Ministrul Mediului anunță că ursul va fi protejat, dar și vânat: Statele UE spun ”nu vă atingeţi de urși, dar noi nu vrem niciunul”

Ministrul Mediului anunță că ursul va fi protejat, dar și vânat: Statele UE spun ”nu vă atingeţi de urși, dar noi nu vrem niciunul”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, consideră că România a luat o decizie total eronată în anul 2016, când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi.

El a precizat că non-intervenţia va genera probleme uriaşe, în condiţiile în care aproape jumătate din populaţia de urs a părăsit habitatul natural, aceste animale fiind tot mai des întâlnite în localităţi şi în curţile oamenilor.

”România a luat o decizie total eronată în 2016 când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi. Atunci, am depus o întâmpinare şi mă bazam pe date din Ministerul Mediului. Cu siguranţă, aceste lucruri s-au schimbat de atunci în direcţia care se putea prevede foarte uşor: în cazul unui mare carnivor care este în vârful lanţului trofic non-intervenţia, nici măcar urmărirea populaţiei la nivel de statistică şi cifre, înseamnă fără doar şi poate o creştere anuală, sigură, lentă a populaţiei de urs”, a spus ministrul, într-un interviu acordat Agerpres.

ADVERTISING

Barna Tanczos a spus că a lansat licitația pentru servicii de specialitate, prin care să fie făcută o evaluare reală a populației de urși.

Recensământ este mult spus, o estimare, pentru că nu poţi să numeri bob cu bob. Sunt chestiuni ştiinţifice pe care unii le comentează fără să se priceapă la acest domeniu. Efectivele de animale sălbatice se stabilesc tot timpul prin estimare. Sunt specialişti care se ocupă de acest domeniu. Nu trebuie nici Tanczos, nici Popescu, nici Ionescu să îşi dea cu părerea dacă nu se pricep şi nu ştiu.

Tocmai de aceea este, în primul rând, nevoie de o evaluare cantitativă şi calitativă anuală a populaţiilor de animale sălbatice strict protejate, cum este şi ursul, sau lupul, râsul, pisica sălbatică. Trebuie să ne asumăm că non-intervenţia va genera probleme uriaşe.

ADVERTISING

A face nimic nu e o soluţie. A te uita de afară şi să spui că poate o să fie bine, poate nu o să fie, poate o să fie accidente, poate o să fie urşi pe pârtie, o să fie în curţile şcolilor sau poate nu o să fie... Aceasta nu este o soluţie.

Omul trebuie să intervină. Aşa cum a spus un coleg de-al nostru, noi am fost aleşi de oameni şi noi trebuie să găsim soluţii pentru a proteja omul în primul şi primul rând. Cu siguranţă, specia este strict protejată, populaţia de urs trebuie protejată şi trebuie să avem soluţii de protejare a habitatului, a zonelor de linişte, a pădurilor acolo unde trăiesc aceste efective, dar nu putem să ajungem ca jumătate din populaţia de urşi să părăsească habitatul natural şi să ne trezim cu ei în localităţi, în curţile şcolilor, în zona de deal şi de câmpie, pentru că încet încet acolo vom ajunge”, a explicat Tanczos Barna.

ADVERTISING

Statele UE spun aveţi voi grijă de urşi, nu vă atingeţi de populaţie, dar noi nu vrem niciun exemplar

Despre posibilitatea de a exporta urși în alte state, ministrul a spus că e exclusă, pentru că nimeni nu vrea să primească exemplare.

”Avem în plan intervenţie şi extragere. Exportul este imposibil. Avem refuzuri de la 17 state membre care ne-au transmis în scris că nu vor niciun exemplar. Această atitudine este, câteodată, ciudată a statelor membre care spun "Aveţi voi grijă de aproape toată populaţia de urşi din Europa" - pentru că doar România a rămas cu o populaţie semnificativă de urs brun - "aveţi voi grijă de urşi, nu vă atingeţi de populaţie, dar noi nu vrem niciun exemplar".

Este o abordare incorectă din partea colegilor noştri miniştri şi ai responsabililor din statele membre, dar asta este situaţia. Una peste alta, în toate ţările unde există populaţie de urşi există şi intervenţie aprobată printr-o derogare care este permisă de Directivă, iar România trebuie să intervină preventiv şi post-factum inclusiv, pentru că acolo unde produce o nenorocire, un atac, acolo clar trebuie intervenit. Nu putem să aşteptăm ca acest fenomen de urs pe pârtie, urs pe stradă, urs în oraşe să se generalizeze”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă ar prefera o partidă de vânătoare sau o partidă de pescuit, Barna Tanczos a spus că niciuna.

”Nu sunt vânător şi probabil nu o să fiu niciodată. Nici la pescuit nu mă pricep. Nu ştiu care undiţă pentru ce e... Nu sunt un pescar sportiv. Dacă m-aş duce în Deltă la pescuit şi aş captura peştele, l-aş pupa şi i-aş da drumul, dar aş mânca o ciorbă bună într-o pensiune”, a conchis ministrul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇