Caniculă în Europa: Cod roșu în mai multe orașe. Un alt val de căldură este așteptat săptămâna viitoare

Caniculă în Europa: Cod roșu în mai multe orașe. Un alt val de căldură este așteptat săptămâna viitoare

Căldura extremă continuă să afecteze sudul Europei, iar în Italia au fost emise avertizări cod roșu pentru 16 oraşe. Alertele se aplică pentru zilele următoare zonelor turistice, între care Roma, Florenţa şi Bolonia.

Săptămâna viitoare sunt aşteptate în continuare temperaturi ridicate în Europa, pe măsură ce se apropie un alt val de căldură, relatează BBC.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) spune că Italia, Spania, Franţa, Germania şi Polonia ar putea înregistra condiţii extreme.

Guvernul italian i-a sfătuit pe cei care se află în zonele vizate de codul roșu evite expunerea directă la soare între orele 11:00 şi 18:00 şi să aibă grijă în special de persoanele în vârstă sau cele vulnerabilile.

ADVERTISING

Între timp, Grecia a înregistrat temperaturi de 40 de grade Celsius sau chiar mai mari în ultimele zile. Acropole, cea mai populară atracţie turistică a ţării, a fost închisă în cele mai calde ore de vineri, pentru a proteja vizitatorii.

De asemenea, în ţară există temeri de un risc mai mare de incendii, mai ales în zonele cu vânt puternic. Grecia a suferit incendii majore în 2021 într-un alt val de căldură excepţional.

Temperaturile ridicate au ajuns şi în părţile centrale ale Europei, Germania şi Polonia fiind printre ţările afectate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Biroul meteorologic din Republica Cehă a emis un avertisment că temperaturile din weekend ar putea depăşi 38 de grade Celsius, ceea ce este excepţional de ridicat pentru ţară.

Actualul val de căldură din Europa a fost numit Cerberus de către Societatea Italiană de Meteorologie, după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante.

Meteorologii italieni avertizează că următorul val de căldură, numit Charon după vâslaşul care aduce suflete în infernul din mitologia greacă, ar putea împinge temperaturile din nou peste 40 de grade Celsius săptămâna viitoare.

ADVERTISING

Oamenii au fost sfătuiţi să bea cel puţin doi litri de apă pe zi şi să evite cafeaua şi alcoolul, care sunt deshidratante.

Luna trecută a fost cea mai fierbinte iunie din istorie, potrivit serviciului UE de monitorizare a climei, Copernicus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇