De la poluare poți să faci atac de cord

De la poluare poți să faci atac de cord

Cercetări care s-au întins pe durata a aproape zece ani, la Singapore, arată că particulele minuscule de poluare din aer pot declanșa atacuri de cord bruște.

Cu cât sunt mai mici particulele de poluare, cu atât mai mult ai fi tentat să crezi că sunt inofensive. În realitate, însă, acestea sunt mai ușor de inhalat și cu atât mai periculoase, a arătat un studiu recent.

Cercetătorii au căutat particule de cel puțin 25 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, cunoscute sub numele de particule PM2,5 (pentru 2,5 micrometri în diametru) și au studiat efectul acestora asupra organismului. Concluzia a fost clară: acestea pot fi inhalate cu ușurință și pot cauza o serie de probleme de sănătate, așa cum ar fi bolile autoimune și chiar moartea.

ADVERTISING

Nivelurile de poluare din Singapore au fost urmărite în raport cu mai mult de 18.000 de cazuri de stop cardiac survenite în afara spitalului, în perioada iulie 2010 și decembrie 2018. Prin analiză statistică, 492 dintre cazuri au putut fi atribuite creșterii concentrațiilor de PM2,5, scrie Science Alert.

”Am produs dovezi clare ale unei asocieri pe termen scurt a PM2,5 cu oprirea cardiacă în afara spitalului, care este un eveniment catastrofal, care duce adesea la moarte subită”, a declarat epidemiologul Joel Aik, de la Duke-NUS Medical School din cadrul Universității Naționale din Singapore.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetarea a arătat că a existat o scădere clară a riscului de a suferi un atac de cord la 3 până la 5 zile după expunerea la niveluri mai ridicate de poluare, ceea ce sugerează că efectele sunt pe termen scurt. Cu alte cuvinte, curățarea aerului din orașe ar putea salva vieți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇