Dezgustătorul spectacol al rotativei. Iohannis patronează sau nu mai poate?

Dezgustătorul spectacol al rotativei. Iohannis patronează sau nu mai poate?

Din punct de vedere politic, rotativa aceasta putea și trebuia să fie ultima șansă pentru a începe redresarea în fața ascensiunii AUR. Dacă ieșim din clișee confortabile, ea este provocată în cea mai mare măsură de proasta guvernare, de exasperare și lipsă de perspectivă.

Nu toți cei care susțin AUR sunt filoruși, violenți, antieuropeni, convinși că Pământul e plat,  că de la antenele 5G ne cresc solzi și civilizația mondială a început cu dacii liberi.

Aceștia sunt doar nucleul dur, preluat mereu de la un partid extremist la altul: PRM, PPDD, acum AUR. Aici nu e nimic de discutat, de convins și, mă tem, timpul pentru educație s-a cam dus.

ADVERTISING

Dar lor li se alătură cei care simt că nu mai pot cu actuala clasă politică. Chiar nu mai pot cu incompetența, minciuna, ipocrizia, sfidarea. Oameni convinși că autoritățile, instituțiile statului nu lucrează pentru ei, că le vor doar răul și că orice mesaj oficial trebuie ori ignorat, ori înțeles în sens contrar.

Sunt furioși, dezamăgiți și nu doresc decât să fie răcoriți, fără să se gândească la consecințele răcoririi.

Un studiu Expert Forum arata că în 2022 cotizațiile AUR au crescut, față de 2021, de la 879.000 de lei la 2,9 milioane de lei,  și de la 1.077 la 9.600 de cotizanți.

Acești oameni furioși, chiar disperați, nu pot fi recuperați cu ridiculizare sau interdicții care radicalizează, nici cu mesaje naționaliste și suveraniste, pentru că, după cum sublinia și politologul Remus Ștefureac la Europa FM, cine dorește așa ceva are la dispoziție originalul, de ce ar alege copia?

Ei pot fi recuperați doar cu o buna guvernare, cu un pic de perspectivă, cu un pic de bun simţ politic, cu susținerea în mod real și inteligent a interesului public. Cu un guvern de oameni competenți și credibili, care să facă treabă bună, pe care populația să înceapă să o simtă, cât de puțin.

Deocamdată nu există niciun semn că asta se va întâmplă.  Gândirea politică este pe termen scurt și meschină.

După ce luni de zile nu am auzit decât despre imperativul stabilității, mesajele transmise în spațiul public arată că PSD și, mai ales, PNL, au tăbărât pe UDMR ca să încerce să-i ia din ministere și, dacă nu acceptă, să plece în Opoziție. Și cu stabilitatea cum rămâne?

Dar dacă în 2024 vor avea din nou nevoie de UDMR pentru guvernare, pentru că nimeni nu poate să știe cât de importantă va fi erodarea guvernării până la alegeri?

PNL a vrut întâi Mediul, după cum a anunțat oficial liderul deputaților maghiari. Au liberalii proiecte  majore pentru acest domeniu, politici extraordinare? Nu. Vor cu disperare doar bugetul ministerului.

Apoi, Dezvoltarea o vor, deși neagă oficial, pentru proiecte care nu îi lasă să doarmă sau pentru pușculița de bani a primarilor?

PSD joacă toate cărțile nu doar în jurul Ministerului Transporturilor, ci și a persoanei lui Sorin Grindeanu. A fost dl Grindeanu ministrul miniștrilor? Departe de așa ceva. Dar Sorin Grindeanu este un pilon esențial pentru Marcel Ciolacu în ecuația internă din PSD și, din poziția asta, nu doar de ministru PSD, urmează să taie o mulțime de panglici în anul electoral. Și nu mă refer la cele pe care le scoate pe gură, cum a fost declanșarea sandalului Bâstroe.

Pornind de la acest punct fix, protocolul nu poate fi respectat, rotativa nu e o formalitate care să dovedească seriozitatea clasei politice și negocierile transmit mesajul de luptă pe putere. Adică exact ceea ce nu trebuia să se întâmple.

Spectacolul e lamentabil, în timp ce oamenii se simt, și unii chiar sunt, cu apa la gură.

Nici dl Iohannis nu iese din logica aceasta de lung al nasului. Ai la Educație un ministru ca Ligia Deca, detestată în sistemul Educației și în societate nu pentru ceea ce face, ci tocmai pentru că nu face, ci doar execută, pentru că este doar un avatar fără nicio putere al puterii reale. Că orice discuție cu ea este la fel de utilă și relevantă ca aceea cu un cuier. Și, totuși, în plin scandal al educației, o ții acolo pentru o lege care împinge școala în Evul Mediu.

Cât despre programele de guvernare avansate de PNL și PSD, nu trebuie să fii vreun geniu al economiei ca să înțelegi cât sunt de fanteziste. De fapt, sunt programe electorale imposibil de aplicat, care nu fac decât să amplifice deficitul de încredere în autorități. Ei cu lupta pentru putere și minciunile, noi cu sărăcia și greul.

Ceea ce nu e clar încă e dacă dl Iohannis patronează o regie ca să apară ca deus ex machina sau nu mai are puterea să oprească circul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇