Noul ministru al Mediului nu crede că se taie ilegal atât de multe păduri sau că asta are legătură cu atacurile urșilor

Noul ministru al Mediului nu crede că se taie ilegal atât de multe păduri sau că asta are legătură cu atacurile urșilor

Ministrul UDMR al Mediului Tánczos Barna susține că nu există o relație directă între tăierile ilegale de păduri și faptul că urșii coboară în orașe în căutare de hrană.

Barna a făcut aceste declarații într-un interviu acordat site-ului ungar Székelyhon.ma. În opinia sa, este greșit să spui că ”un urs a ajuns în curtea unei școli pentru că cineva a tăiat un copac pe munte”.

El spune că marile carnivore coboară în orașe și din cauza că fructele de pădure sunt culese în mare parte, pentru că munții au devenit loc de joacă pentru cei care practică off-road-ul și alte asemenea activități umane care deranjează liniștea și armonia naturii.

ADVERTISING

El susține și că ministerul pe care acum îl conduce a greșit în trecut, mai exact în 2016, când a făcut imposibilă intervenția umană asupra populației de urși, adică uciderea lor pentru a ține sub control numărul carnivorelor mari.

Amintim că în guvernele PSD Grațiela Gavrilescu a încercat să promoveze un ”plan de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, despre care ONG-urile au avertizat mereu că este doar ”un plan diabolic pentru a legaliza vânătoarea pentru trofee”. În orice caz, nu a putut fi aplicat pentru că ursul si lupul sunt specii protejate legal la nivel international si european, inclusiv prin Conventia de la Berna si prin Strategia UE privind biodiversitatea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acum, noul ministru spune că va schimba strategia, dar și sistemul de acordare de despăgubiri pentru cei afectați de urși.

Tánczos Barna l-a contrazis și pe predecesorul său Costel Alexe (PNL) care susținea că în România se taie ilegal anual 20 de milioane de metri cub de pădure.

”Vorbim despre mafia lemnului, dar nu vedem niciun dosar în tribunal”, a spus ministrul, adăugând că fără profesioniști dedicați pe această nișă atunci orice efort pentru protejarea pădurilor va fi în zadar.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇