Premierul Cîțu va dansa după cum cântă baronii penali? "Animalele politice" Costel Alexe & Relu Fenechiu

Premierul Cîțu va dansa după cum cântă baronii penali? "Animalele politice" Costel Alexe & Relu Fenechiu

Faptul că premierul a trimis corpul de control la Apele Române pentru a investiga situația de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, dezvăluită de investigația Recorder, este o picătură într-un pahar cu apă.

Probabil că „animalul politic” PNL va fi un pic sancționat, iar chelnerița angajată la departamentul de apărare împotriva inundaţiilor va fi dată afară. Adică reacții punctuale la o problemă punctuală.

Dar ceea ce a dezvăluit Recorder este departe de a fi punctual. Este departe de a fi doar o problemă la Apele Române, unde tot Recorder descoperea un caz extrem de asemănător și în urmă cu două luni.

”Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”. Apele Române au propria versiune despre scandalul din Mureș, un soi de „Pleacă ai voştri, vin ai noştri”

Este, desigur, o problemă de politizare. Dar nu în sensul acreditat în general. Politizarea în sine nu ar trebui să fie un rău, cât timp politica stă la baza democrației. Partidele aflate la putere își aplică politicile prin intermediul oamenilor pe care îi numesc în diferite funcții și răspund politic pentru prestația lor. 

ADVERTISING

Deci problema nu este că partidele politice la putere numesc oameni în funcții cheie. Problema este că numesc incompetenți în funcții cheie. Așa cum este chelnerița de la Apele Române.

Și asta vine din faptul că bazinul  de cadre al partidelor a ajuns alcătuit mai ales din incompetenți. De politică au ajuns să se lipească cei care în general nu au făcut mare lucru în viață lor și nici nu știu să facă mare lucru, adică politruci.

Și după ce aceștia și-au ocupat pozițiile, până la cel mai înalt nivel, evident că nu îi suportă în preajmă decât pe cei care le sunt asemenea.

Petru Avram este un soi de „animal politic”. Dar nu e un leu, e un șobolan. Nu e om politic, e politruc. Dar da, avea toate șansele să ajungă cel puțin ministru. Vi se pare că mulți dintre cei ajunși de-a lungul timpului în poziții ministeriale de la toate partidele sunt foarte diferiți de dl Avram?

De altfel, dl Avram nu e oricine în PNL. Este vicepreședintele PNL Iași, organizație condusă de Costel Alexe, acuzat de DNA pentru luare de mită comisă când era ministru. Penal, cum zice dl Iohannis.

Iohannis, despre Costel Alexe: Penalii nu au ce căuta în funcții publice

Dacă dl Alexe a fost ministru, de ce nu putea fi și dl Avram? Așa cum a fost și Relu Fenechiu, recent ieșit din pușcărie, condamnat în timp ce era ministru, mentorul lui Costel Alexe și baronul din umbra și azi al PNL Iași.  

Pentru că partidele politice nu cultivă competența la niciun nivel și listele electorale arată cum arată, și actul de guvernare, și cel de legiferare sunt pe măsură.

Dl Cîțu spune: „în mandatul meu, aşa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenţă şi transparenţă”. Dar în mandatul domniei sale și în partidul din care face parte secretarii de stat liberali au fost trași din căciulă de filiale în ordinea scorurilor electorale. Nicio clipă competența nu a fost un criteriu pentru această împărțire.

Vă dau un exemplu care mi se pare emblematic din absolut toate punctele de vedere.

La Ministerul Educației există, încă, un secretar de stat foarte bun pe domeniul fondurilor europene, dna Mihaela Popa. Printre multe altele, domnia sa a avut și ideea folosirii fondurilor europene pentru plata orelor remediale (cum a ajuns să arate OUG e altă poveste).

Doar că pe dna Popa, aparținând de filiala Iași, nu o suporta baronii PNL de Iași, cuplul Costel Alexe & Relu Fenechiu. Cei doi sunt, mă înțelegeți, „animale politice”, nu se încurcă cu o amărâtă de competentă ca dna Popa, care îi și enervează. Ei îl susțin pe Avram, „animal politic” de-al lor.

Mihaela Popa, cu mare experiență în domeniul fondurilor europene, a ajuns secretar de stat în condiții de avarie a Ministerului Educației, când toți ceilalati secretari de stat erau în concediu și nimeni nu înțelegea ce și cum să facă cu banii europeni. 

Ocupat cu tabla, dl Alexe a fost luat cumva prin surprindere în prima fază, apoi a încercat să blocheze numirea, dar devenise publică, putea ieși scandal, așa că s-o fi gândit că oricum până la schimbarea guvernului după alegeri nu mai e mult.

Acum, PNL Iași nu a luat postul de secretar de stat la Educație și, spun surse politice, dl Alexe s-ar fi asigurat personal la Ludovic Orban că dna Popa va pleca. Iar dl Orban nu îi refuză nimic lui Costel Alexe. I-a făcut cadou prefect PNL ca să nu îl încurce USR, sacrificând în schimb Suceava, și continuă să îl susțină chiar în fața președintelui Iohannis, care i-a arătat destul de explicit ieșirea dlui Costel Alexe pe ușa penalilor.

Mă întreb cum de dl Orban nu este foc și pară pe un liberal acuzat că a luat mită în timp ce era ministru în guvernul pe care îl conducea chiar domnia sa. Nu consideră că dl Alexe a mânjit imaginea cabinetului său?

Deci, dacă dl Cîțu va dansa după cum cântă Alexe și Fenechiu, dna Mihaela Popa, foarte competentă, va pleca acasă pentru a fi înlocuită de o doamnă oarecare susținută de filiala PNL Sector 3, care a tras postul din căciulă. 

Va rămâne în schimb secretar de stat pentru învățământ universitar eternul Gigel Paraschiv, omul de încredere al miniștrilor pesediști. Este de atâta vreme în minister încât în curând va fi inclus între mijloacele fixe. Și nu degeaba. Anul trecut, spre exemplu, dl Paraschiv a cerut universităților să nu publice tezele de doctorat, dacă autorii lor se opun. Fiind așadar extrem de apreciat de lunga listă a plagiatorilor, dl Paraschiv a fost primit cu brațele deschise în PNL și de acum este secetar de stat liberal în Ministerul Educației.

Cum zicea dl premier? „În mandatul meu, aşa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenţă şi transparenţă”.

"Animalul politic" Avram este nu numai director. Este și cadru didactic asociat, șef de lucrări, la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.

Domnișoara chelneriță nu are decât masterul cu mese de biliard, dar înțelegem că a absolvit o Facultate de Chimie, deci are, cum ar veni, studii superioare, deși domnia sa are dificultăți să răspundă la întrebări de gimnaziu, cel mult. Probabil a avut profesori asemeni cadrului didactic universitar Avram.

Și așa va fi cât timp Educația în România va fi pe mâna oamenilor agreați de alde Alexe&Fenchiu și vor avea profilul lui Gigel Paraschiv.

Citește și ultimele declarații făcute de premierul Florin Cîțu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇