Poluare pe un râu din Făgăraș. Sunt puse în pericol ultimele exemplare de Asprete (Video)

Poluare pe un râu din Făgăraș. Sunt puse în pericol ultimele exemplare de Asprete (Video)

ONG-ul de mediu Agent Green reclamă că, din cauza unei exploatări forestiere din Munţii Făgăraş, s-a produs poluare pe râul Vâlsan, fiind puse în pericol ultimele exemplare de asprete, specie critic periclitată.

„Ultimele 58 de exemplare de Asprete (Romanichthys valsanicola), o specie critic periclitată, sunt în pericol din cauza unei exploatări forestiere în curs ce a poluat apa din Valea Vâlsanului, munţii Făgăraş. Echipa de investigaţii Agent Green a identificat în ultimele 24 de ore o exploatare forestieră care a cauzat poluarea secţiunii râului Vâlsan, unde mai trăiau ultimele exemplare din această specie de peşte mai veche de 25 de ori decât omul pe Terra”, au scris reprezentanţii Agent Green pe Facebook.

ADVERTISING

Aceştia postează filmări realizate în aval de exploatarea forestieră şi afirmă că acolo apa este limpede, chiar dacă zăpada se topeşte masiv.

„Sursa poluării prezentate în sesizarea transmisă autorităţilor publice centrale este reprezentată de procesul de exploatare aferent APV - tăieri de conservare având Nr. SUMAL 2200013106710 localizat în jurul coordonatelor: latitudine 45°22'07.1"N şi longitudine 24°43'33.6"E. (...) S-au utilizat utilaje grele în perioadele în care solul era vulnerabil aflându-se într-o stare de umiditate crescută”, a mai transmis organizaţia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asociaţia cere autorităţilor publice centrale să efectueze cu celeritate controale de specialitate asupra respectării legislaţiei de mediu şi silvice şi să ia măsuri în consecinţă.

De asemenea, activiştii de mediu cer să oprească imediat şi definitiv orice lucrări şi amenajări care au impact de orice fel asupra albiei râului şi să protejeze strict întreg bazinului hidrografic unde mai există aspretele.

SOS Aspretele

Ultimele 58 de exemplare de Asprete (Romanichthys valsanicola), o specie critic periclitată sunt în pericol din cauza unei exploatări forestiere în curs ce a poluat apa din Valea Vâlsanului, munții Făgăraș. Echipa de investigații Agent Green a identificat în ultimele 24 de ore o exploatare forestieră care a cauzat poluarea secțiunii râului Vâlsan unde mai trăiau ultimele exemplare din această specie de pește mai veche de 25 de ori decât omul pe Terra. În aceste filmări se vede clar că în aval de exploatarea forestieră apa este limpede chiar dacă zapada se topește masiv.Sursa poluării prezentate în sesizarea transmisă atutorităților publice centrale este reprezentată de procesul de exploatare aferent APV -tăieri de conservare având Nr. SUMAL 2200013106710 localizat în jurul coordonatelor: latitudine 45°22'07.1"N și longitudine 24°43'33.6"EReferitor la acest APV facem următoarele precizări:- Entitățile implicate sunt O.S. Muntenia și S.C. Trei Brazi SRL- APV se află încă în status "Predat" și sunt active faze ale procesului tehnologic de exploatare deși conform datelor disponibile pe Inspectorul Pădurii reprimirea parchetului ar fi trebuit să aibă loc la 31.XII.2022- S-au utilizat utilaje grele în perioadele în care solul era vulnerabil aflându-se într-o stare de umiditate crescutăAgent Green solicita autoritatilor publice centrale:- să efectueze cu celeritate controale de specialitate asupra respectării legislației de mediu și silvice și să ia măsuri în consecință- să oprească imediat și definitiv orice lucrări și amenajări care au impact de orice fel asupra albiei râului- să protejeze strict întreg bazinului hidrografic unde mai există aspretele (Romanichthys valsanicola)Ministerul Mediului - România Apele Române Garda Naţională de Mediu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPMFundația Alex Gavan

Publicată de Agent Green pe Marţi, 21 februarie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇