Lupta cu căldura: Propunerea care ar putea schimba radical fața Barcelonei SONDAJ

Lupta cu căldura: Propunerea care ar putea schimba radical fața Barcelonei <span style="color:#990000;">SONDAJ</span>
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

O propunere a oamenilor de știință pentru a combate efectul de insulă de căldură din Barcelona ar putea transforma radical paleta cromatică a capitalei catalane.

În condițiile în care efectul de insulă de căldură a dus la o creștere cu 8 grade Celsius a temperaturii în centrul orașului, un grup de cercetători de la Universitatea Autonomă din Barcelona susține că, dacă toate acoperișurile din oraș ar fi vopsite în alb, temperaturile ar scădea cu până la 4,7 grade Celsius în timpul valurilor de căldură, notează Euronews.

ADVERTISING

”Orașele cu insule de căldură urbană ar putea să-și vopsească acoperișurile în alb. În cadrul studiului nostru am detectat o scădere medie a temperaturii de 0,8 grade. Și se ajunge până la cu 4 grade mai puțin în anumite zone și în timpul anumitor ore ale zilei”, spune Sergi Ventura, meteorolog la universitate.

Potrivit acestui studiu, materialele de construcții existente în Barcelona rețin radiația solară, contribuind la încălzirea orașului. Vopsind acoperișurile în alb, aceste suprafețe vor putea să reflecte o mai mare parte din lumina soarelui, evitându-se supraîncălzirea clădirilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii susțin că propunerea lor ”low-cost” este chiar mai eficientă decât extinderea spațiilor verzi și spun că în prezent colaborează cu autoritățile în vederea punerii ei în practică.

Conform celor mai recente date, Europa se încălzește mai repede decât restul planetei, cunoscând creșteri ale temperaturilor anuale între 1,7 și 1,9 grade Celsius în zonele urbane. Pentru Barcelona, 2020 a fost cel mai călduros an din ultimele două secole.

Sondaj:

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇