Vine o săptămână de foc: Ce este "cupola de căldură" care va cuprinde România

Vine o săptămână de foc: Ce este "cupola de căldură" care va cuprinde România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un val de aer fierbinte va cuprinde România în următoarele zile, iar temperaturile vor urca până la 40 de grade Celsius.

Canicula și disconfortul termic se vor resimți de miercuri, iar sfârșitul săptămânii nu va fi ferit de furtuni. Zonele de sud-vest, sud și sud-est ale țării vor fi invadate de un val de aer fierbinte care avansează dinspre nordul Africii, a declarat Mihai Timu, meteorolog ANM, la Antena 3.

"Vorbim de temperaturi ridicate care vor atinge și chiar vor depăși pragul de caniculă. Pare că intensitatea acestui val de căldură pe care îl vom resimți săptămâna viitoare, datorită acelui aer cald din nordul Africii care va domina sudul, sud-estul continentului, se va resimți mai ales miercuri și joi.

ADVERTISING

Vom depăși frecvent 35-36 de grade, mai ales în Câmpia Română și, cam toată săptămâna, disconfortul termic va fi unul ridicat în aceste zone. Ne referim la Oltenia, la Banat, la Muntenia, sudul Moldovei și partea continentală a Dobrogei.

Cu siguranță, mai ales de marți încolo, indicele temperatură-umezeală va atinge și chiar va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Practic, în aceste zone, vor fi zile, mai ales miercuri și joi, când temperaturile resimțite vor putea să depășească la amiază 40 de grade Celsius", a spus Timu.

Meteorologul a precizat că nu vom scăpa de furtuni. "Deocamdată, mâine și poimâine mai degrabă în zona de munte ar putea să apară niște averse și descărcări electrice, dar în limite normale și mai ales în Carpații Orientali și Meridionali, ceva probleme am putea avea joi și vineri.

ADVERTISING

Joi se apropie o masă de aer mai rece dinspre Europa Centrală și la acest contrast termic vor apărea și furtuni joi, joi spre vineri în vestul, centrul, nordul teritoriului, iar vineri s-ar părea că această instabilitate se lasă ușor și pe partea de est și sud-est a teritoriului, după care se pare că vor reveni acele temperaturi mai ridicate.

În continuare, această masă de aer cald va tot pulsa pe partea de sud și sud-est a continentului. Practic, va avea zile când se va retrage ușor, după care va avansa din nou. Deci nu scăpăm de aceste temperaturi ridicate și după episodul de furtuni de joi și vineri", a explicat specialistul.

ADVERTISING

Se instalează "cupola de căldură"

Valul de aer fierbinte care va afecta România începând de marți avansează spre sudul, centrul și sud-estul Europei dinspre nordul Africii. Cele mai afectate vor fi Peninsula Iberică, regiunile sudice din Franța și Italia, precum și țările balcanice, unde temperaturile vor depăși frecvent 35 de grade Celsius, urcând chiar peste 40 de grade, informează Severe Weather.

În jumătatea sudică, în centrul și în sud-estul continentului, se va face simțit fenomenul de "cupolă de căldură" ("dom de căldură"), termen folosit de specialiști când o zonă atmosferică întinsă de înaltă presiune staționează timp de mai multe zile sau chiar săptămâni deasupra unei mari porțiuni a continentului.

Acționând ca un capac așezat peste o oală, această cupolă are ca rezultat captarea unei mase de aer foarte cald la toate nivelurile de sub ea. Astfel se creează o masă de aer foarte uscată, cu șanse minime de precipitații sau chiar nori, ducând la valuri de căldură extremă cu temperaturi record, secetă, disconfort termic accentuat și incendii de vegetații.

Întâi caniculă, apoi furtuni

"Cupola de căldură" care va cuprinde săptămâna viitoare sudul, centrul și sud-estul Europei va dura 5-7 zile, posibil mai mult în regiunile sudice.

Peninsula Iberică se va confrunta cu cel mai puternic val de căldură din acest an, cu temperaturi de 42-44 de grade în Portugalia și Spania și în jurul valorii de 40 de grade în Franța și Italia.

În Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia sunt așteptate temperaturi maxime de 35 de grade.

Citește și: Prognoza pe următoarele 4 săptămâni: Înarmați-vă cu apă și pălării!

Valul de căldură se va disipa deasupra Europei Centrale după mijlocul săptămânii viitoare, dinspre nord spre sud, pe măsură ce un val mai înalt de aer rece dinspre nordul Atlanticului va pătrunde către est.

Pătrunderea frontului de aer mai rece înspre continentul supraîncălzit ar putea provoca noi episoade de vreme instabilă, pe alocuri cu furtuni puternice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇