Dintr-o eroare a fost descoperită o galaxie unică, fără stele

Dintr-o eroare a fost descoperită o galaxie unică, fără stele

O întâmplare a dus la descoperirea unei galaxii unice, una în care nicio stea nu este vizibilă, la circa 270 de milioane de ani lumină depărtare de noi.

Masa și dinamica ei par absolut normale pentru o galaxie spiralată, spun oamenii de știință despre J0613+52. Practic, dacă ai scoate stelele dintr-o galaxie precum Calea Lactee sau Andromeda, cu asta ai rămâne, J0613+52, scrie Science Alert.

Potrivit echipei de astronomi conduse de Karen O'Neil, de la Green Bank Observatory, ar putea fi vorba despre prima galaxie primordială descoperită în Universul apropiat – o galaxie care constă mai ales din gaz format la începutul Big Bang-ului.

ADVERTISING

Mai mult, e vorba despre o galaxie descoperită din pură întâmplare. Concret, o echipă de astronomi americani de la Observatorul Astronomic Green Bank, SUA, își propusese să studieze galaxiile pitice cu o luminozitate scăzută, galaxii cu luminozitate compuse în mare parte din gaz și materie întunecată și care conțin un număr infim de stele.

În acest scop, au fost folosite telescoapele Nancay Radio, Arecibo și Green Bank. Numai că un cercetător a introdus coordonatele greșit, iar telescopul Green Bank a fost orientat către un punct de pe cer care nu mai fusese cercetat niciodată.

ADVERTISING

Surpriza a venit sub forma unei formațiuni bizare, una pe care cercetătorii au botezat-o J0613+52. Din datele pe care le avem până în prezent și care au fost prezentate în cadrul unei reuniuni a Societății Astronomice Americane, J0613+52 este un uriaș nor de gaz.

Formațiunea pare izolată și nu prezintă semne că ar fi cunoscut vreodată o interacțiune gravitațională care să îi producă modificări și care să fi dus la procesul generării stelelor.

Pur și simplu, formațiunea este neschimbată și nealterată de circa 13,8 miliarde de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇