Gelul care se injectează în inimă ca să "repare" daunele cauzate de atacul de cord

Gelul care se injectează în inimă ca să "repare" daunele cauzate de atacul de cord

Un nou gel biodegradabil a fost dezvoltat pentru a repara daunele cauzate de un atac de cord.

Substanţa ce poate fi injectată direct în inimă, în timp ce aceasta bate, a fost creată de experţi de la Universitatea din Manchester, susţinuţi de British Heart Foundation (BHF), informează dpa.

Gelul funcţionează precum o schelă pentru celulele injectate, astfel încât să poată dezvolta ţesut nou.

În trecut, când celulele au fost injectate în inimă pentru a reduce riscul de insuficienţă cardiacă, doar 1% dintre ele au rămas pe loc şi au supravieţuit.

Noul gel este obţinut din aminoacizi numiţi peptide, considerate "cărămizi" ale proteinelor.

Substanţa se comportă ca un lichid atunci când se află sub stres în timp ce peptidele se dezasamblează - o stare ideală pentru injectare -, apoi peptidele se reasamblează, iar gelul devine solid. Aceasta menţine celulele în loc în timp ce se grefează pe inimă.

Pentru ca rezultatele să aibă succes, o bună aprovizionare cu sânge este vitală pentru ca celulele injectate să se poată dezvolta într-un ţesut nou.

Ca să demonstreze că tehnologia ar putea funcţiona, cercetătorii au arătat că gelul poate susţine dezvoltarea ţesutului normal al muşchiului cardiac.

Când au adăugat în gel celule umane care fuseseră reprogramate să devină celule musculare ale inimii, ei au reuşit să le crească într-un vas timp de trei săptămâni, iar celulele au început să bată spontan.

Cercetătorii au testat gelul pe şoareci sănătoşi. Ei au injectat un marker fluorescent odată cu gelul în inimile rozătoarelor, iar rezultatele au demonstrat că gelul a rămas în acestea timp de două săptămâni.

Ecografii cardiace (cu ultrasunete) şi electrocardiograme - care măsoară activitatea electrică a inimii - efectuate pe şoarecii respectivi au confirmat siguranţa gelului.

Pentru a obţine mai multe informaţii, cercetătorii intenţionează să testeze gelul după ce şoarecii suferă un atac de cord, pentru a observa dacă este dezvoltat ţesut muscular nou.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇