Acropole în criză, din cauza exploziei de turiști care copleșește comoara Greciei

Acropole în criză, din cauza exploziei de turiști care copleșește comoara Greciei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este oficial: după mai bine de 25 de secole de la construcţie și la aproape 200 de ani după situl a început să atragă turiști, Acropolele din Atena adoptă politici de control al mulțimilor pentru a diminua numărul de vizitatori în creștere.

Doar vizitele din iunie și începutul lunii iulie au crescut cu 80% față de 2019.

Cozile fără precedent de la poalele sitului şi o creștere dramatică a vizitatorilor după pandemia de Covid-19 au determinat guvernul grec să ia măsuri, scrie The Guardian.

"Măsurile vor fi aplicate pe deplin până la sfârșitul lunii”, a anunțat ministrul Culturii, Lina Mendoni.

Un sistem de vizitare doar pe intervale de timp, puncte speciale de intrare pentru banda rapidă a grupurilor organizate și bilete electronice sunt primii pași prin care oficialii cred că vor atenua aglomerația.

ADVERTISING

Fiind cel mai vizitat sit al țării, Acropole atrage peste 17.000 de oameni zilnic - o reflectare a turismului excesiv care a afectat Grecia în ultimii ani.

Odată implementate noile măsuri, autorităţile speră că acestea vor atenua problema cozilor exacerbate de sosirea navelor de croazieră care descarcă mii de turişti în portul Pireu al capitalei elene.

„În trecut, aceste nave de croazieră aveau capacitatea de a transporta câteva mii, populația unui sat mare”, a declarat Lysandros Tsilidis, președintele Federației Asociațiilor Elene ale agențiilor de turism.

„Acum, navele sunt atât de mari încât ai la bord un stat întreg și cel puțin 30% dintre toți acești pasageri vor avea bilete pre-cumpărate pentru a vizita Acropole.”

Acropole Atena

La 72 de ani, Tsilidis a văzut Grecia transformată dintr-o destinație mediteraneană populară, deși mai puțin cunoscută, cum era în anii 1970, într-una dintre cele mai vizitate trei țări ale planetei în 2022.

ADVERTISING

„Nimeni nu și-ar fi putut imagina”, spune el. „Grecia atrăgea 7 milioane de turiști; acum acest număr este de peste 30 de milioane, de trei ori mai mare decât populația noastră.”

Acropole Atena

Ghizii turistici relatează despre oameni care leșină de căldură la cozile infernale de la intrarea în monumentul istoric.

„Am dat instrucțiuni pentru a găsi o modalitate de a putea ridica umbrele în locuri care nu sunt considerate sensibile (din punct de vedere istoric - n.red.). Și în puncte discrete ne vom asigura că există apă”, a declarat ministrul Mendoni.

Mendoni este cea care a supravegheat instalarea unor alei de beton, pe unele părți ale stâncii pe care se află Acropolele.

ADVERTISING

Aleele, create în timpul pandemiei, când obiectivul turistic era închis, au fost criticate de unii ca fiind o monstruozitate.

Acropole Atena

Anunțând noul plan de management al vizitatorilor, ministrul a vorbit şi despre o eventuală intervenţie la poarta maiestuoasă din Acropole care ar putea fi mărită.

„În antichitate existau mai multe intrări. Din punctul meu de vedere, soluția la... blocajul (vizitatorilor de la intrare - n.red.) ar fi extinderea porții Propylaia. Nu putem demola Propylaia, dar o putem lărgi.”

Manolis Korres, arhitectul care conduce Comitetul pentru Conservarea Monumentelor din Acropole, a declarat că crede că lucrările nu vor dura mai mult de 10 luni, dacă s-ar respecta un „program bine pregătit”.

„Am propus repunerea scării romane în zonă (...) pentru că vreau să facilitez numărul de vizitatori”, a spus profesorul, ale cărui studii detaliate ar vedea intrarea monumentală mărită și revizuită în mare parte din forma sa inițială.

„Chiar dacă ar fi 10 vizitatori pe zi la Acropole, cred că ar trebui restaurată, deoarece ar contribui la o mai bună înțelegere a sitului.”

Urcarea până la Acropole – o urcare obositoare vara – ar fi, de asemenea, mai ușoară, deoarece panta „ar fi de opt ori mai largă”, a spus Korres.

Acropole Atena

*Fotografii: Pixabay


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇