Premierul confirmă că vineri își dă demisia. Va pica tot guvernul în plină criză la Educație UPDATE Iohannis: Această rotație trebuie să se desfășoare sticlă!

Premierul confirmă că vineri își dă demisia. Va pica tot guvernul în plină criză la Educație <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Iohannis: Această rotație trebuie să se desfășoare sticlă!

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că îşi depune mandatul vineri, pe 26 mai. Asta deşi partenerii de la PSD au cerut pe toate vocile o amânare.

Întrebat miercuri dacă îşi dă demisia vineri, premierul a spus: „Dacă am spus că îmi depun mandatul….Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”. 

Aşadar, dacă premierul îşi dă demisia vineri, va pica tot guvernul, în plină criză în Educaţie, cu grevă generală în şcoli şi fără o soluţie care să satisfacă profesorii. Deocamdată miercuri seară Ciucă se duce la întâlnirea cu sindicatele, dar nu are o ofertă nouă pentru profesori.

ADVERTISING

UPDATE Ce a vorbit Iohannis cu PNL

Calendarul iniţial al rocadei poate fi respectat, spune şi preşedintele Klaus Iohannis.

Vineri ar începe procedura, iar în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai.

”După părerea mea, calendarul iniţial al rocadei poate fi respectat. Vineri ar începe procedura, iar în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus şi celor din PNL”, a declarat preşedintele de la Cotroceni.

Şeful statului ”i-a rugat să trateze negocierile în coaliţie şi cu greviştii cu toată seriozitatea şi să fie o parte relevantă în păstrarea stabilităţii guvernării, stabilitatea generală în România, fiindcă numai de instabilitate şi de certuri politice nu avem nevoie”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Este nevoie de stabilitate, de o guvernare înţeleaptă şi sigur de măsuri care vin să sprijine şi pe cei care lucrează şi au aşteptări din partea guvernanţilor. În esenţă, toate aceste chestiuni pot fi rezolvate cu înţelepciune”, a adăugat Iohannis, citat de News.ro. 

”Nu am obiceiul să spun înainte să se întâmple anumite chestiuni şi etape ce va fi, dar cert este că imediat după ce se iniţiază procedura, adică imediat ce premierul îşi depune mandatul, voi iniţia următorii paşi. Nu am niciun interes să trag de timp şi nu am niciun interes să apară sincope şi incertitudini”, a promis preşedintele. 

ADVERTISING

Şeful statului a continuat: ”Această rotaţie trebuie să se desfăşoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, sticlă”.

”Oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri, care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care şi-a însuşit-o coaliţia de la bun început, se pune în practică şi mergem mai departe. Asta este aşteptarea mea”, a a subliniat Iohannis. 

Rămâne Ciucă în Guvern?

Despre rămânerea în Executiv, premierul Ciucă a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie. Până luni voi lua o decizie”. 

”Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului, fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid.

Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el, miercuri, în Argeş, la Vila Florica.

Guvern cu 18 ministere, nu se vorbeşte cu Iohannis

Decizia este luată deja ca viitorul guvern să aibă doar 18 ministere.

”Decizia este luată ca viitorul guvern să aibă 18 ministere. Nu vorbim doar de cele 18 ministere. Ştiţi foarte bine că am dat un semnal foarte clar referitor faţă de ce înseamnă reducerea numărului de personal în primă fază la nivelul aparatului guvernamental şi al demnitarilor”, a arătat Ciucă. 

El a precizat că s-a redus cu 50% numărul de consilieri la nivelul demnitarilor.

”Reducem numărul de ministere, vom reduce numărul de secretari de stat şi aparatele aferente fiecăruia”, a adăugat premierul. 

Întrebat dacă liberalii se vor întâlni şi cu preşedintele Iohannis, el a replicat: ”Vom avea o discuţie cu domnul preşedinte după ce finalizăm negocierile. Până atunci, nu”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇