După ce spune că a aflat oficial că liberalii îşi doresc la rotativă Ministerul Mediului, ocupat acum de Tanczos Barna, liderul deputaţilor UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare, iar cel vizat subliniază că poziţia lui este „pe patru ani”. Ulterior, au reacţionat împăciuitor pe subiect Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, dar un vice PNL este mai brutal: Să plece!
Întrebat la Prima News cum comentează faptul că PNL vrea Ministerul Mediului la rotativa guvernamentală, Csoma Botonad a afirmat că UDMR a aflat luni oficial acest lucru.
”Am aflat astăzi oficial, până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord, nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca rolul UDMR în guvernare să scadă. Cred că la toate ministerele pe care le-am condus, UDMR şi-a făcut treaba bine”, a spus liderul deputaţilor maghiari.
El a precizat că, dacă avem o abordare pur matematică, atunci trebuie să ne raportăm la momentul 2021. ”Dacă în 2021 valoarea noastră guvernamentală a fost x plus 1, când USR a ieşit de la guvernatre, nu cred că acum am valora X minus 1. (..) Nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca noi să avem mai puţine ministere şi celelalte partide să aibă aceeaşi pondere”, a arătat Botond, citat de News.ro.
Întrebat ce va face Uniunea în scenariul acesta, Csoma Botond a spus: ”Va fi o decizie statutară, dar (..) sunt foarte multe voci care spun că nu ar trebui să ne cramponăm să stăm la guvernare pentru că atunci, în percepţia publică, am apărea că vrem să rămânem la ciolan. Pentru că nu se face o evaluare profesională, în acest caz, ci o evaluare de ordin politic şi cu aceasta nu putem să fie de acord şi există foarte multe voci în organizaţia pe care o reprezint care spun că, în atare condiţii, nu ar trebui să stăm. Luăm în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare. Eu vă spun care sunt părerile din partid. Nu e o decizie”, a declarat reprezentantul UDMR.
Tanczos Barna: Până nu se schimbă ceva, noi ne ţinem de treabă
Despre acest subiect a vorbit marţi însuşi ministrul Mediului, Tanczos Barna.
"Poziţia mea este de ministru pe patru ani. Aşa am venit în 2020, în decembrie, şi până acum nu s-a schimbat nimic. Discuţiile sunt discuţii, informaţiile pe surse sunt informaţii pe surse.
În momentul de faţă, rotativa în forma semnată nu ne priveşte şi până la sfârşitul lunii, cu siguranţă, se vor lămuri toate aspectele neclare.
Încă o dată, noi ne-am asumat aceste ministere, inclusiv Ministerul Mediului, dar nu numai: şi Ministerul Dezvoltării, şi Ministerul Sportului. Ni le-am asumat pentru mandat de patru ani pentru a face performanţă şi pentru a implementa programe pentru a genera politici publice în folosul cetăţenilor. Până nu se schimbă ceva, noi ne ţinem de treabă", a susţinut Tanczos.
Acesta a adăugat că toate opţiunile sunt pe masă, dar "dacă se ajunge la o altă discuţie, reluăm discuţiile probabil de la zero".
"Nu pot să discut despre "dar, dacă şi poate"... În momentul de faţă nu există o asemenea solicitare certă, o decizie din acest punct de vedere. Vedem, săptămâna aceasta, săptămâna viitoare se vor clarifica toate. Toate opţiunile sunt pe masă şi pentru rotativă. Dacă se ajunge la o altă discuţie, reluăm discuţiile probabil de la zero", a declarat ministrul Mediului, citat de Agerpres.
Ciucă: Nu văd rostul la aceste discuții
Premierul Nicolae Ciucă susţine însă că nu există nicio discuție referitoare la preluarea de către PNL a Ministerului Mediului de la UDMR.
”PNL nu vrea absolut nimic, vrem să asigurăm guvernarea țării, așa cum am făcut și până acum, vrem stabilitate politică, avem nevoie mai mult ca oricând.
Atât împreună cu partenerii de coaliție, cât și cu reprezentanți ai autorităților din țară, cât și în întâlnirile bilaterale, cu toții întreabă cum vom asigura guvernarea și tuturor le spun că... cu responsabilitate. Sunt discuții cu interpretări pe o bază sau alta. Vă rog să aveți încredere că suntem oameni responsabili și vom face așa fel încât să asigurăm guvernarea.
Nu s-a procedat la nicio abordare formală, nu sunt astfel de discuții în momentul de față care să ne ducă la o decizie, ca atare sunt discuții", a spus premierul marţi, citat de G4Media.
Întrebat direct dacă ar putea ieși UDMR de la guvernare, Ciucă spune că este o decizie a fiecărui membru al coaliției.
"Eu cred că UDMR, ca și PSD, împreună să găsim acea soluție care a fost agreată nu pentru cineva anume, nu pentru un partid sau una-două persoane, ci ca responsabilitate. Nu văd rostul la aceste discuții (dacă ar ceda Energia la UDMR - n.red.)”, a transmis Nicolae Ciucă.
Vice PNL: Sunt liberi să plece!
Nu toată lumea este însă de aceeaşi părere în PNL. Vicepreședintele Adrian Cozma, deputat și președinte al organizației județene PNL Satu Mare, scrie azi pe Facebook:
„Formarea noului guvern trebuie să țină cont de ponderea fiecărui partid în Parlament, de pregătirea viitorilor miniștri și sigur că nominalizările trebuie să fie și în funcție de importanța ministerelor. În acest moment, UDMR e suprareprezentat în Guvern și e de la sine înțeles că va trebui să îndreptăm această eroare politică. Sunt convins că vom lua o decizie și în acest sens.
Am văzut declarații ale unor lideri UDMR prin care amenințau cu ieșirea de la guvernare dacă vor fi modificări în ministerele conduse de ei. Cred că nu-și înțeleg menirea. Guvernul e al României, nu a (sic!) unor lideri politici care și-au negociat funcții pentru ei după alegerile din 2020.
Sunt liberi să o facă, sunt liberi să plece. Au guvernat destul în acești 34 de ani”.
Reacţia lui Ciolacu: Cu oamenii cu care pornesc la un drum aş prefera să continui
Pe această tema s-a pronunţat marţi şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, viitor premier după rocadă.
”Nu ştiu ce se întâmplă în spaţiul public. Eu spun, ca şi copreşedinte al acestei coaliţii, că avem un protocol. Eu altă discuţie nu am. Vom respecta acest protocol. Momentan acest protocol nu este modificat”, a declarat Ciolacu, citat de News.ro.
El susţine că nu a avut ”oficial” această discuţie ca PNL să preia ministerul de la UDMR.
”Sunt discuţiile între liderii coaliţiei şi cu toţii am constatat că de fapt avem un protocol pe care îl respectăm. Eu, de obicei, cu oamenii cu care pornesc la un drum aş prefera să continui acest drum şi să duc lucrurile la capăt”, a afirmat Marcel Ciolacu.
”Rotaţia se va face până la sfârşitul lunii mai”, a promis Ciolacu.
Kelemen Hunor încheie subiectul: Discuţiile au fost private
Tot marţi a vorbit pe acest subiect şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, după o întâlnire cu Marcel Ciolacu. Kelemen Hunor a precizat că discuţiile au fost private şi aşa trebuie să rămână, dar formaţiunea sa nu va pierde niciun minister.
„Au fost multe discuții, nu vă pot spune detalii. UDMR nu este parte în acest protocol. Eu vă spun care este situația, se va respecta acordul și atunci nu mai comentăm aceste speculații. Dacă luați declarațiile mele se poate vedea că din februarie spun același lucru - avem un acord semnat și vom respecta acest lucru. După declarațiile domnului Ciucă și domnului Ciolacu și după întâlnirea cu liderul PSD, trag concluzia că se va respecta acordul”, a precizat Kelemen Hunor, citat de Adevărul.
Referitor la ieșirea UDMR de la guvernare, Kelemen Hunor a precizat că partidul pe care îl conduce nu a dorit să amenințe, ci doar a precizat că dacă se deschide acordul din coaliție se vor complica lucrurile.
Totodată, Kelemen Hunor a punctat că din acord nu face parte și UDMR, aşa că partidul va rămâne cu toate ministerele pe care le are deja.
În ceea ce privește posibilitatea preluării de către PNL a Ministerului Mediului, liderul UDMR a afirmat că discuțiile au fost între cei trei membri ai coaliției și vor rămâne doar între aceștia.