Dl Klaus Iohannis știe, nu mă îndoiesc, că electoratul domniei sale nu are nevoie să fie îndemnat să nu voteze PSD și știe cât de mult rău a făcut PSD României, mai ales în ultimii ani.
Așa cum nu am nicio îndoială că dl Iohannis știe sigur că PSD, nici să vrea dl Ciolacu, nu își pune problema să guverneze. Din mai multe motive. În primul rând, nu are nicio șansă, nici măcar una teoretică, să obțină singur peste 50%, așa cum nu are cu cine să formeze o majoritate.
Iar pe dl Ciolacu l-ar lua amețeala numai la ideea, absolut teoretică, că ar putea guverna împreună cu Victor Ponta. Dar nu îl ia, pentru că nu se gândește, pentru că dl Ciolacu este cel mai bun prieten pe care îl puteau avea PNL și dl Iohannis la conducerea PSD.
Și, atunci, de ce oare ieșirile tot mai apăsate ale președintelui, fără întrebări mai nou, dincolo de orice aparență constituțională și chiar dincolo de actualitatea fierbinte a zilei?
Simplul fapt că PSD nu are nici măcar o șansă teoretică de a revendica guvernarea nu înseamnă că PNL stă bine în sondaje. Nu stă.
În mai toate cercetările, liberalii și social democrații sunt umăr la umăr, deci oricare poate ieși pe locul 1. Repet, PSD și ieșit pe primul loc nu poate face 50%. Dar locul 2 pentru PNL ar fi o palmă pe care președintele nu e pregătit să o încaseze.
Pe de altă parte, dl Iohannis știe că un scor mic al PNL ar face nu doar inevitabilă asocierea USR-PLUS la guvernare, dar ar însemna pretenții mai mari din partea acestora. Ceea ce poate fi și o temere legitimă pe alocuri, pentru că pentru unele dintre domeniile pe care aud că le revendică, USR-PLUS nu au niciun nume care să se poată califica cât de cât onorabil.
Ar fi o coaliție grea, care l-ar întrebuința pe dl Iohannis mai mult decât domnia sa cred că ar vrea să se întrebuințeze în frumoșii ani ai celui de-al doilea mandat, după ce călătoriile vor fi din nou posibile.
Deci dl Iohannis îndeamnă apăsat la o mobilizare exemplară la vot care să ridice PNL într-o zona cât mai bună în perspectiva guvernării care urmează. Locul 1 și, eventual, fără a avea nevoie acută de USR-PLUS.
În plus, prin atacurile la PSD și prin afirmații de tipul „un singur partid și-a asumat responsabilitatea guvernării țării atunci când mulți alții au preferat să nu se implice”, dl Iohannis marginalizează USR-PLUS (pe care PNL nu l-a invitat niciodată la guvernare, dar cine mai are timp de asemenea detalii?) și setează axa luptei PNL-PSD, adică tactica veche a ocupării scenei în doi, pentru ca al treilea să nu se mai vadă.
Este logic din punct de vedere politic și ce vrea, și ce face dl Iohannis, iar în ceea ce privește neutralitatea constituțională, ea este oricum o imensă ipocrizie a acestei Constituții, fiind practic imposibilă și niciun președinte nu a respectat-o.
Altceva pare să nu înțeleagă sau să nu vrea să înțeleagă președintele.
De ce nu stă bine PNL în sondaje? Nu pentru că electoratul dlui Iohannis a virat spre PSD și nici nu a uitat cine e PSD. Ci pentru că PNL seamănă tot mai tare cu PSD. Pentru că practicile detestate la PSD le regăsim tot mai mult la PNL.
Vorbește dl președinte de corupția și incompetența guvernelor PSD. Și are dreptate. Dar guvernul PNL?
Cu ce e mai bună dna Anisie decât dl Pop la Educație, cu excepția faptului că stâlcește ceva mai puțin limba română? Unde sunt tabletele pentru copii, cum a fost pregătit învățământul hibrid prin împărțirea materiei, nu a copiilor, pentru predarea și online, și față în față?
Dl Ștefan "Grindă" de la Dezvoltare e vreo lumină? La Interne, Vela e decor sub papucul lui Bogdan Despescu, prietenul lui Ciolacu.
Cum se fac numirile în epoca PNL? Vă recomand reportajul recorder.ro, absolut cutremurător:
“Ovidiu Ianculescu este inginer și, la numai 36 de ani, a ajuns directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe. Nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale: a terminat facultatea de construcții hidrotehnice, a condus șantiere și a dat un concurs pentru care a fost nevoit să stăpânească o bibliografie stufoasă și sute de pagini de legislație.
La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu s-a trezit cu trimișii acestuia în birou: i s-a pus în față o coală albă și i s-a cerut să-și dea demisia pentru că postul său era promis unui membru PNL. Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru: 'Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf'. Așa că și-a dat demisia.
Când a ajuns acasă, Ianculescu a fost întrebat de fiul său de șase ani de ce și-a pierdut funcția și n-a știut ce să-i spună”.
Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”
Câți dintre președinții de CJ liberali, câți dintre primarii și miniștrii liberali au procedat ca Ilie Bolojan, care a înjumătățit schema CJ Bihor? Vă întrebați de ce nu e dl Bolojan premier? Inclusiv de asta, aș zice.
Spune dl Iohannis că suntem într-o criză sanitară fără precedent din cauza PSD. Da, PSD are o vină covârșitoare. Dar ce a făcut PNL de când guvernează?
Cine a dat pe mâna lui Adrian Ionel de la Unifarm uriașele contracte ale pandemiei? Ministerul Sănătății este feuda baronului Bușoi, care deține doi secretari de stat, unul pe care a vrut să-l facă ministru în Guvernul Cioloș.
Cum a pregătit ministrul Tătaru valul al doilea al pandemiei? Cum a calculat capacitatea spitalelor de a face față fără să ia foc la propriu?
Masurile antiCovid sunt complet haotice. Ca dovadă, în București ele au fost luate la o incidență de 3 la mie și cu ele active s-a ajuns la peste 6 la mie. Acum, Bucureștiul este înconjurat de o centură de carantină ridicolă, pentru că, după cum spune dr. Jurma, e ca și cum ai da cu spray de gândaci în toată casa, mai puțin în bucătărie.
Cum este posibil ca având o capacitate de testare declarată de 55.000 de teste (așa zice consilierul premierului, nu eu), să testezi zilnic maximum 37.000? Marți au fost anunțate doar 30.000 de teste și sub 20.000 de gratuite, pe definiția de caz.
De ce nu sunt testați până la 55.000 cei cu simptome ușoare și contacții asimptomatici?
Cine a pus-o șefă la DSP București pe fina dnei Anisie pentru ca apoi să constatăm că în Capitală nu se fac practic anchete epidemiologice, că nu răspunde nimeni la telefon și la email? Se plâng medicii că ajung la spital cazuri direct grave, oamenii așteaptă cu zilele să vină cineva la ei să îi testeze. Dar noi suntem pe platou, e bine, am înfrânt!
Da, PSD a fost o calamitate, o catastrofă. Problema este că PNL devine fix la fel. Și aceasta este o teamă, pe alocuri scârbă, pe care președintele Iohannis nu o poate înlătura combătând frenetic pe-se-de.