Noi efecte ale poluării descoperite de oamenii de știință. Nici măcar nu e nevoie de un nivel ridicat

Noi efecte ale poluării descoperite de oamenii de știință. Nici măcar nu e nevoie de un nivel ridicat

Poluarea nu este factor de risc doar pentru bolile cardiovasculare sau afecțiunile pulmonare, ci și pentru sănătatea mintală, arată două noi studii recente.

Expunerea prelungită la poluare poate duce la apariția tulburărilor psiho-emoționale în rândul adulților în vârstă, se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Network Open.

Oamenii de știință au stabilit că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de poluare crește riscul de depresie în rândul vârstnicilor, notează Science Alert. Nici măcar nu e nevoie de un nivel mare de poluare pentru ca efectele să apară.

ADVERTISING

Un alt studiu recent a arătat că un grad redus de poluare, dar o expunere prelungită, este asociat cu creșterea incidenței cazurilor de depresie și anxietate.

Este cunoscut faptul că poluarea este factor de risc pentru bolile cardiovasculare și pentru afecțiunile pulmonare. Aceste două noi studii trag noi semnale de alarmă vizavi de sănătatea noastră.

”Am observat asocieri dăunătoare semnificative din punct de vedere statistic între expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de poluare atmosferică și creșterea riscului de diagnosticare a depresiei la sfârșitul vieții.

ADVERTISING

În cadrul acestui studiu, s-a observat că persoanele dezavantajate din punct de vedere socio-economic prezintă un risc mult mai mare de depresie la sfârșitul vieții.

Acestea sunt expuse simultan atât la stres social, cât și la condiții de mediu precare, inclusiv la poluarea aerului”, au transmis autorii primului studiu, realizat în SUA, pe 9 milioane de persoane.

Cercetătorii susțin că persoanele mai în vârstă sunt mai expuse efectelor negative date de poluare, printre care depresia, și ca urmare a vulnerabilităților pe care le au la nivel pulmonar, dar și la cel neuronal.

ADVERTISING

”Deși depresia este mai puțin răspândită în rândul adulților în vârstă în comparație cu populația tânără, poate avea consecințe grave, cum ar fi afectarea cognitivă, boli comorbide și decesul”, au transmis cercetătorii.

Cel de-al doilea studiu a fost realizat în Marea Britanie, pe un grup de aproape 400.000 de persoane, pe o perioadă de 11 ani.

Și în cadrul acestui studiu s-au constatat asocieri între perioada lungă de expunere la poluare și creșterea depresiei și a anxietății.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇