Temperaturile sunt aşteptate să ajungă la 45 de grade Celsius în Grecia zilele următoare, iar în Italia mai multe localități au intrat sub cod roșu de caniculă.
În capitala Atena, temperaturile maxime ar putea atinge 45 de grade sâmbătă, a anunţat marţi serviciul meteorologic din Grecia. Autorităţile îi îndeamnă pe localnici să fie prudenţi şi le recomandă să evite activităţile fizice solicitante, informează DPA.
Numeroase oraşe şi municipalităţi vor deschide săli dotate cu aer condiţionat pentru a le permite rezidenţilor să se pună la adăpost de temperaturile ridicate.
Mai multe sindicate au solicitat ca vineri să fie declarată zi liberă din cauza căldurii, dar guvernul nu a exprimat încă un punct de vedere în legătură cu acest subiect.
Oamenii sunt îndemnaţi să lucreze de la domiciliu dacă este posibil. Angajatorii au fost îndemnaţi să nu le ceară angajaţilor să practice muncă fizică în aer liber.
Meteorologii nu au putut preciza cât va dura valul de caniculă. Se tem însă că temperaturile ridicate ar putea dura până la 10 zile.
Pericolul incendiilor de vegetaţie nu este însă atât de ridicat deocamdată, întrucât, până în urmă cu câteva săptămâni, au căzut frecvent ploi torenţiale în Grecia.
În Italia canicula se face deja simțită. Opt oraşe din Peninsulă se află marţi sub cod roşu de caniculă în contextul în care valul de căldură care afectează ţara se intensifică, transmite ANSA.
Bolzano, Florenţa, Frosinone, Latina, Perugia şi Torino s-au alăturat capitalei Roma şi oraşului Rieti, care se aflau deja sub cod roşu luni, în timp ce Italia se confruntă cu cel de-al doilea val de căldură din această vară.
Roma, Rieti, Florenţa, Frosinone, Latina şi Perugia vor fi vizate de codul roşu inclusiv miercuri, ca şi Bologna.
Codul roşu înseamnă că temperaturile sunt atât de ridicate, încât reprezintă o ameninţare la adresa persoanelor sănătoase şi active.
Codul portocaliu, nivelul imediat inferior, indică faptul că vremea călduroasă reprezintă un pericol pentru populaţia fragilă, cum ar fi persoanele în vârstă, vulnerabile şi copiii foarte mici.
Valul actual de căldură este prognozat să dureze toată săptămâna, fiind aşteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
Peste 18.000 de persoane au murit în Italia din cauza căldurii intense care a afectat ţara vara trecută, conform unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) şi de la Institutul pentru sănătate globală din Barcelona (ISGlobal) şi publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature Medicine. Potrivit studiului, Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de căldura cu care s-a confruntat Europa în vara lui 2022, cu 18.100 de decese dintr-un total de 61.672 pentru întregul continent.
Vara anului 2022 a fost cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice europene, fiind caracterizată de o serie intensă de valuri de căldură care au doborât recorduri în ceea ce priveşte temperaturile, seceta şi incendiile de pădure.