Cerberus aduce o caniculă fără precedent în Europa: Recordul de temperatură (48,8 grade) ar putea fi depășit

Cerberus aduce o caniculă fără precedent în Europa: Recordul de temperatură (48,8 grade) ar putea fi depășit

Sudul Europei e sufocat de un val de căldură sever, în condiţiile în care meteorologii avertizează că temperaturile ar putea atinge săptămâna viitoare maxime record pentru continent.

Şi în România suferim de cald, unde jumătate de ţară este sub cod portocaliu de caniculă.

Au fost emise alerte meteo în Insulele Canare din Spania, în Italia, Cipru şi Grecia, iar autorităţile elene se aşteaptă ca temperaturile să ajungă până la 44 de grade, vineri şi sâmbătă, relatează Reuters.

Grecia. Guvernul a ordonat suspendarea activităţii între orele locale 12.00 şi 17.00  în zonele în care riscul de căldură este foarte ridicat şi le-a cerut, de asemenea, angajaţilor din sectorul privat care au probleme de sănătate să lucreze de acasă.

În apropierea sitului arheologic al Acropolei din Atena, a fost amplasată o ambulanţă în aşteptare, potrivit presei locale, pregătită să acorde primul ajutor turiştilor care suferă din cauza căldurii.

ADVERTISING

Impactul căldurii extreme a fost adus în atenţie şi mai mult săptămâna aceasta de un studiu potrivit căruia până la 61.000 de persoane ar fi murit în valurile de căldură sufocante din Europa de vara trecută.

Italia. Guvernul şi angajatorii sunt presaţi să facă mai mult pentru a proteja lucrătorii expuşi la soarele arzător din cursul ultimului val de căldură, pe care Societatea Meteorologică Italiană l-a numit "Cerberus", după numele câinelui cu trei capete al lumii subterane din mitologia greacă.

Există îngrijorări cu privire la impactul asupra celor care lucrează în aer liber în Italia, după ce un bărbat de 44 de ani, care vopsea marcaje rutiere în oraşul Lodi, din nordul ţării, s-a prăbuşit şi a murit săptămâna aceasta.

Autorităţile sanitare au emis un avertisment de alertă maximă, cod roşu, pentru 10 oraşe italiene pentru următoarele două zile, inclusiv la Roma, Florenţa, Bologna şi Perugia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noi recorduri de temperatură aşteptate săptămâna viitoare

Spania. Joi a fost o situaţie oarecum ameliorată, după ce imaginile captate de sateliţii Sentinel 3 ai Agenţiei Spaţiale Europene au măsurat, marţi, o temperatură de peste 60 de grade Celsius la suprafaţa pământului în regiunea vestică Extremadura.

Prognozele meteo şi înregistrările oficiale se bazează pe temperatura aerului, care este semnificativ mai scăzută decât cea de la suprafaţa pământului.

Recordul european de temperatură, de 48,8 grade Celsius, a fost înregistrat în Sicilia în august 2021, dar ar putea fi depăşit săptămâna viitoare, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene. Se preconizează că Italia va fi din nou unul dintre cele mai fierbinţi locuri din Europa.

"Săptămâna viitoare va fi un val de căldură chiar mai puternic decât acesta, unele valori din centrul sudului vor fi cu adevărat neobişnuite", a declarat Luca Lombroso, meteorolog al grupului AMPRO din Italia.

"Marţi sau miercuri, la Roma şi Florenţa vom depăşi probabil 40 de grade, iar temperaturi apropiate vor fi prezente şi în nord", a adăugat el.

Marco Impagliazzo, preşedintele organizaţiei caritabile catolice Sant'Egidio, a avertizat că în jur de nouă milioane de italieni în vârstă trăiesc singuri sau cu un partener în vârstă şi sunt deosebit de vulnerabili la aceste fenomene. "Cu această singurătate şi această urgenţă de căldură, vedem un amestec exploziv", a declarat el.

Şi nu sunt doar oamenii care suferă. Grupul de lobby al fermierilor italieni Coldiretti a declarat că producţia de lapte a scăzut cu 10%, deoarece vacile mănâncă mai puţin pe timp de căldură, beau cantităţi uriaşe de apă şi produc mai puţin lapte.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇