”Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”. Apele Române au propria versiune despre scandalul din Mureș, un soi de "Pleacă ai voştri, vin ai noştri"

”Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”. Apele Române au propria versiune despre scandalul din Mureș, un soi de "Pleacă ai voştri, vin ai noştri"

În urmă cu două zile, jurnaliștii de la Recorder au publicat un interviu cu Ovidiu Ianculescu, un inginer tânăr din Mureș care, anul trecut, obținuse prin concurs postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe.

La doar câteva luni s-a schimbat guvernarea PSD cu cea PNL, directorul Apelor Române a fost înlocuit cu Ervin Molnar, lider local PNL, și au început să fie făcute schimbări și în teritoriu.

Ianculescu a pus la dispoziția jurnaliștilor înregistrări din momentul în care s-a trezit că este pus în fața unei coli de hârtie să-și scrie demisia și le-a povestit experiența. Doar că apoi au început în cascadă reacții din zona liberală, precum și de la Apele Române, Ianculescu fiind arătat cu degetul că are un naș de cununie care e membru PSD.

Este o poveste complexă, cu personaje din ambele tabere politice, dosare de mită la DNA și o demitere mai mult de ochii lumii. Pe toate vi le prezentăm în cele de mai jos.

Ianuarie 2020: Șef PNL la Apele Române, după șeful PSD acuzat de DNA de mită de 1 milion de euro

Ervin Molnar, membru PNL, a fost numit la conducerea Apelor Române pe 21 ianuarie anul acesta, prin ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor de la acea dată, liberalul Costel Alexe.

Molnar a preluat funcția de la Victor Sandu, care conducea Apele Române din 20 iulie 2017.

La începutul lunii august, Sandu a fost reținut de DNA, fiind acuzat că a luat mită 1 milion de euro, în schimbul unor contracte cu instituția.

Februarie 2020: Ianculescu e anunțat că trebuie să își dea demisia: ”Copile, nu te pune cu ei că te fac praf!”

Ianculescu a dat concurs pentru ocuparea postului de director SGA Mureș în octombrie 2019. Imediat după instalarea lui Molnar la Apele Române, povestește că a fost anunțat că trebuie să plece din funcție. La începutul lunii februarie şi-a scris, după dictare, demisia.

ADVERTISING

Iată ce povestește în reportajul publicat de Recorder.

”Dânsul (Ervin Molnar - n.red.) a început o campanie foarte agresivă de schimbare a tuturor directorilor de administrații bazinale de apă și sisteme de gospodărire a apelor. Nu știu ce evaluări a făcut dânsul, dar sunt 100% convins că nu au fost evaluări profesionale. Doar criterii politice, și a început foarte repede cu Târgu Mureșul pentru că avea foarte mari interese să-și planteze colegii de partid, oamenii apropiați, în aceste funcții de conducere.

Eu nu am fost, nu sunt și nici nu am de gând să fiu în vreun partid plitic. Directorul de ABA Mureș, domnul Bratanovici, mi-a zis Asta e situația, Ervin Molnar vrea să te dea afară. I-am zis Domne', nu are ce să îmi reproșeze, nu am greșit cu nimic profesional, sunt pe meserie, am dat examen pe acest post, nu are ce să-mi facă. Și a zis Da, te cred, vezi că am fost în aceeași situație, e decizia ta, faci cum consideri, dar să știi că va veni peste tine. Ceea ce a și făcut.

Peste noi au intrat două persoane de la Corpul de Control al directorului ANAR, Evin Molnar. Zice că uite, Ovidiule, că a trimis Ervin Molnar Corpul de Control că tu nu vrei să-ți dai demisia și au venit să te forțeze să îți dai demisia din funcția de director pentru că este promisă unui personaj din PNL Mureș. Secretarul general al PNL Mureș, un băiat care lucra la biroul senatorului Cristian Chirteș.

Nu a contat absolut deloc în viziunea lor și a directorului Ervin Molnar faptul că eu am obținut acel post prin concurs, ei fiind dispuși să facă orice ca să mă înlăture pe mine, dacă eu nu plec din funcția de director SGA Mureș de bună voie.

ADVERTISING

Astea sunt vremurile în care trăim, astea sunt cerințele guvernării de la momentul acela, asta dorește PNL și șeful Corpului de Control mi-a zis: Domnule Ianculescu, o hârtie? Am zis Domle, pentru ce? Păi să vă dați demisia. (...) Nu m-au amenințat pe față, subtil, că dacă nu mă supun mă vor călări”, a povestit inginerul.

Ovidiu Ianculescu s-a consultat și cu un avocat pe dreptul muncii, și mai mulți directori și cu toții l-au sfătuit să nu se pună cu un partid aflat la guvernare: ”Copile, nu te pune cu ei că te fac praf!”.

În cele din urmă și-a dat demisia. Spune că soția nu a vorbit cu el două săptămâni, având o stare depresivă și că și băiatul său de 6 ani l-a întrebat de ce nu mai este director, astfel că a decis să lupte.

El subliniază că, după ce a acceptat să plece, a fost pus pe alt post, și-a păstrat salariul și beneficiile și are și mai puține responsabilități, dar că asta nu l-a făcut să renunțe la demers.

Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”

24 Noiembrie 2020: PNL răspunde acuzațiilor cu ”e fin de pesedist”

Ajungând în prezent, după publicarea reportajului Recorder, Ervin Molnar reacționează pe Facebook, mesaj ce este propagat de liberali.

”FOR THE RECORD: Povestea unei familii care a acaparat conducerea a două instituții din județul Mureș. În orice campanie electorală se nasc povești. Unele inspirate din fapte reale, altele, scorneli din guri interesate.

⚠️Aleg să vă spun o poveste reală: cea a fostului Director ABA Mureș și a Directorului SGA Mureș - NAȘ și FIN (în cazul în care nu știați). ⚠️Și, ca într-o relație autentică de cumetrie, nașul Cristian Bratanovici și-a pus finul (pe Ovidiu Ianculescu), în 2017, în funcția de inginer șef al SGA Mureș. ❓❗Cum? Simplu: din pix, fără concurs! ⚠️Mai departe, finul ocupă această funcție timp de doi ani, tot fără concurs. Abia în 2019 este promovat în funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea aceluiași Cristian Bratanovici.

ADVERTISING

⚠️Între timp, nașul Bratanovici, numit de PSD director general adjunct la Apele Române, este implicat într-un dosar de luare de mită. Ulterior, în 2020, dosarul penal a fost finalizat și trimis în judecată. La începutul aceluiași an, Cristian Bratanovici demisionează din funcția de la nivel central, dar și din cea de director ABA Mureș. ⚠️La rândul său, finul își dă demisia din funcția de director SGA Mureș în același timp cu nașul său.

⚠️Acum câteva zile, finul a venit în fața lumii (într-un reportaj Recorder) și a vorbit despre cum a fost presat sa își dea demisia, ca și când lucrurile s-au întâmplat ieri și nu în urma cu 8 luni. ⚠️Nicio vorbă însă despre Nașu', nici măcar că lui i-a depus demisia, așa cum zice legea. ❓Mă întreb serios de ce domnul Ovidiu Ianculescu și-a amânat 8 luni furia și tristețea și a ales să vorbească despre presiuni în plină campanie electorală?”, a scris pe Facebook Molnar.

"Adevărul iese la iveală ca untdelemnul deasupra apei!" FOR THE RECORD: Povestea unei familii care a acaparat...

Posted by Ervin Molnar on Tuesday, November 24, 2020

25 Noiembrie 2020: Liberalul numit în locul lui Ianculescu e demis

Jurnaliștii de la Recorder au stat de vorbă și cu liberalul numit în locul lui Ianculescu. Este vorba de Ionuţ Cengher, care le-a spus că a ajuns pe această funcție după ce a cerut o detaşare la Apele Române de la Senat.

Întrebat cum a ocupat acest post de director, neavând experienţa cerută pentru funcţie, Cengher a afirmat: "Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post".

De asemenea, el susţine că nu ştie ce număr are Legea apelor, dar că a citit-o. "Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat ca tu ca director să ştii să le faci absolut pe toate", a mai spus el.

În urma acestor chestiuni, totuși, Apele Române au anunțat că Cengher a fost demis, pe motiv de declarații "care nu fac cinste unei instituţii de o asemenea importanţă".

În comunicatul oficial al instituției sunt însă enumerate și toate cele spune de șeful instituției, Ervin Molnar, cu o seara înainte.

Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, facem următoarele precizări: În această dimineață, conducerea...

Posted by Apele Române on Wednesday, November 25, 2020

Încă un dosar DNA, cu o mită de 100.000 de lei

Cât îl privește pe Cristian Bratanovici, care a fost consilier local în Târgu Mureș și vicepreședinte al PSD Mureș, este adevărat că acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită.

Fapta lui Bratanovici ar fi fost comisă, conform DNA, în 8 noiembrie 2019, pe când acesta era director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, funcție pe care a ocupat-o doar 5 luni.

Mai exact, până în februarie 2020, după care a fost trimis înapoi pe funcția avută înainte de numirea la centru, respectiv cea de director tehnic (Dezvoltare – Investiţii) la Administraţia Bazinală de Apă Mureş. El a fost trimis în judecată în iulie, anul acesta.

DNA susține în rechizitoriu că Bratanovici ar fi primit în 8 noiembrie 2019, în Târgu Mureș, de la administratorul unei firme, suma de 100.000 de lei pentru ca să intervină la Administraţia Bazinală de Ape Mureş să plătească firmei lucrările făcute în cadrul a 3 contracte în județele Hunedoara (regularizarea pârâului Boiu), Alba (apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Bistra) și Mureș (amenajarea Canalului Morii și afluenți în Reghin).

Ionuț Cengher, candidat PNL pentru Senat. PNL Mureș i-a șters reclama de pe Facebook

Iar Ionuț Cengher, cel pentru care se pare că s-au făcut toate aceste permutări, figurează pe lista PNL Mureș pentru Senat.

De altfel, liberalii au considerat oportun să îl promoveze pe pagina de Facebook chiar a doua zi după publicarea materialului Recorder.

Din păcate, nu am avut prezența de spirit pentru a face o captură de ecran a postării respective și aceasta a fost între timp îndepărtată de pe pagina de Facebook PNL Mureș.

Am salvat însă textul și acesta era mesajul în care erau prezentate promisiunile lui Cengher.

”Dezvoltăm Mureșul! Ionuț Cengher, candidat al Partidului Național Liberal pentru Senatul României: 'Vom dezvolta o politică atractivă de zboruri de pe Aeroportul Internațional Transilvania către destinații externe și o frecvență stabilă a curselor către București. Înființarea Colegiului Român de Turism Montan pentru pregătirea lucrătorilor și administratorilor din turismul montan. Asistență pentru autoritățile locale, în vederea realizării unui program de excursii locale și regionale pentru elevi. Demararea studiilor necesare pentru crearea domeniului schiabil al județului Mureș. Măsuri de asistență pentru crearea și protejarea brand-urilor locale și pentru promovarea produselor tradiționale”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇