Parlamentul a decis noua conducere ANRE. UDMR a rămas fără omul care era de 15 ani acolo și a boicotat votul

Parlamentul a decis noua conducere ANRE. UDMR a rămas fără omul care era de 15 ani acolo și a boicotat votul

Parlamentul a decis, miercuri, numirea lui George Niculescu în funcţia de preşedinte al Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Niculescu a primit 256 de voturi „pentru” şi 24 „împotrivă”.

Liberalul Niculescu este acum secretar de stat în Ministerul Energiei.

Pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE a fost ales Gabriel Andronache de la Transelectrica (susţinut de PSD). Aici au fost 263 voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”.

Cele două funcţii vacante de membru în Comitetul de reglementare al ANRE vor fi ocupate de Sorin Bumb (senator PNL) şi Cornelia Sulger (de la PSD, care este şi acum la ANRE).

Votul a fost secret cu bile.

BUCURESTI - PARLAMENT - VOT - CONDUCEREA ANRE - 19
Foto: Inquam Photos / George Călin

Tensiuni cu UDMR în coaliţie

Parlamentarii UDMR nu au participat la ședința de plen, fiind deranjați că PSD și PNL și-au adjudecat toate posturile cheie din instituție.

ADVERTISING

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege (UDMR), și-a depus candidatura pentru un nou mandat, dar în locul său a fost susținut social democratul Gabriel Andronache.

"UDMR nu va participa nici astăzi la vot, considerăm că nu e nevoie să votăm şi noi şi să participăm la acel fenomen unde nu e nevoie de cunoştinţele, de specialiştii UDMR. A fost o comunicare clară, dar, pe acest subiect ANRE, PNL - PSD au decis să ia toate locurile, în speţă PNL a luat şi poziţia de vicepreşedinte şi un membru în Comitetul de reglementate", a declarat senatorul Lorant Antal, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că Zoltan Nagy-Bege lucrează de mai bine de 15 ani la ANRE şi a fost vicepreşedinte timp de 5 ani. "Era normal ca acest specialist să meargă mai departe”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit lui Lorant Antal, această poziţie a UDMR "nu are legătură cu funcţionarea coaliţiei de guvernare".

"Vorbim punctual pe poziţia de vicepreşedinte în conducerea ANRE şi vorbim şi despre acea cutumă prin care UDMR a fost prezent. (…) Vorbim despre un specialist pe care mai ales presa a avut oportunitatea să comunice cu dumnealui în plină criză energetică şi care a avut o contribuţie extrem de importantă", a precizat parlamentarul UDMR.

„Nu suntem vânători de funcții și recompense. Domnul Nagy Zoltan a fost un profesionist, locul lui era în continuare în fruntea ANRE”, a spus și liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, Csoma Botond, potrivit Digi24.

ADVERTISING

Reacția PNL

Liberalii analizează dacă reprezentarea UDMR la nivel de agenții și ministere nu este prea mare raportată la numărul de parlamentari ai Uniunii, a declarat liderul PNL, Nicolae Ciucă, citat de Mediafax. „Este decizia dumnealor”, a parlamentarilor UDMR, dacă nu participă la plenul de miercuri, a adăugat Ciucă.

„Este o discuție și o analiză politică pe care o vom face publică atunci când vom lua decizia”, a mai spus Ciucă, întrebat despre faptul că există liberali nemulțumiţi de reprezentarea UDMR prea mare raportat la numărul de parlamentari.

„Stați să vedem cum se finalizează alegerile din Parlament”, a continuat liderul PNL întrebat cum a ajuns un post de vicepreședinte ANRE alocat UDMR să fie destinat PSD.

Reacţia USR

După votul de azi, USR s-a arătat dezamăgită că majoritatea PSD-PNL a refuzat propunerea sa.

USR l-a propus în Comitetul de reglementare al ANRE pe Radu Florin Porumb, doctor și profesor universitar la Facultatea de Energetică a Universității Politehnica București și director al Școlii Doctorale în Inginerie Energetică.

"Ochii lui Ciolacu și ai premierului Ciucă sclipesc atunci când știu că o să-și numească oamenii pe salarii de peste 8.000 de euro. Oameni care și-au arătat limitele în recenta criză energetică de proporții, ca actualul secretar de stat de la Energie, care a trecut prin 5 Consilii de Administrație, sau doamna susținută de PSD, pe care am mai văzut-o ultima dată acum 5 ani, la numirea trecută în Comitetul de reglementare al ANRE.

Așa îi sfidați pe oamenii care se uită către ANRE pentru soluții, alegeți să mergeți mai departe tot cu oamenii de partid”, a declarat Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇