Telescopul James Webb a găsit o „soră geamănă” a galaxiei noastre

Telescopul James Webb a găsit o „soră geamănă” a galaxiei noastre

Telescopul James Webb a descoperit o galaxie care seamănă cu Calea Lactee. Galaxia s-a format la scurt timp după Big Bang, ceea ce se credea a fi imposibil.

Telescopul spațial James Webb (JWST) a descoperit o galaxie care seamănă izbitor de mult cu a noastră, relatează Earth.com. Galaxia, numită ceers-2112, are o vechime de peste 11,7 miliarde de ani și este cel mai vechi exemplu de galaxie spirală barată văzută vreodată, în afară de a noastră.

Calea Lactee, o galaxie spirală barată cu un diametru cuprins între 150.000 și 200.000 de ani-lumină, are o vârstă estimată de peste 13 miliarde de ani.

ADVERTISING

Mare a fost surpriza astronomilor să descopere așa ceva, pentru că modelele cosmice sugerează că galaxiile spirale barate au început să apară abia la aproximativ 6,9 miliarde de ani după Big Bang.

Cea mai recentă descoperire ar putea schimba ceea ce credem noi despre Univers și modul în care materia întunecată a influențat formarea galaxiilor în primele sale zile.

„În trecut, când Universul era foarte tânăr, galaxiile erau instabile și haotice. Se credea că aceste galaxii nu se puteau forma și nici nu puteau rezista mult în Universul timpuriu”, a explicat un unul dintre oamenii de știință implicați în studiul publicat în jurnalul Nature.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇