Furtuni și caniculă, cu 40 de grade la umbră. Coduri galben și portocaliu

Furtuni și caniculă, cu 40 de grade la umbră. Coduri galben și portocaliu

Canicula pune stăpânire pe toată țara începând de azi, cu temperaturi care vor urca la 40 de grade, dar vor fi și vijelii, grindină şi averse torenţiale.

Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben și portocaliu. Să le luăm pe rând.

Caniculă

Avertizarea cod galben de caniculă este valabilă de azi și până duminică. Joi, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică va persista îndeosebi în regiunile sudice.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…24 de grade.

ADVERTISING

Avertizarea cod portocaliu de caniculă este valabilă doar azi. În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica.

Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

image-28

Vijelii, grindină şi averse torenţiale

Avertizarea cod galben de furtună este valabilă de azi, ora 10:00, până mâine la ora 10:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

ADVERTISING

Codul portocaliu de furtuni este valabil de azi, ora 15:00, până mâine la ora 08:00. În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

image-27

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇