Poluarea este în strânsă legătură cu bolile autoimune. 80 de boli, tot mai frecvente la nivel mondial

Poluarea este în strânsă legătură cu bolile autoimune. 80 de boli, tot mai frecvente la nivel mondial

Oamenii de știință bănuiau că există o legătură între poluarea aerului și bolile autoimune, iar aceasta tocmai a fost confirmată de un nou studiu, care a avut la bază dosarele de sănătate a peste 6 milioane de canadieni.

Cercetarea a concluzionat că expunerea pe termen lung la poluanții atmosferici se află în strânsă legătură cu un risc crescut de a dezvolta lupus, sindromul Sjogren, sclerodermie și alte boli autoimune sistemice, scrie Science Alert.

Nu este vorba doar despre afecțiuni precum artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 sau scleroza multiplă, ci o serie de 80 de boli, toate cu o incidență în creștere la nivel mondial.

ADVERTISING

Oamenii de știință conduși de cercetătorul în domeniul sănătății publice Naizhuo Zhao, de la Universitatea McGill, au descoperit o asociere între debutul bolii autoimune și particulele din poluarea atmosferică. Este vorba despre particulele fine cu dimensiunea de 2,5 micrometri sau mai puțin, numite PM2,5, care au fost legate anterior de afecțiuni cardiace și pulmonare cronice.

Pe parcursul monitorizării, aproximativ 32.200 de persoane au fost diagnosticate cu o boală autoimună sistemică, se arată într-un publicat în Arthritis Research & Therapy.

ADVERTISING

Ul alt studiu recent a ajuns la concluzia că aceeași poluare crește considerabil și riscul diagnosticării cu boli cronice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇