majorare s-ar aplica imediat şi până la 31 decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare noua lege a salarizării. Iar aici debutantul să plece de la salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net, faţă de 2.500, cât are acum.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar toată grila să fie adaptată pornind de la acest venit minim. Asta ar însemna o majorare de 60% faţă de salarizarea actuală.

Liderii de sindicat au precizat că acum aşteaptă decizia Guvernului şi speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere.

"Nu ne interesează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală", a subliniat Marius Nistor.

Întrebați ce se va întâmpla cu examenele elevilor, liderii de sindicat au răspuns: „în momentul în care Guvernul va veni cu o hotărâre foarte clară, cu un răspuns clar la solicitările noastre, atunci colegii noștri vor decide dacă vor suspenda această acțiune sau nu”.

ADVERTISING

Referitor la ceea ce spunea premierul, conform căruia a oferit tot ceea ce a putut oferi, liderii de sindicat au declarat că acesta „ar trebui să coboare puțin cu picioarele pe pământ”, eventual să discute direct cu cei din școli, „să vadă cât de departe este de realitate”.

Proteste în toată ţara

Azi, în Piața Victoriei, mii de dascăli au protestat, în cea de-a 4-a zi de grevă generală.

Sindicaliștii au declarat că numărul angajaţilor din Educație care au aderat la grevă se apropie de 200.000.

Ei acuză Guvernul că își bate joc și că liderii coaliției și-au arătat disprețul față de educație, după ce nici măcar nu s-au dus personal la negocieri.

Profesorii care au protestat la Guvern le-au lăsat guvernanților pixuri, să aibă cu ce să-și scrie demisia, dacă nu găsesc soluții. Ei le-au strigat aleșilor „Voi sunteți de vină, școala-i o ruină”.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară. La Cluj, profesorii au blocat mașina prefectului și au început să bată cu palmele în ea, în timp ce la Buzău l-au huiduit pe Marcel Ciolacu. Șeful PSD le-a mulțumit „pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora”.

În tot acest tablou, președintele Klaus Iohannis s-a gândit că este o idee bună să viziteze un liceu din Sibiu. Soția sa, profesoară de engleză la un alt liceu și care nu s-a alăturat grevei, l-a întâmpinat pe șeful statului împreună cu elevii săi. Sfidând realitatea, Iohannis a afișat un zâmbet larg, s-a pozat cu elevii și chiar a făcut și o glumă despre grevă.

Sindicatele anunță un nou protest pentru marți, 30 mai, atunci urmând ca de la Guvern să mărșăluiască până la Cotroceni.

Iată filmul zilei: Profesorii au protestetat în toată țara, elevii îi aplaudă. Ciolacu e huiduit, Iohannis sfidează (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇