Idei puține, fixe și reșapate

Idei puține, fixe și reșapate

Diana Șoșoacă, pardon, doamna senatoare Diana a început să se repete. Dumneaei, ca în bancul cu Bulă, vorbește despre orice subiect dar în final tot la pandemie ajunge. Un bun prieten, inginerul Murphy, a spus că astfel de oameni sunt periculoși pentru că au idei puține și fixe.

Zăpăceala asta cu terminarea pandemiei vehiculată cu sârg și ostentație de doamna senatoare vine din faptul că dânsa a văzut negru pe alb că îndemnul la răzvrăteală în contra pandemiei tocat un an în spațiul public n-a produs efectul scontat. La strigătul de luptă al tribunei sărite în apărarea nației n-a răspuns mai nimeni cu ieșitul în stradă în contra lui Arafat măcar. Dacă românii sunt nesimțiți și li se fâlfâie de ne-purtatul măștii în pandemie, înseamnă că au nevoie de un imbold mai măreț și astfel s-a decretat că pandemia nu mai există, pentru a clasifica ca ilegale și inutile toate acțiunile autorităților. Pe principiul că o minciună mai mare acoperă o minciună mică.

ADVERTISING

Să constatâm că între AUR și aurita voce a doamnei senatoare este o concurență acerbă. Cele două forțe politice se înghesuie pe segmentul acesta minuscul ca să culeagă oșteni. Că cele două forțe au crescut în sondaje, nimeni nu contestă asta iar faptul că vor să mai crească nu e de condamnat, dimpotrivă, acesta este țelul oricărui partid. Creșterea se datorează, cel mai probabil, unor nemulțumiți care nu înghit guvernaarea PNL+USR și au basculat spre extreme supărați de ce se întâmplă în politică. Dar oricine poate vedea că această creștere a AUR este conjuncturală, este artificială iar viitorul nu este sigur: așa se întâmplă cu toate partidele mici, după ce oamenii le acordă încredere constată că acestea nu pot face mai nimic cu micile lor procente și le retrag susținerea. De aici înghesuiala pe acest coridor politic, de aici concurența dintre cele două trompete naționaliste.

Din această cauză focul de sub cazanul în care fierb ideile trebuie întețit, dacă ideile acestea sunt puține și fixe. Dacă ciorba servită alegătorilor are doar un morcov și un păstârnac și nu-i poate sătura pe flămânzii de rezultate politice imediate, măcar focul să duduie, pentru spectacol. Și ambele două forțe au apelat la inflamarea limbajului naționalist, urlând ca din gură de șarpe că actuala guvernare vinde țara. Adică la altă idee veche și fixă din panoplia vajnicilor apărători de patrie fără de rezultate, pentru ei și alții asemenea lor o apără de treizeci de ani degeaba, că ea tot vândută a fost.

Dumnealor nu spun nimic despre guvernul Năstase, care a vândut economia fabrică cu fabrică și celor din afară și celor din partid, cum s-a nimerit. Asta ar putea fi treaba doamnei Alexandrescu de la Realitatea TV, dar istoriile domniei sale au început cu Băsescu și Ponta, eludând cu grație începuturile dezastrului economic național. Cei auriți nu spun mai nimic despre faptul că statul deține în economie sub 10% din active, deci ar putea vinde un minor procent de 2-3% din total, nimic mai mult. E ca și cum te-ai văita că cineva vinde și robinetul de gaz împreună cu cutia de chibrituri dacă tot au vândut alții aragazul.

Mai poate fi un motiv care să explice creșterea gălăgiei celor două partide până mai ieri surori. Dacă nu au reușit să facă nimic inflamând situația din Valea Jiului, cele două săbii ce apără – de cine? – țărișoara, au simțit nevoia să iasă din ridicol supralicitând. Au pierdut în chestiunea cu mineriada, trebuie să supraliciteze, să facă un scandal și mai mare. Așa au ajuns la Constanța ca să apere portul de olandezii care vor să-l cumpere. Nu contează că în spatele narativului lor nu stă mai nimic, ideea este că dacă ei sunt acolo și protestează, lumea trebuie să creadă în motivația protestului lor.

N-au învățat nimic oamenii aceștia de la Vadim Tudor. Tribunul împletea măiastru ideile naționaliste cu atacul la persoană. Și tribunul se lua la trântă cu marile personalități ale zilei pe teme actuale, nu proceda ca madam Șoșoacă, pardon, doamna senator Diana, care a înjurat ca la mahala o femeie ce a contrazis-o, de i-au confiscat ăștia face book-ul o lună. Doamna Diana, care a ascultat încântată dedicații cu Arafat și fudulia acestuia, ba chiar versuri cu aluzii sexuale la adresa nevestei președintelui. Cine își propune țeluri mari dar își hrănește ego-ul cu pseudo-victorii mici și murdare este un om mic ce nu va izbândi dincolo de genunchiul broaștei.

Nu se face așa audiență, cu versuri murdare și cu țipete la poarta unui spital în miez de noapte. Cu țipete oprite de un bodyguard oarecare și de discursul corect medical al unei doctorițe, spre râsul galeriei. Asta e măsura doamnei Diana, asta e măsura AUR, fiertul în cazanul public al unor idei puține, fixe și reșapate pe deasupra.

Vom avea parte de spectacolul acesta grotesc zi de zi de acum încolo pentru că împricinații știu că trebuie să-și adune fani pentru că altfel s-ar putea ca oștirea lor de strânsură să se subțieze dramatic. Iar actorii nu își vor toci dinții strigând pentru că starea lor de fapt, natura lor este lătratul la lună de parcă luna i-ar ataca. Din păcate luna este în fiecare noapte pe cer, iar pe cerul politicii noastre și ziua. Îngrămădeală plăcută pe strâmtul culoar cu miros de extremism, doamnelor și domnilor! Așteptăm cu mare interes următoarea daravelă, asta așa, ca să vedem ce fantome sleite și ostenite mai pot scoate bieții din dulapul expiratei recuzitei naționaliste.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇