Ministrul Mediului anunță că o lege care să permită uciderea rapidă a urșilor va fi gata săptămâna viitoare. Insistă că tăierea pădurilor nu are legătură cu atacurile

Ministrul Mediului anunță că o lege care să permită uciderea rapidă a urșilor va fi gata săptămâna viitoare. Insistă că tăierea pădurilor nu are legătură cu atacurile

Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, subliniind că legislaţia trebuie schimbată astfel încât în cazurile de forţă majoră „să putem interveni prompt în interesul omului” .

„Trebuie să acceptăm realitatea şi cea mai mare greşeală este sau ar fi să negăm evidenţele. Evidenţele arată că în ultimii 5 ani numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor care sunt prezenţi în locuinţe, gospodării, pe stradă, a crescut de 10 ori faţă de 2016.

2021 va fi anul care va marca această creştere de 10 ori şi nu vorbim de o senzaţie, vorbim de mii de animale ucise în 5 ani.

Am făcut statistica pe ultimii 5 ani pentru că este exact perioada în care intervenţia umană a fost redusă la minim şi perioada în care fenomenul a luat amploare.

Am avut parte de foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidenţele care erau chiar în statisticile ministerului", a precizat Barna Tzancos la Digi 24.

El spune că legislaţia trebuie modificată astfel încât în cazurile de forţă majoră să se poată interveni în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme, nu cum se întâmplă în prezent când intervenţia apare după câteva săptămâni sau chiar câteva luni.

"Ceea ce trebuie noi să facem este să modificăm legislaţia astfel încât în cazurile de forţă majoră să putem interveni prompt în interesul omului, în interesul protejării vieţii umane (...)

ADVERTISING

Asta înseamnă că în maximum 24 de ore, imediat, adică în momentul în care se sesizează o asemenea problemă, care seamănă cu cele patru de astăzi, în câteva ore trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători şi gradual să intervină în funcţie de situaţie.

Dacă este să zicem prima vizită a unui urs în localităţi se începe cu alungare, dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, acolo modalitatea de intervenţie trebuie să treacă la tranchilizare şi relocare.

În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare.

Viaţa umană trebuie protejată. Este normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi, mai mult chiar, disperaţi, pentru că cine sună la 112 este deja în disperare de cauză pentru că îşi simte viaţa sau bunurile puse în pericol", a explicat oficialul MMAP.

Ministrul Mediului susţine că în multe zone din ţară unde habitatul este neatins de ani de zile, unde oamenii nu au căutat soluţii locale, în unele zone unde pădurea este chiar neatinsă şi suprafaţă a crescut, tocmai acolo se înmulţesc aceste atacuri.

"Nu cred că cineva poate să demonstreze că într-un judeţ unde au fost 1.000 şi ceva de cazuri de atac de urs în 5 ani a crescut de 10 ori suprafaţa tăiată sau a crescut de 10 ori masa lemnoasă exploatată din păduri.

ADVERTISING

Acest argument chiar nu mai stă în picioare şi vedem zi de zi că populaţia de urs creşte, normal, natural, în cazul în care nu există intervenţie umană şi în cazul în care vorbim de o specie aflată în vârful lanţului trofic şi care se simte foarte bine în pădurile României şi vrând-nevrând creşte ca populaţie an de an", a menţionat Tanczos.

Ordonanța de urgență intră în ședință de guvern luna asta

În opinia sa, intervenţia umană permisă de lege este una de prevenţie, care durează uneori şi câteva luni, fiind o procedură prin care foarte multe instituţii implicate trebuie "să semneze, să ştampileze, să dea aprobări"

"Eu spun că procedura actuală presupune o intervenţie ulterioară, presupune practic o intervenţie de prevenire a următoarelor evenimente, nu permite o intervenţie imediată.

De aceea cele două proceduri trebuie să existe în paralel. Trebuie să avem o procedură de intervenţie imediată, gen ISU, gen pompieri, intervenţie pentru înlăturarea pericolului şi să avem această prevenţie care este prevăzută de lege şi care poate fi de lungă durată, de câteva săptămâni şi chiar luni, dar ele să meargă în paralel.

ADVERTISING

Sigur că nu sunt suficiente aceste măsuri, pentru că măsurile prin care populaţia de urs se ţine în pădure trebuie să vină în complementaritate, trebuie să vină din agricultură, culturi agricole de tampon, zone de linişte, măsuri de biodiversitate, de protejarea habitatului. Aceste măsuri trebuie reglementate şi implementate", a afirmat ministrul Mediului.

Întrebat când vor fi aprobate aceste modificări legislative, Tanczos a menţionat că proiectul de OUG este dezbatere în direcţiile de specialitate în minister, iar cel mai probabil săptămâna viitoare se va ajunge la o forma finală care poate fi trimisă pe circuitul interministerial de avizare şi să intre în şedinţa de Guvern undeva în cursul lunii iunie.

"Este absolut necesară să vină să completeze legislaţia actuală. Nu vorbim în niciun caz în momentul de faţă de vânătoare, vorbim de intervenţie de tip preventiv, intervenţie de tip eliminarea pericolului imediat.

Între timp aşteptăm rezultatul acelei licitaţii care ar trebui să ducă la estimarea populaţiei de urs şi implementăm şi acel proiect cu fonduri europene prin care se vor crea şi zone de linişte şi noi spaţii unde pot fi duse animalele după relocare sau pot fi finanţate acele elemente de gard electric şi alte măsuri complementare", adăugat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor .

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi, în cursul nopţii de miercuri spre joi, să intervină pentru îndepărtarea mai multor urşi din Băile Tuşnad, prezenţa acestora fiind semnalată într-o pensiune, un magazin, dar şi pe străzile din staţiune.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, cataloghează situaţia ca fiind "un dezastru" şi spune că în oraş sunt prezenţi, în mod constant, între 10 şi 16 urşi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇