Strada neștiută, cu nume românesc, din inima Atenei. Curiozități despre Grecia, care-ți vor deschide apetitul pentru vacanță (Galerie foto)

Strada neștiută, cu nume românesc, din inima Atenei. Curiozități despre Grecia, care-ți vor deschide apetitul pentru vacanță (Galerie foto)

Grecia are câte ceva pentru fiecare. Inclusiv pentru români. Știai, de exemplu, că în inima Atenei e strada Voukourestiou? Dacă silabisești cuvântul cu atenție nu ai cum să nu realizezi că e vorba chiar de București!

Dar cum așa o întâmplare? Chiar să fie vorba despre capitala noastră?

Conform Tourist Link, nu e chiar o întâmplare. Strada a fost numită așa după Tratatul de la București, din anul 1913, prin care s-a încheiat cel al doilea război Balcanic.

E în imediata vecinătate a celebrului hotel Grand Bretagne, un loc care surprinde esența luxului, căutat de pasionații de cumpărături, o stradă îngustă înțesată de zeci de magazine cu nume sonore din întreaga lume, dar și de clădiri cochete, adevărate bijuterii arhitecturale.

Tot aici sunt magazine de bijuterii, dar și cafenele și restaurante frecventate de elita elenă. Multe întâlniri de afaceri tot aici au loc. Așa că Bucureștiul e un nume bun la Atena!

Și dacă tot am vorbit despre acest detaliu în stare să încălzească inima românilor, iată și alte curiozități care-ți vor face poftă instantaneu de o vacanță în Grecia sau măcar de câteva zile de evadare în țara lui Homer.

ADVERTISING

Grecia are 18 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Știai, de pildă, că Grecia are nu mai puțin de 18 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO? Printre ele se află, bineînțeles, Acropola din Atena, Templul lui Apollo, Meteora și orașul vechi din Corfu.

80% din Grecia constă în munți

Când te gândești la Grecia, probabil că îți imaginezi plaje întinse, oceanul albastru și clădiri văruite în alb. Dar, în realitate, munții alcătuiesc cea mai mare parte a țării, respectiv 80%, după cum scrie Trafalgar.

Totul e aproape de mare

Grecia are o coastă impresionantă, de 16.000 de kilometri, a zecea cea mai lungă din lume. În plus, nicio parte a țării nu se află la mai mult de 137 de kilometri distanță de mare.

Mare diversitate de animale sălbatice

Grecia e casă pentru o mare diversitate de animale, dintre care unele trăiesc doar pe anumite insule grecești, inclusiv foci, țestoase, broaște, șopârle, șerpi, pești, fluturi, șoareci și chiar Kri-kri (capra sălbatică cretană). În plus, există 240 de specii de păsări în țară. Dacă mergi iarna în Grecia e cel mai bun moment să le vezi, pentru că foarte multe migrează aici.

Numărul anual al turiștilor depășește populația Greciei

Peste 17 milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an. Este aproape dublu față de populația totală a Greciei. De altfel, turismul reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul Greciei.

Grecia este al treilea cel mai mare producător de măsline

Măslinul continuă să fie o parte importantă a culturii grecești până în prezent. Țara are peste 120 de milioane de măslini și este al treilea cel mai mare producător de măsline din lume, după Spania și Italia.

ADVERTISING

De asemenea, Grecia produce mai multe soiuri de măsline decât orice altă țară. Interesant este că unii dintre măslinii din țară, plantați în secolul al XIII-lea, dau roade și astăzi.

Atena are mai multe teatre decât orice alt oraș din lume

Se spune că lumea este o scenă, iar asta este cu siguranță adevărat în Atena. Cu 148 de scene, orașul are cele mai multe teatre din lume, depășind chiar și West End din Londra și Broadway din New York.

Există peste 4.000 de dansuri tradiționale în Grecia

Grecilor le place atât de mult să danseze, încât există peste 4.000 de dansuri tradiționale oficiale în Grecia.

Grecia este unul dintre cele mai însorite locuri din lume

Grecia este una dintre cele mai însorite țări din lume, bucurându-se de peste 250 de zile cu soare pe an, echivalentul a 3.000 de ore. Unele insule ajung chiar la 300 de zile însorite pe an, așa că, dacă plănuiești o vacanță acolo, nu uita ed crema cu protecție solară!

Grecia are mai multe muzee arheologice decât orice altă țară din lume

Cu peste 110 muzee arheologice, Grecia e lider mondial la acest capitol. De la Muzeul Acropolei și Muzeul Național de Arheologie din Atena până la siturile arheologice din Delphi și Olympia, aici vei avea în permanență ce să vizitezi.

Greaca este una dintre cele mai vechi limbi care încă se folosește

Greaca este considerată una dintre cele mai vechi limbi scrise încă în uz astăzi. Descoperirile arheologice arată că a fost folosită continuu de peste 5.000 de ani. Cât despre influența sa asupra limbii engleze sau a limbilor latine, aceasta nici nu poate fi negată.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇